bezár
 

film

2023. 10. 10.
Női terek. Sokatmondó képek: Fókuszban a rendezőnők a Toldi Moziban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Női terek, a Cervantes Intézet női témákkal foglalkozó, rendezőnők alkotásait bemutató sorozata október 11. és 15. között várja az érdeklődőket a Toldi Moziban. A kínálatban három dokumentumfilm, egy fikciós alkotás és egy rövidfilmes szekció szerepel.

A Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) fesztivál fókuszában mindig is a feminista megmozdulásokkal foglalkozó témák álltak. A fesztivál harmincadik születésnapja alkalmából a Cervantes Intézet Női terek. Sokatmondó képek címmel mutat be válogatást, amely a fesztivál múltjába mint ihlető forrásba enged betekintést. A filmek központjában minden esetben női alak látható, akinek személyes történetén keresztül egy ország történelmébe láthat bele a néző.

A programba beválasztott rendezőnők pedig egytől egyig azon dolgoznak, hogy a képek és a szavak útján megismerhessék önmagukat, és találkozások születhessenek.



Az első három napon többek között olyan dokumentumfilmeket láthatnak az érdeklődők, mint Pilar Monsell 2015-ös África 815 című filmje, amely fényképek és egy napló segítségével állítja szembe a romantikus szerelem és az ideális család mítoszát a valós vágyakkal és az önkereséssel.

A La mami az etikus és emberi viselkedés bemutatásával emelkedik ki ki a programból. Laura Herrero mexikóvárosi Doña Olgája, mindenki Mamija, egy erkölcsös átlagember remek emberi tulajdonságokkal.

A mozikedvelő közönség A mozikedvelők filmből megtudhatja, milyen 3 nyugdíjas nő élete egymástól külön, mégis a mozi szeretete által összefonódva.

Mint vitathatul fontos téma, az annya-lánya kapcsolat is feltűik a válogatásban: az Utazás egy édesanya szobájába többszörösen díjakra jelölt film egy kapcsolat megingását, majd megszilárdulását mutatja be bravúros elemekkel.

A sorozat október 15-én vasárnap rövidfilmekkel zárul, a válogatás a 2022-es TRAMA három díjnyertes alkotását mutatja be, két fikciós filmet és egy animációs dokumentumfilm. A rendezőnők célja, hogy audiovizuális eszközökkel, a filmek nyelvén reflektáljanak a feminizmus körüli viták olyan témáira, mint például a nemi identitás, a migrációs politikák vagy a funkcionális diverzitás.

További információk és jegyek ide kattintva érhetőek el.

 

Forrás és borítókép: Cervantes Intézet, Toldi Art Mozi

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés