bezár
 

art&design

2023. 10. 19.
Új rekordok a Virág Judit Galéria Zsolnay-aukcióján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Új rekordok a Virág Judit Galéria Zsolnay-aukcióján Két 28 millió forintos leütéssel új rekordokat hozott a Virág Judit Galéria budapesti Zsolnay-aukciója, melynek során több további tétel is 10 millió forint feletti áron kelt el.

A világ harmadik tematikus Zsolnay-aukciójaként megtartott szerdai árverés átrendezte a nemzetközi és magyar Zsolnay-piac árait, amelyek egyetlen nap alatt több mint 100 százalékkal növekedtek - hangsúlyozta a Virág Judit Galéria az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint emlékeztettek, az eladásra kínált műtárgyak a Zsolnay gyár kivételes termékei, többségüket világkiállításokra tervezték, ezért tömeggyártásba soha nem kerültek. Egyedi darabok, vagy mindössze néhány példány létezik belőlük. A múzeumi rangú kerámiák nagy része a Zsolnay szecessziós korszakából származik, ezek a gyűjtők legkeresettebb célpontjai.

A 68 műtárgyat felvonultató aukción Amerikából, Európából és Ázsiából is érkeztek licitek; a 100 ezer dollárhoz közelítő vételárak abszolút rekordnak számítanak a piacon - áll a közleményben.

Kelen Anna árverésvezető kalapácsa 28 millió forintnál csapott le egy rendkívül ritka díszmadaras óriás kaspó esetében, az aukció másik legdrágább műtárgya pedig egy elefántfejekkel és trópusi tájjal díszített virágtartó edény volt, amely 5 millió forintos kikiáltási árról indulva szintén 28 millió forintig jutott.

Licitháború bontakozott ki a kígyót zsákmányoló keselyűt ábrázoló kerámiáért is, amelyet végül 16 millió forintért ütött le a kalapács. Az 1901-ből származó szecessziós műtárgyból mindössze három darab ismert, mindegyikük Olaszországból került elő.

Egy kivételes szépségű, 1909-ből származó papagájos váza 4,4 millió forintos kikiáltási áron került a vásárlók elé, végül 15 millió forintért kelt el.

A Zsolnay gyár által is "prima vistának", vagyis kifogástalanul kivitelezett tárgynak tartott, sellős névjegykártyatartó tál is jelentős emelkedést produkált: 3 millió forintos kikiáltási árról indulva 15 millió forintot fizettek érte.

Az aukció egyik legjobban várt tétele a 6,5 millió forintért elkelt kígyós asztaldísz volt, amely olyan ritka, hogy eddig csak kevesen láthatták. Az asztaldísz feltehetően Sikorski Tádé munkája, a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt.

Szintén jelentős darab az az óriás perzsa váza, amelynek egyetlen magyarországi gyűjteményben sem ismert párdarabja. A 3 millió forintról induló tétel végül 8 millió forintnál állt meg - közölte a galéria.

"Százhetven év is eltelt azóta, hogy egyik-másik műalkotás kikerült a Zsolnay gyárból, azóta pedig folyamatosan és meredeken nő az értékük és az áruk. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma ez a világ egyik legkeresettebb kerámia brandje, olyan hungarikum, amelyet minden kontinensen tisztelnek, szeretnek és gyűjtenek" - idézi a közlemény Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria társtulajdonosát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés