bezár
 

zene

2023. 11. 10.
Doktor Faustus a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Doktor Faustus áll a Zeneakadémia idei novemberi kamarazenei fesztiváljának középpontjában.

A Thomas Mann regénye köré szerveződő kamara.hu november 16. és 19. között világhírű zenészek koncertjeivel, irodalmi beszélgetéssel és gyermekprogrammal várja a közönséget.

prae.hu

A hat hangverseny fellépői között van Antje Weithaas és Iréne Duval hegedűművész, Steven Isserlis csellóművész, Rost Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, Mácsai Pál és Bánsági Ildikó színművész, Bársony Péter brácsaművész, Csalog Gábor zongoraművész, Mate Bekavac klarinétművész, Palojtay János zongoraművész, Csáki András gitárművész, Johannes Held énekművész és a Merel Quartet.

Fellépnek a fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes is. A zongoraművész-házaspár minden évben egy-egy irodalmi mű köré építi a tematikát. Thomas Mann Doktor Faustusáról úgy fogalmaznak: nemcsak az ördög figurája, ezen keresztül az "ördögi zenék" miatt vonzó egy kamarazenei fesztivál témájának, hanem mert a világirodalom talán legzeneibb regénye.

A repertoár Josquin des Prez motettájától Kurtág György zenéjéig ível, több darabban, így többek között Liszt Mefisztó-polkájában és Tartini Ördögtrilla szonátájában is felbukkan az ördög figurája. Goethe alakja Wolf Goethe-dalaiban jelenik meg, a regény keletkezéstörténetével összefüggésben pedig terítékre kerülnek a háború borzalmai is.

A Hatszemközt című irodalmi esten a két művészeti vezető Bánsági Ildikó színművésszel beszélget, a november 19-i záró koncert utáni Kódán pedig Mona Dániel moderátorral idézik fel a fesztivál témaválasztását és az idei tapasztalatokat.

A gyermekeknek szóló Varázshang ezúttal a Piroska és a farkas alapján készült, A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló című zenés mesével várja a családokat. A művet Anne Dudley Oscar-díjas komponista, szövegíróként pedig Steven Isserlis jegyzi, fellép majd Mondok Yvette (ének), Iréne Duval (hegedű), Steven Isserlis (cselló), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora), a meseillusztrátor pedig gyermekük, Várjon Liána lesz.

A Solti teremben és a Kupolateremben zajló 2023-as fesztivál részletes programja ezen a weboldalon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés