bezár
 

irodalom

2023. 11. 24.
A klímaváltozás a központi témája a PIM Madách-kiállításának
Péntektől látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntektől látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt új tárlata, amelynek központi tematikája a klímaváltozás.

Az álom vége? - Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállítás a drámai költemény történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál - áll a PIM közleményében.

Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül. A költő által elképzelt jövőkép több olyan problémát és kérdést is felvet, amelyek ma is megjelennek a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban.

A kiállítás gerincét Kass János grafikusművész Az ember tragédiája egyes színeit megjelenítő rézkarcai alkotják, amelyeket 1966-ban a Helikon Kiadó felkérésére készített. Az ábrázolások egy központi képből, és a körülötte látható vázlatrajzokból állnak, amelyeket Kass csak később, a sokszorosítás közben rögtönzött a lemezekre. A grafikust annyira megihlette Madách műve, hogy több sorozatot is készítette hozzá, valamint a regény gondolatiságát más alkotásaiba is bedolgozta. A rajzok egymást kiegészítve tükrözik a történeti színeket és egyben alkotójuk saját korát, amelyben a Madách által vizionált disztópiák valós kérdésekké váltak. Kass János képei mellett további három kortárs képzőművész, Kapoli Márton, Kósa János és Milorad Krstic munkái is láthatók a tárlaton.

A tragédia egyes színeinek vizuális megidézése mellett különféle tudományágak kutatóit kérdezték meg a kurátorok arról, hogy ezekre a Madách által felvetett, de a mai viszonyokra adaptált problémákra milyen válaszok adhatók. Ezekkel kívánnak rámutatni olyan szempontokra is, amelyek segítenek az éghajlatváltozás válságát összetettebben, érzékenyebben és kritikusabban szemlélni, miközben Az ember tragédiáját egy izgalmas perspektívából olvashatja újra a közönség.

Az interjúk résztvevője volt Gelencsér András légkörkutató, Horváth Balázs biológus, Kőváry Zoltán pszichológus, Nagy Balázs geográfus, Schneider Ákos designkultúra-kutató, Takács-Sánta András humánökológus, Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus és Ürge-Vorsatz Diana fizikus.

A tárlat kurátora Sidó Anna, a PIM muzeológusa, a látványt Kemény Gyula, a grafikai munkákat Bogdándy Gábor tervezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés