bezár
 

színház

2024. 01. 14.
Tizenöt program megvalósítását támogatja idén az MMA szegedi munkacsoportja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt különböző művészeti ágban 15 program megvalósítását támogatja idén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi munkacsoportja a Dél-Alföld és a határon túli, szomszédos területek hét településén - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A közlemény szerint a rendezvények között szerepelnek színházi ősbemutatók, különleges irodalmi estek és koncertek, hiánypótló képzőművészeti kiállítás, valamint több népművészeti esemény is, amelyek minden esetben térítésmentesen látogathatóak. 

Szkéné színház

A munkáját tavaly kezdő, harminc akadémikust és 15 köztestületi tagot összefogó szegedi munkacsoport az indulás évében 14 program létrejöttét segítette elő a Dél-Alföld és a Bánság területének hét településén - közölte Vesmás Péter elnök, hangsúlyozva, céljuk, hogy tovább bővítsék az együttműködést a határon inneni és túli kulturális intézményekkel, művészeti csoportokkal.

A támogatott programok sora Tóth Péter zeneszerző, az MMA rendes tagja - Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve ihlette - operájának ősbemutatójával kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából. A darabot először január 19-én Szegeden, majd másnap Magyarkanizsán láthatja a közönség. Az ősbemutató mellett a Kosztándi vonósnégyes ad koncertet mindkét esten.

A magyar kultúra napját Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban ünneplik meg január 23-án az MMA támogatásával. Petrás Mária, az akadémia rendes tagja kerámiáiból nyílik kiállítás, majd koncertet is ad zenésztársaival együtt az énekművész.

Két irodalmi estet is terveznek az évre, melyeknek tavasszal a Dóm Látogatóközpont, illetve a magyarkanizsai könyvtár ad otthont: Vári Fábián László kárpátaljai költő, író, az MMA rendes tagja és az irodalmi tagozat vezetője, valamint Temesi Ferenc szegedi író és akadémikus lesz a vendég, az esteken kiváló beszélgetőtársak és zenészek is közreműködnek.

A nőnap alkalmából Szecsődi Ferenc hegedűművész, az akadémia rendes tagja és egy művész testvérpár, Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész ad közös koncertet Deszken.

A népművészeti programok közül kiemelkedik a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra által szervezett Szegedi papucs napja, melyen kiállítás, konferencia, népzenei és néptáncprodukciók váltják egymást június elején. Emellett Szentesen, a Hangversenyközpontban a három jeles időszak: húsvét, pünkösd és karácsony legszebb népzenei hagyományait felvonultató koncertsorozat valósul meg a munkacsoporti támogatás jóvoltából. Tavasszal pedig a Vándorlegény Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Dél-alföldi regionális kiállításának megnyitóját szervezik meg Békéscsabán.

A harmincéves Szegedi Kortárs Balettet a munkacsoport egy olyan fotókiállítás támogatásával köszönti idén júniusban, amely Szegeden kívül más városokban is bemutatható lesz.

Az őszi rendezvények sorát egy kortárs magyar dráma ősbemutatója nyitja Békéscsabán, a Jókai Színházban: Zalán Tibor író, drámaíró kétszemélyes, művészetelméleti, művészetfilozófiai kérdéseket boncolgató színdarabját Herczegh T. Tamás, a munkacsoport köztestületi tagja állítja színpadra.

Szintén színházművészeti produkciót hoz létre a 25 éve indult Simándy József énekversenyre nevezett, fiatal operaénekesek közreműködésével a Hazám, hazám, te mindenem Alapítvány. Erkel Ferenc Bánk bán című operájának keresztmetszetét, Temesi Mária operaénekes rendezését a határon innen és túl egyaránt be szeretnék mutatni.

Egy méltatlanul elfelejtett szegedi festő és szobrász, Joachim József műveinek kiállításával köszönti majd a Magyar Tudomány Ünnepét a művészeti akadémia regionális csoportja novemberben. A tárlathoz a művész munkásságát bemutató tudományos ülés is kapcsolódik.

A programsorozatot a tervek szerint a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar adventi hangulatú kórushangversenye zárja majd.

 

Képek forrása: Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Munkacsoport és Magyar Művészeti Akadémia facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés