bezár
 

zene

2024. 02. 20.
A Manon Lescaut a Nemzeti Filharmonikusok estjén a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Manon Lescaut a Nemzeti Filharmonikusok estjén a Müpában Puccini Manon Lescaut című műve hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok Opera bérletének harmadik estjén, vasárnap a budapesti Müpában.

A félig szcenírozott produkció címszereplője Monica Zanettin olasz szoprán, rendezője Káel Csaba, a karmester Vashegyi György lesz. A koncert előtt Fazekas Gergely zenetörténész tart Előhang címmel mintegy harminc perces műismertetőt - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

Lescaut hadnagy szerepében Serban Vasile bariton, Des Grieux lovagként Andeka Gorrotxategi tenor lép színpadra, közreműködik továbbá Sebestyén Miklós basszus, Pintér Dömötör basszus, Körmendy Flórián tenor, Busa Gabriella alt, Gáspár István basszus, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az előadás két alkalommal, vasárnap és február 27-én is hallható, utóbbi alkalommal online is.     

A produkció aktualitását növeli, hogy Puccini száz esztendeje, 1924-ben hunyt el.

Amikor a harmincas évei elején járó Giacomo Puccini elhatározta, hogy megzenésíti Prévost Abbé 18. századi szerelmes regényét, Manon Lescaut és Des Grieux lovag történetét, kiadója le akarta beszélni a tervről, hiszen Jules Massenet zeneszerző 1884-ben Manon címmel már sikeres operát írt ugyanebből az irodalmi alapanyagból. Puccini azonban makacs volt, és megírta a maga Manon Lescaut-ját. A fejlemények őt igazolták, hiszen 1893-ban, a torinói ősbemutatón élete első nagy sikerét aratta a művel - olvasható a Müpa honlapján.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés