bezár
 

film

2024. 03. 03.
Tart a 14. Frankofón Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 28-án kezdődött és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok. A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: megtalálható benne 5 César-díjat nyert fantasztikus film, Oscar-jelölt animáció, sci-fibe hajló szerzői film, életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm, több vígjáték, de olyan társadalmi kérdések is szóba kerülnek, mint a női egyenjogúság vagy környezetünk megbecsülése. A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása.

Február 28-án este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban A három testőr: Milady vetítésével nyitották meg a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthatott a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

Az 5 César-díjat nyert a Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris-szel a főszerepben március 1-én 20 órakor a Francia Intézetben debütált, majd 7-én 20 órakor az Urániában lesz látható. Az egész családnak szól az Oscar-jelölt animáció, a Robotálmok – március 3-án, 15 órakor az Urániában, valamint március 9-én, 14:30-as kezdettel a Francia Intézetben – egy kutya és egy robot különös barátságáról.

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi, a főszerepben Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A filmet március 2-án 20 órakor az Urániában vetítették, majd 9-én, 17 órakor a Francia Intézetben tűzik műsorra. A Sav című katasztrófafilm Guillaume Canet-val március 2-án, 17:30-kor volt először látható a Francia Intézetben, majd 4-én 20 órakor az Urániában várja a közönséget.

A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása. A Falcon Lake című kanadai–francia romantikus-fantasztikus dráma, Charlotte Le Bon rendezésében még elcsíphető március 7-én 18 órakor a Francia Intézetben. Egyedi hangvételű film a kamaszszerelemről némi fantasztikus beütéssel, gyönyörű képekben.

A legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat elnyert Négy nővér című tunéziai-francia alkotás, Kaouther Ben Hania rendezésében márciós 8-án 20 órakor az Urániában még megtekinthető. Egy egyszerű tunéziai nőről szól, akinek mind a négy lánya radikalizálódott 2016-ban, s a két idősebb csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Az iszlamizmust megtagadó két fiatalabb lány önmagát alakítja, míg nővéreiket színésznők játsszák.

Március 8-án 20:30-kor a Francia Intézetben vetítik még Léa Domenach filmjét, a Bernadette – A főnökasszonyt, melyben Catherine Deneuve alakítja Jacques Chirac feleségét. A film sok humorral bizonyítja, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy nő”, miközben bepillantást enged a francia politika kulisszatitkaiba. Delphine Deloget munkája, a Mindent egy lapra március 5-én 20:30-as kezdéssel az Urániában lesz elcsíphető még. A film Virginie Efira-val a főszerepben Sylvie-ről szól, aki két fiút nevel egyedül. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak és elviszik a gyereket. Sylvie harcba száll, hogy visszakapja a fiát.

Március 5-én 18 órakor a Francia Intézetben vetítik Jeanne Herry kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó alkotását. A legjobb női mellékszereplő díját Adèle Exarchopoulos vehette át a díjátadón. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A film vetítését beszélgetés követi magyar és francia szakértők közreműködésével.

Március 8-án, 19:30 órakor az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. A kedves, álmodozó hősnőnek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet hatalmas érzelmi hullámvasút. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luif-fel.

A teljes program elérhető ide kattintva.

Forrás: Frankofón Filmnapok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés