bezár
 

irodalom

2024. 03. 16.
Krasznahorkai László kapta a Formentor nemzetközi irodalmi díjat
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Krasznahorkai László kapta a Formentor nemzetközi irodalmi díjat Krasznahorkai László nyerte el idén a rangos spanyol Formentor nemzetközi irodalmi díjat - közölte döntését a zsűri szombaton.

"A magyar nyelv örökségének megismertetéséért, a képzelet elfeledett dimenzióinak helyreállításáért és elegáns írásának virtuozitásáért a zsűri a 2024. évi Formentor irodalmi díjat Krasznahorkai László magyar írónak ítéli oda" - olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az öttagú testület méltatásában kiemelte "a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartását", az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítését, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusát, amely "a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi".

"Munkássága az évtizedek során az európai regény művészeti hagyománya iránt elkötelezett nemzetközi olvasóközösséget hozott össze" - fogalmazott a zsűri a Kossuth-díjjal és Nemzetközi Man Booker-díjjal is elismert Krasznahorkai Lászlóról, akinek tizenegy könyve jelent meg spanyolul.

A Formentor nemzetközi irodalmi díjat 1961-ben alapították olyan művek minőségének és integritásának elismerésére, amelyek megszilárdítják az irodalom presztízsét és kulturális hatását.  Az első évek díjazottjai között volt például az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges.

Több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra az elismerést, amelyet mások mellett a Nobel-díjas francia Annie Ernaux, az orosz Ludmilla Ulickaja, vagy tavaly a francia Pascal Quignar vehetett át.

 

Kép: Wikipédia, Déri Miklós fotója

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés