bezár
 

irodalom

2024. 04. 12.
Kiss Georgina kapta a Makói Medáliák díjat
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Kiss Georgina kapta a Makói Medáliák díjat Kiss Georgina kapta idén Sötét évszak című verseskönyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat, az elismerést április 11-én adták át.

Lanczkor Gábor költő, író, műfordító méltatásában úgy fogalmazott, bár első kötet, vagyis a pályakezdés záródokumentuma, egy türelemmel kivárt pályakezdésé, a Sötét évszak legjobb darabjaiban Kiss Georgina költői hangja a köznapiból úgy kreál ünnepet, hogy abban ünnepi egyedül e hang sötét tónusú méltósága lehet. Nem vidám és nem derűs ez a költészet, nem is kiábrándult vagy kétségbeesett; kiegyenlített tónusú, matt fényű, itt-ott érdes, föltárva az öntvény csiszolatlan felületét.

A laudáló kiemelte, amennyiben forrást, avagy ihlető irodalmi párhuzamot keresgélünk a Sötét évszakhoz, úgy Ted Hughes neve kínálja magát első körben, nyilván a Varjú-ciklus miatt, amelynek egyik ajánlása is Hughes-nak szól. Ez a költészet az eredetét tekintve épp úgy be van drótozva a múlt századi angolszász és így a világlírába, mint a kortárs magyarba.

A Varjú-ciklus motivikus zártsága ellenére formakényszer nincs: Kiss Georgina első kötetének versei szabad lüktetéssel folynak, néhol pontok, vesszők jelzőkarói között, néhol központozatlan, szabad mederben, ahol azért számos vizuálisan is markáns motívum jelzi a -tól-ig reflektáltságát, hangsúlyozta a kritikus.

Kiss Georgina 1986-ban született Pécsett, egyetemi és doktori tanulmányait szülővárosában végezte és jelenleg is ott él. Kritikus, költő, magyar-filozófia szakos középiskolai tanár. Első kötete, a Sötét évszak tavaly jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában.

A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Lanczkor Gábor, Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Kép forrása: Seres András

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés