bezár
 

zene

2024. 04. 23.
Még mit nem: új KFT-lemez tizenhat év után
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még mit nem: új KFT-lemez tizenhat év után Tizenhat év szünet után készített új lemezt a KFT zenekar. A Még mit nem című hatszámos anyag (EP) pénteken jelenik meg az online felületeken.

"A történet 2020 decemberére nyúlik vissza, amikor a Covid idején tartott online zenekari megbeszélésen felvetettem, hogy megint írjunk új számokat, és a többiek ezt lelkesen fogadták. A következő évben jó sok dalötlet érkezett Dránitól (Bornai Tibor) és Nátitól (Laár András), illetve én is írtam néhányat" - idézte fel Márton András, a KFT vezetője, dobosa az MTI-nek.

Mint elmondta, akkoriban érezte úgy, hogy eljött a megfelelő pillanat és kellő a lendület, a kreatív energia az új dalokhoz. Volt, aki egy ideje fiókban lévő dolgát dobta be a közösbe, de a számok többsége akkor íródott.

A következő évben húsznál több dal ment át a zenekar szűrőjén, végül hat felvétele mellett döntöttek. "Fontos szempont volt, hogy különböző típusú dalok szülessenek, dinamikusabbak és líraiak egyaránt". A házi stúdiózás után a végső, közös felvételek a Pannónia Stúdióban zajlottak, a hangmérnök Mohai György volt, a zenei producer és a keverés felelőse Háry Péter volt, aki a legutóbbi KFT-lemezen, a 2008-as A bábu visszavág címűn is dolgozott a csapattal.

Az új dalok közül először a Te vagy az, aki kell címűt, Bornai Tibor számát játszották el két évvel ezelőtt a Barba Negrában tartott koncerten. Az azóta az élő műsor szerves részévé vált dal stúdióváltozata az új anyag előfutáraként idén március végén jelent meg.

"A most megjelenő hat dal közül három Bornai-, kettő Laár-dal, egy pedig az én szerzeményem. A Te vagy az, aki kell érdekessége, hogy korábbi népszerű KFT-dalok, például a Balatoni nyár, az Elizabet, a Fantasztikus lány vagy a Száll egy pofon a szélben szövegére utal vissza" - emelte ki Márton András.

A dalok hamisítatlan KFT-hangzásúak, miközben a zene a szerzők karaktereit tükrözi. A szövegek a tőlük megszokott, kissé abszurd világot képviselik. A Buszvezető a hazai tömegközlekedés visszásságait és szépségét mutatja be, az Időutazóban száz évvel korábbra, a Nyugat szerkesztőségébe is visszarepülhetünk. Márton András dalát, az enervált hangulatot bemutató Valahogy nem az én napom-at a dobos eredetileg leendő szólólemezére szánta, de úgy látta, az passzolna az új KFT-lemezre.

A lemezen közreműködő vendégzenészek között volt a már említett Háry Péter (szintetizátor, gitár), Pribojszki Mátyás (szájharmonika), Szász Ágnes (vokál).

"Június 20-án a Pál Utcai Fiúkkal közös koncertestünk lesz a Budapest Parkban, ahol talán újabb számot is eljátszunk a lemezről. Ezen az estén a két zenekar önálló koncertje mellett lesz KFT-PUF közös blokk, amelyen egymás számai is terítékre kerülnek. A koncerten fellép velünk az ütőhangszeres Gábor Andor UFO, a Vintage Dolls énektrió és Lengyelfi Eszter" - mondta végül Márton András az MTI-nek.

A KFT 1981-ben alakult és napjainkban is az eredeti felállásban (Bornai Tibor - billentyű, ének; Laár András - gitár, ének; II. Lengyelfi Miklós - basszusgitár; Márton András - dob, ének) működik. A zenekar - amelynek legismertebb dalai közé tartozik az Afrika és a Balatoni nyár - eddig tizenegy stúdiólemezt készített. A KFT az elmúlt húsz évben fellépett a Budapest Sportarénában, a Müpában és az Operaházban is.

Kép forrása: az együttes hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés