bezár
 

art&design

2024. 04. 29.
Munkácsy-kiállítás Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy-kiállítás Szegeden Munkácsy Mihály több mint nyolcvan alkotását mutatják be a szegedi Móra Ferenc Múzeum új képzőművészeti kiállításán, amely június 22-től látható - jelentette be Fogas Ottó igazgató hétfőn.

A szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta: már hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáját az intézmény országos vagy akár nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítással köszönti. Az elmúlt években ezek jellemzően régészeti tárlatok voltak, idén azonban képzőművészeti kiállítást rendeznek, a 180 éve született Munkácsy Mihály festményeit, grafikáit, rajzait mutatják be.

A tárlat gerincét Pákh Imre tulajdonában álló képek adják, melyekkel, mivel magángyűjteményben találhatók, jóval ritkábban találkozhat a közönség, mint a közgyűjteményekben őrzött művekkel - közölte a muzeológus. A november közepéig látogatható kiállításon szerepelnek majd a Móra-múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményei is, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép is.

Tiszai Rebeka restaurátor elmondta, Munkácsy Mihály 1876-ban festette a képet, amely 1900-ban szerepelt a Nemzeti szalon téli tárlatán. A műtárgy ezt követően egy magángyűjteményből került a múzeumba Tömörkény István igazgatósága idején. "Bár vázlatról van szó, a festő rendkívül finoman ábrázolja a fiatal lány arcvonásait. A kép fatáblára készült, amely igen érzékeny a levegő páratartalmára. A műtárgyat gondosan kell kezelni, mert a nedvességet magába szívó fatábla megvetemedhet és repedések keletkezhetnek rajta" - tudatta a szakember.

A Móra-múzeum legutóbb 2012-ben rendezett Munkácsy-kiállítást, melyet akkor csaknem 50 ezren láttak.

Kép forrása: Móra Ferenc Múzeum - Facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Luca Guadagnino: Challengers
Petőfi Sándor válogatott művei törökül


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés