bezár
 

art&design

2024. 05. 19.
A Kádár-kocka jelenség a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kádár-kocka jelenség a Ludwig Múzeumban Az úgynevezett Kádár-kocka közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban címmel a budapesti Ludwig Múzeum új kiállítása.

A tárlat alapgondolata, hogy bemutassa a magyarok számára ismerős, jellegzetes kockaházat, az úgynevezett Kádár-kockát. A kiállítás változatos művészeti médiumok és installációk segítségével igyekszik körbejárni, hogy a háztípus milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében - áll a múzeum pénteki közleményében.

prae.hu

Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet ugyan lenézte, a kockaház mégis a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és a magyar épített kulturális örökség részét képezi.

A háztípus mint a magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzata, a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A mintegy két évtized alatt keletkezett Kádár-kocka egészen a következő háztípus, az alpesi ház megerősödéséig jelentős mintaadó, stílusteremtő tényező maradt a térségben.

A kiállítás gerincét a kockaház sajátos megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, a kiállítás összefüggésében azonban mégis számos fontos, bár eltérő részletet tár fel.

A május 18-tól augusztus 18-ig nyitvatartó kiállítás kurátora Készman József.

Kép: Ludwig Múzeum Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Horváth Iván (1948-2024)
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés