bezár
 

építészet

2024. 06. 21.
Francia-japán-mexikói építésztrió alakítja át a párizsi Pompidou Központot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia-japán-mexikói építésztrió alakítja át a párizsi Pompidou Központot Egy francia-japán duó és egy mexikói építész tervei alapján alakítják át a párizsi Pompidou Központot, amely 2025 végén felújítás miatt négy évre bezár - jelentette be csütörtökön Laurent Le Bon, a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező kulturális központ vezetője.

A francia Nicolas Moreau és a japán Hiroko Kusunoki lesznek a projekt vezető építészei a mexikói Frida Escobedo oldalán.

prae.hu

A párizsi székhelyű Moreau Kusunoki építésziroda tervezte egyebek mellett a nagy presztízsű párizsi politikatudományi egyetem, a Sciences Po Paris központi pavilonját, amelyet 2021-ben adtak át, míg Frida Escobedo nevéhez fűződik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum modern művészeti szárnyának átépítése.

A fél évszázaddal ezelőtt épült Pompidou Központ teljes körű felújításról szóló terveket már 2021-ben bejelentette a francia kormány, eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást, és az intézmény 2027-ben az ötvenedik évfordulón nyílt meg volna újra. Később elhalasztották a nagyszabású felújítási munkálatok kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra. A kiköltözés és a fokozatos bezárás 2024 őszén fog megkezdődni, az épület 2025 szeptemberében zár be a közönség számára.

A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik. A teljes körű felújítás 262 millió euróba kerül, amelyet a francia állam finanszíroz.

A három fiatal építész a belső terek átalakításán fog dolgozni. Ez a becslések szerint 186 millióba kerül, s teljes egészében a Pompidou Központ finanszírozza.

"Azt akartuk, hogy olyan projekt valósuljon meg, amely egyrészt tiszteletben tartja az épületet, ugyanakkor az innovációra való törekvés is a szívügye" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Laurent Le Bon igazgató.  

A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült kulturális intézményben még soha nem volt ilyen volumenű és jellegű felújítás. A munkálatok keretében a pályázatot elnyert építészek a belső terek egy részét átalakítják, áthelyezik a kiszolgáló helyiségeket, kitágítják a tereket, egyszerűsítik az épület bejárását.

 

Kép forrása: Centre Pompidou

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés