bezár
 

színház

2024. 06. 23.
A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek fel az Operában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek fel az Operában A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) végzős klasszikus balett szakirányának vizsgakoncertje látható vasárnap a Magyar Állami Operaházban.

A háromfelvonásos esten közreműködnek az egyetem táncművész szak klasszikus balett szakirány V-VIII. évfolyamos, valamint a moderntánc szakirány, továbbá a színházi tánc szakirány IV. évfolyamos hallgatói is - áll az előadás MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

Szkéné színház

Mint írták, a végzős táncosoknak rendhagyó módon alkalmuk van külföldi partnerekkel való közös fellépésre is. Az egyetem első nemzetközi professzionális balettversenyén, a Budapest Ballet Grand Prix-n kiemelkedő eredményt elért Núria Fernandes (junior, I. helyezett) és José Barbeiro (az MTE különdíjasa) a Conservatório Internacional de Ballet e Danca Annarella Sanchez növendékei lesznek a vendégelőadók.

Az előadás műsorfüzetében Fodorné Molnár Mártának, az egyetem rektorának szavait idézik, aki kiemelte: az intézmény széles oktatási spektrummal rendelkezik, hat szakon és huszonkét szakirányon folytat képzést. Az esten a végzős klasszikus balett hallgatók kilenc éves, sokszínű tanulmányainak, küzdelmes és kitartó munkájának eredménye látható.

Elmondta: a hallgatók főtantárgyuk, a klasszikus balett mellett a táncművészet sok más formanyelvét is elsajátították. Fontos ez, mivel a legnagyobb operaházak, de a kisebb együttesek repertoárján is megtalálhatók a neoklasszikus és modern balettek, valamint a kortárstánc alkotások is - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a vizsgakoncert programja is tükrözi a kor trendjeit: az első felvonásban egy klasszikus balett (L. Minkus-M. Petipa: Don Quijote szvit), a másodikban klasszikus és modern darabokból való részletek, míg a harmadik részben egy magyar alkotó kortárs koreográfiája (Lukács András: Örvény) látható.

"A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon" - idézte az MTE rektora Maurice Béjart táncművész, koreográfus szavait.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés