bezár
 

építészet

2007. 02. 27.
Kiírták a pályázatot a kormányzati negyedre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiírták a pályázatot a kormányzati negyedre Nyílt, titkos tervpályázatot írt ki a KVI a Nyugati pályaudvar térségének kormányzati negyedként való fejlesztésére és a kormányzati épületegyüttes tervezésére. A tervpályázat célja a Budapest területén jelenleg különböző helyszínen működő minisztériumi irodaépületeknek egy egységes kormányzati épületegyüttesbe történő elhelyezése.
Libeskind-Berlin A Kiíró célja továbbá az is, hogy ez a kormányzati épületegyüttes egy újonnan létrejövő, Budapest városszerkezetébe szorosan és szervesen illeszkedő, élő, új városrész egyik elemeként jöjjön létre.

A tervpályázat keretében kerül sor a kormányzati épületegyüttes tervezési feladata megvalósítására, legalkalmasabb tervjavaslat kiválasztására, melynek szerzőjével a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tervezési szerződést kíván kötni a kormányzati épületegyüttes engedélyezési, részletes kiviteli tervdokumentációja elkészítésére.

A kormány tervéről már korábban döntött, értelmét és hasznát többen vitatják.

A pályázati dokumentáció bruttó 240.000 forintért szerezhető be, a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 100 millió forint áll rendelkezésre. A Bíráló Bizottság döntése alapján a Kiíró 2007. június 11-ig hirdeti ki a pályázat eredményét.

A bírálóbizottság munkáját három külföldi építész is segíti.
Daniel Libeskind kortárs dekonstruktivista építész, aki többek között elnyerte a 2001-ben romba döntött New York-i WTC területrendezésére kiírt pályázat első díját, és a nevéhez fűződik a Berlini Zsidó Múzeum nagyszerű épülete, dr. Hans Stimmann, Berlin főépítésze és Josep A. Acebillo i Marín, Barcelonából érkező építész.

A magyar tagok a következőek:
Görözdi György Miniszterelnöki megbízott, Sylvester Ádám építész, többek közt a Berlini Magyar Nagykövetség épületének és a Microsoft székházának tervezője, Keszthelyi Péter, Beleznay Éva megbízott főépítész, dr. Hajdu Miklós, ifj. Kálmán Ernő DLA a gödöllöi városi könyvtár tervezője, Mihályfi László, Tétényi Éva, Schwarczuk Ágnes, dr. Poczkodi Balázs.
nyomtat

Szerzők

-- Pintér Máté --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés