bezár
 

zene

2007. 03. 28.
Jazz Július
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Júliusban két jazzgeneráció kocertjére látogathatunk el Budapesten. Az "öregek", George Benson és Al Jarreau látogat el hozzánk tavalyi közös lemezüket életre kelteni. A "fiatalok", a Medeski Martin & Wood trió, a 90-es évek óta mutatják be nekünk, mi sül ki abból, ha összekeverik a jazzt, a funkot és a rockot. És ebben segít nekik alkalmi zenésztársuk, a gitárvirtuóz John Scofield.
George Benson-Al Jarreau koncert

A tavaly megjelent 13 számos közös lemezük Givin' it up nagy sikert aratott, és két Grammy-díjat is elnyert. Számos neves vendégzenész is felbukkant a lemezen, például Herbie Hancock, Marcus Miller, Abraham Laboriel, Stanley Clarke.

Benson-Jarreau Givin' it UpGeorge Benson a soulos-funkos zenében utazó jazz-gitáros a '60-'70-es évek nagy sztárja volt. Annak idején, a '60-as években maga Miles Davis karolta fel a fiatal, tehetséges zenészt. Majd Miles egyik lemezén is gitározott. A jazzvilág popsztárja, a Masquerade című 1998-as albumáért az Év Lemeze Grammy-díját is elnyerte.

Al Jarreau jazz-énekes zenei pályája Bensonnal párhuzamosan futott. A világsikert az 1981-es lemeze, Breakin' Away hozta el neki. Hét Grammy-díjat zsebelt be az elmúlt harminc évben. Az első énekes a zenei történelemben, aki három különböző zenei stílusban vehette át a díjat: jazz, pop és R&B jelöltként.

Július 17. Papp László Sportaréna
jegyár: 7500-19000 HUF


Medeski Martin & Wood trió

A new york-i Medeski Martin & Wood trió 1991-ben robbant be a jazzvilág nagyközönsége elé. John Medeski billentyűs, Billy Martin dobos és Chriss Wood basszgitáros zenéjükben vegyítik a funkot, a rockot, a a jazz-t és az elektronikus zenét. Ezt a modern zenei felfogást viszont a klasszikus jazz hagyományaira építve, akár a jó öreg Hammond orgonával díszítve próbálják egy újszerű zenei világ megteremtéséhez felhasználni. Vagy pedig csak összemosni.

Medeski Martin & Wood, ScofieldAlkalmi zenészük, a gitárvirtuóz John Scofield is velük tart idei turnéjukon. A jazzgitáros, zeneszerző Scofield is öreg már a szakmában, játszott már együtt Miles Davis-szel és Billy Cobham-mel is.

A trió és Scofield tavalyi közös lemezüket, az Out Louder-t prezentálják most nekünk. De nem ez volt az első közös munkájuk, tíz évvel ezelőtt már egyszer kisegítette őt a trió egy album erejéig.

Július 3. Jövő "Millenáris" Háza
nyomtat

Szerzők

-- norbert --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés