bezár
 

film

2010. 01. 21.
Oscar - Versenyben a magyar érdekeltségű bolgár film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Versenyben maradt az Orcar-díjra való jelöltségért a Muhi András vezette magyar Inforg Stúdió és Gryllus Dorka színésznő közreműködésével készült hivatalos bolgár nevezés, A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik című mozi; Goda Krisztina Kaméleon című alkotása nem került a kilenc állva maradt produkció közé.
A Sztefan Komandarev által rendezett bolgár mozi az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a holland, az izraeli, a kazah, a német és a perui versenyfilm társaságában várja, hogy bekerül-e az Oscar-díjra jelölt öt alkotás közé a legjobb külföldi film kategóriában. A 9-es listát az Amerikai Filmakadémia tagjai állítottak össze 65 játékfilmből.

Bulgária hivatalos Oscar-nevezése, A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik bolgár-német-szlovén-magyar koprodukcióban készült 2008-ban a Muhi András vezette Inforg Stúdió részvételével. Az életigenlő road movie több fontos nemzetközi elismerést nyert a közelmúltban Szófia, Varsó, Zürich és Bergen rangos seregszemléin - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t.

A filmben Gryllus Dorka Mariát, a főszereplő szerelmét alakítja. A történetben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni - a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet.

A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik című film európai kultúrák találkozásáról, azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak.

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) illetékes bizottsága a jelölőfolyamat során több fázisban szűkíti a versengő filmek listáját. Február 2-án hozzák nyilvánosságra az 5 jelölt film címét, az Oscar-díjakat március 7-én adják át Hollywoodban.

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság tavaly júniusban döntött úgy, hogy a Kaméleon képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása 2008 őszén indult a magyar mozikban, és tavaly februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója tavaly júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés