bezár
 

art&design

2010. 02. 04.
Makettek és diorámák a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harci járművek, katonai és polgári repülőgépek, gépkocsik, hajók makettjei és diorámák is láthatók a II. Makettező Gála című kiállításon mától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.
A március 6-ig látogatható tárlaton megtekinthető több száz makett és dioráma szinte a teljes repüléstörténelmet felöleli, a kétfedelű repülőgépektől kezdve egészen a Star Wars űrhajójáig, a Millennium Falconig.

A makettező klubok tagjai nem fejezik be annál a pontnál az építést, hogy felragasztják a matricát, hanem felkutatják, merre és hogyan lehet fejleszteni - mondta el Merczi Miklós muzeológus, a Közlekedési Múzeum muzeológiai osztályvezetője szerdán az MTI-nek. Hozzátette: a társszervező Repülés Baráti Kör ebben az évben a 34 fős Békéscsabai Kitt Makettező Klubnak és Forintos Kálmánnak adja meg a lehetőséget, hogy bemutatkozzon a közönségnek.

Merczi Miklós felhívta a figyelmet a "nagyon szép" kamionokra, néhány enteriőrre, a "szénaszálig" aprólékosan kidolgozott lebombázott tanyára, valamint egy 1956-os eseményt megidéző munkára, amelyen egyebek mellett szétlőtt falú ház, benne fürdőszoba, kitört ablakok, katonák láthatók. A muzeológus elmondta: nem szándékosan tették a hangsúlyt a harci járművekre, de a kereskedelemben főként ilyen makettek kaphatók.

Mivel a kiállításon látható művek már bemutatkoztak a hazai, vagy éppen külföldi versenyeken és kiállításokon, számos díjat, oklevelet, kupát nyertek, ezért ezeket az elismeréseket is megtekintheti a közönség a díjazott munkák mellett.

Kísérő programként a publikum Szokol Tibor 53 db repülési témájú festményében is gyönyörködhet. Az alkotó megfestette a MASZOVLET és a MALÉV teljes légijárműparkját, valamint több történelmi légicsodát és külföldi lajstromozású repülőgépet.

A Makettező Gála című kiállítás előzménye volt korábban a repülőgépmakett-verseny és -kiállítás. Ma már nincs verseny, az intézményben díjnyertes műveket csodálhatnak meg az érdeklődők, s nem csupán repülőgépet. Amikor a Közlekedési Múzeum egyesült az Országos Műszaki Múzeummal 2009-ben, az újjászervezett múzeum első időszakos kiállítása az I. Makettező Gála volt. A mostani kiállítás folytatja ezt a hagyományt, és a nagyközönség elé tárja a 2009-es év makettjeinek legjavát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés