bezár
 

építészet

2010. 03. 15.
Széchenyi-díj Koppány Tibor építészmérnöknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyakorlati műemlékvédelmi munkássága mellett elsősorban a magyarországi vár- és kastélyépítészettel foglalkozott s foglalkozik ma is a hétfőn Széchenyi-díjjal kitüntetett Koppány Tibor építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense.
"Így a 82. évemben, egy átdolgozott élet vége felé járva úgy érzem, hogy a Széchenyi-díj az egész pályám elismerése" - mondta el az építész az MTI-nek.

"Kezdettől fogva műemlékes építész vagyok: 1951-ben diplomáztam, azóta folyamatosan a műemlékvédelemben dolgoztam különböző helyeken. A munkám egyrészt magában foglalt egy gyakorlati részt: régi épületek építészeti helyreállítását. Sok ilyen munkát terveztem, vezettem, irányítottam az életem folyamán. A gyakorlat mellett úgymond kénytelen voltam - persze örömmel - belemerülni abba a történeti háttérbe is, amelyben az épületeket létrehozták" - magyarázta Koppány Tibor.

Az Ybl Miklós-díjas építész több mint száz szakmai folyóiratba írt cikkeket, tanulmányokat, s önálló kötetei is megjelentek, elsősorban a magyar építészet történetéről, különös tekintettel a vár- és kastélyépítészetre. 1999-ben jelent meg A középkori Magyarország kastélyai című könyve, mely azóta is egyetemi tankönyv az ELTE bölcsészettudományi karán.

"A középkortól kezdve a reneszánszon át a barokkig terjed az időszak, amivel foglalkozom, a 19. század elején +leálltam+" - fogalmazott a kutató.

Mint Koppány Tibor elmondta, nem tervezi, hogy új irányokat kezd kutatásában. "Huszonhárom évesen kezdtem a szakmát, azóta annyi anyag összegyűlt, hogy bőven van mit feldolgoznom. A középkor után most a kora újkori Magyarország kastélyépítészetével foglalkozom, és ha lesz rá mód, szeretném, ha ebből még megjelenne egy könyv. A kézirat körülbelül 90 százalékban már készen áll. Persze tudom, nem lesz könnyű kiadót találni a mostani gazdasági helyzetben".

Ami az oktatást illeti, Koppány Tibor elmondta: már felhagyott vele. "Súlyos cukorbeteg vagyok, napi többszöri inzulininjekcióra van szükségem, emellett kemény diétára is vagyok fogva. Mindez a lakás elhagyásában is erősen akadályoz, így már nem tudom vállalni az oktatást" - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Kiállítótér egy erődben Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

Gőzmalomból lakóház és galéria  Gőzmalomból lakóház és galéria 
A Gizella Malom metamorfózisa 
építészet

Átadták a 17. Média Építészeti Díjait  Átadták a 17. Média Építészeti Díjait 
Így telt a MÉD gálaestje 
építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020

Más művészeti ágakról

irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
irodalom

Tanítanak-e a könyvek? Tanítanak-e a könyvek?
Kerekasztal-beszélgetés a tankönyvpiacról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés