bezár
 

art&design

2010. 07. 11.
7 millió dollárért kelt el egy Pencz kép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Londoni Cristie's aukciósházban július 7-én 7 millió dollárért kelt el egy Georg Pencz festmény. A páratlan műalkotás külön érdekessége, hogy azt a német kormány adta vissza a közelmúltban a Herzog örökösöknek, akik azt most aukcióra bocsátották.
A Herzog-örökösök, a zsidó műkincsek restitúciójával foglalkozó Comission for Art Recovery szervezet segítségével 2010 februárjában kaptak vissza négy műtárgyat a német kormánytól. Az ottani illetékesek ugyanis a magyar kormánnyal ellentétben vita és hezitálás nélkül szolgáltatták vissza a műkincseket a jogos tulajdonosoknak. A 7 millió dolláros áron elkelt festmény (Albrecht Dürer tanítványának), Georg Pencz német festő 1545-ben készült portréja, és a mostani árverési eredménnyel az eddigi legmagasabb áron eladott Pencz kép a világon.
 Pencz
A Herzog-család műtárgyai Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban illetve a Magyar Nemzeti Galériában találhatóak, mintegy 10 festmény – többek közt El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásai. Martha Nierenberg, az egyik unoka igényét még 2008 januárjában a Fővárosi ítélőtábla egy 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi egyezményre hivatkozva megalapozatlannak nevezte. A Magyar Állam eddig egyetlen kép kivételével nem szolgáltatta vissza Herzog-gyűjtemény darabjait az örökösöknek.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés