bezár
 

film

2010. 09. 16.
Életműdíjat kap Bruno Ganz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életműdíjat kap Bruno Ganz A 23. Európai Filmdíj-átadón az Európai Filmakadémia Életműdíjjal ismeri el a svájci színész munkásságát.

Akár angyalt alakított Wim Wenders Berlin felett az ég (1987), vagy Silvio Soldini Tangó és tulipán (2000) című mozijában szerepelt, akár Adolf Hitlert keltette életre Oliver Hirschbiegel A bukás: Hitler utolsó napjai (2004) című filmjében, Bruno Ganz a mozitörténelem néhány felejthetetlen pillanatához adta az arcát.

A hetvenes és a nyolcvanas években Bruno Ganz a német szerzői filmes mozi nagyjaival dolgozott együtt, Werner Herzoggal (Nosferatu, az éjszaka fantomja, 1979), Volker Schlöndorff-fal (Circle of Deceit, 1981) és Wim Wenders-szel (Az Amerikai barát, 1977; Távol és mégis közel, 1993). Lenyűgöző nemzetközi karrierje során készített közös filmet Eric Rohmerrel (O. márkiné, 1976), Theo Angelopoulos-szal (Az örökkévalóság meg egy nap, 1998) és Francis Ford Coppolával (Youth Without Youth, 2007).

Szerepelt Eric Till Luther (2003), Uli Edel A Baader Meinhof csoport (2008) és Stephen Daldry A felolvasó (2008) című filmjében. Iris Berben színésznővel 2010-ben a Német Filmakadémia elnökévé választották.

Bruno Ganz december 4-én Tallinnban a 23. Európai Filmdíjak tiszteletbeli vendége lesz.

(fotó: Ruth Waltz)

nyomtat

Szerzők

-- Iván István --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés