bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Iván István --

felhasználói adatlapja

Iván István portfólióját ide kattintva éred el.

Iván István által feltöltött cikkek:

23. Európai Filmdíjak: Vendégek és díjátadók
Amikor a hóval borított Tallinnban szombaton kitárulnak a Nokia Concert Hall ajtajai, a 23. Európai Filmdíjak mintegy 1,400 vendégét (győztesek, jelöltek és akadémiai tagok) a német komikus Anke Engelke, valamint az észt színész Märt Avandi fogják köszönteni.
Német komikus és észt színész vezeti a díjátadót
A 23. Európai Filmdíjak házigazdái a német komikus, Anke Engelke valamint az észt színész, Märt Avandi lesznek.
Nyilvánosságra hozták a 23. Európai Filmdíjak jelöltjeit
A Sevilla Európai Filmfesztiválon az Európai Filmakadémia és az EFA Productions bejelentették a 2010-es Európai Filmdíjak jelöltjeit.
Koprodukciós elismerés Zeynep Özbatur producernek
Az EURÓPAI KOPRODUKCIÓS DÍJ - Prix EURIMAGES a koprodukciók európai filmgyártásban betöltött meghatározó szerepét ismeri el. A negyedik alkalommal megítélt díj nyertesét Rómában, a "New Cinema Network" rendezvényén jelentették be a filmipar és a sajtó számos képviselőjének jelenlétében.
Európai Filmakadémia - Három jelölt a dokumentumfilmes kategóriában
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a Legjobb dokumentumfilm 2010 - Prix Arte kategória jelöltjeit.
Az Európai Filmakadémia díjazza Gabriel Yared zeneszerzőt
A neves zeneszerző kapja idén az Európai Filmakadémia Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elismerését.
Öt elsőfilm kapott jelölést az EFA Felfedezés díjára
Az Európai Filmakadémia bejelentette az EURÓPAI FELFEDEZÉS Prix FIPRESCI idei jelöltjeit, ezt a díjat minden esztendőben egy fiatal és feltörekvő rendező kapja első játékfilmjéért az Európai Filmdíj-átadó keretén belül.
Nyilvánosságra hozták a 23. Európai Filmdíjak rövidfilmes jelöltjeit
A rövidfilmes kezdeményezés az Európai Filmakadémia és tizenöt európai filmfesztivál közös szervezésében valósul meg. A részt vevő fesztiválokon egy független zsűri dönt arról, hogy a versenyben lévő európai rövidfilmek közül melyik nyeri el az Európai Filmdíjak jelölését.
EFA 2010 - Animációs nagyjátékfilm jelöltek
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az animációs nagyjátékfilm 2010 kategória három jelöltjét.
Életműdíjat kap Bruno Ganz
A 23. Európai Filmdíj-átadón az Európai Filmakadémia Életműdíjjal ismeri el a svájci színész munkásságát.
Szavazz kedvenc filmedre!
Az Európai Filmakadémia megnyitja a People's Choice Award szavazást. A filmrajongók szavazhatnak kedvenc európai filmjeikre!
Európai Filmdíjak 2010 - 32 ország filmjei versenyben
Az Európai Filmakadémia és az EFA Productions GmbH örömmel jelenti be azt a 46 filmet, amely a 2010-es esztendőben felkerült az Európai Filmdíjak válogatáslistájára. A válogatás 32 országra terjed ki, amely ismét remekül mutatja az európai mozi sokszínűségét.
Az Európai Filmakadémia kiáll az iráni rendező mellett
Az Európai Filmakadémia tiltakozik Jafar Panahi iráni filmrendező letartóztatása ellen.
Dán rövidfilm az Európai Filmdíjak jelöltjei között
Locarno csatlakozott az EFA Rövidfilmes Kezdeményezéséhez: Birgitte Stærmose ØNSKEBØRN (Out Of Love) című filmje (Dánia, 2009, 29 perc, doku-fikció) immár az Európai Filmakadémia Legjobb Rövidfilm 2010 kategóriájának jelöltjei közé tartozik.
Legjobban vágják
Az Európai Akadémia Filmakadémia díjjal ismeri el a legjobb európai látványtervezőket és legjobb európai vágókat.
22. Európai Filmdíjak: díjátadók és vendégek
Amikor a 22. Európai Filmdíjak átadási ceremóniája megnyitja kapuit december 12-én, szombaton, az európai filmgyártás krémje fog végigvonulni a bochumi Jahrhunderthalle vörös szőnyegén. Győztesek, jelöltek, az Európai Filmakadémia tagjai - összeségében 1400 vendéget fog köszönteni Anke Engelke német komikus, aki az est házigazdája lesz.
Wajda kapja a kritikusok díját
Az Európai Filmakadémia, az EFA Productions és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) a minap jelentették be, hogy az Európai Filmakadémia Kritikusok Díja 2009 - Prix Fipresci elismerést Andrzej Wajda kapja Tatarak című filmjéért.
Az Európai Film Nagykövetei
Az Európai Filmakadémia (EFA) büszke arra, hogy sikerült megnyernie az Európai film világának néhány kiemelkedő személyiségét, hogy a jövőben közösen dolgozzanak az európai filmgyártás, illetve az Európai Filmdíjak népszerűsítésén. Az Európai Filmakadémiával szorosan együttműködve, ezek az elismert filmes szakemberek különböző rendezvényeken fogják képviselni az Európai Filmakadémiát, illetve az Európai Filmdíjakat.
Nyilvánosságra hozták a 22. Európai Filmdíjak jelöltjeit
A Sevilla Európai Filmfesztiválon az Európai Filmakadémia és az EFA Productions bejelentették a 22. Európai Filmdíjak jelöltjeit.
Anke Engelke német komikus vezeti a 2009. évi Európai Filmdíj-átadót
Amikor a 22. Európai Filmdíj-átadás 1400 vendége elfoglalja helyét Bochum legendás Jahrhunderthalle (Century Hall) ceremóniatermében, egy német komikus, Anke Engelke fogja köszönteni őket az acélművek egykori gázerőművében.
Isten hozta a kirekesztés világában!
Philippe Lioret: Welcome
Amíg a németek a maguk huszadik századával, a magyarok meg ötvenhatjukkal viaskodnak időről időre, addig a franciák a saját társadalmi integritásuk kérdésével bíbelődnek. A legújabb összegzés egy úszómester szemszögéből láttatja a helyzetet.
EFA - Animációs egészestés filmek jelöltjei
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia Animációs egészestés film 2009 kategória három jelöltjét.
Európai koprodukciós díj - Prix Eurimages
A Prix Eurimages azok munkáját ismeri el, akik az európai filmiparon belül döntő szerepet játszanak koprodukciók megvalósításában.
Európai Filmakadémia - Legjobb dokumentumfilm 2009
Európai Filmakadémia örömmel jelenti be, hogy az "Európai Filmakadémia Legjobb dokumentumfilm 2009 Prix ARTE díjat" a The Sound of Insects - Record of a Mummy című film kapja.
AZ EFA elismeri Isabelle Huppert munkásságát
A francia színésznő kapja idén az Európai Filmakadémia Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez díját.
Öt elsőfilm pályázik az EFA felfedezés díjára
A Zürichi Filmfesztivál keretein belül az Európai Filmakadémia bejelentette az Európai felfedezés kategória idei jelöltjeinek névsorát. Ezt a díjat minden évben egy fiatal, feltörekvő filmes veheti át első nagyjátékfilmjéért az Európai Filmdíjak átadási ünnepségén.
Ha egy neurotikus zsidó értelmiségi igazán szeret
Woody Allen: Annie Hall
Hollywood már kifelé futott a merésznek és szerzőinek definiálható korszakából, amikor is jött egy New York-i zsidó entellektüel, aki önéletrajzi ihletésű alkotásával lenyomta a New York-i baloldali sznobokat, a nyugati parti egoistákat és úgy ámblokk az egész filmipart. Tetszik, nem tetszik: az Annie Hall egy hibátlan film!
Elegem van, ments ki innen!
Peter Cornwell: Kísértetjárás Connecticutban
Hollywood agytrösztjeinek 2009-re sikerült odáig gyúrniuk a horrorfilmek szüzséit, hogy a legrémisztőbbnek szánt jelenetek láttán ma már nem a hányászacskóként funkcionáló, félig kievett popcornos bödön után kezdünk kaparászni, hanem az óránk számlapját vizslatjuk, felmérve, mikor lesz már vége ennek a sehová sem futó látványcirkusznak.
Ne felejts el tejet hozni!
Tony Scott: Hajsza a föld alatt
A nyár képregényhősökkel és ostobábbnál ostobább látványmozikkal tarkított hónapjai után ideje volt már egy ízig-vérig emberi akciómozival visszaterelni minket a hétköznapokba, és ami még fontosabb, a valódi mozizás élményébe. Eme tettre kevés embert tartottam alkalmasabbnak Tony Scottnál. A film végére azonban rá kellett jönnöm, ez a bizalom pusztán délibáb volt egy sötét alagútban.
Tarantino szerint a háború
Becstelen brigantyk – Akik megfúrtak egy háborút
Hegel írta egyszer, hogy „a népek és kormányok mindig akkor térnek a racionális cselekvés útjára, amikor már minden más lehetőséget kimerítettek". Quentin Tarantino hosszú idő után gyakorolhatta volna ezt a passzust, de nem tette, inkább maradt, ahol volt, és saját bejáratú univerzumának még megmaradt atomjaival újraformálta a történelmet.
Karlovy Vary Filmfesztivál: A remény halt meg utoljára
Beszámoló a 44. Karlovy Vary Filmfesztiválról - 2. rész
A cirka egy hét során, amit volt szerencsém Karlovy Varyban tölteni, nem egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy még a szükséges háttérinformációk ellenére sem derült ki, mivel készülök szembenézni.
Karlovy Vary Filmfesztivál: Ledaráltam, eltűntem.
Beszámoló a 44. Karlovy Vary Filmfesztiválról - 1. rész
A fenti cím semmilyen kapcsolatban nem áll Bodó Viktor darabjával, ha csak annyiban nem, hogy a színmű hőséhez hasonlóan én magam is egy kafkai utópia részese lettem egy nagy nemzetközi happening közepén.
Az aszfalt ördögei
Satan's Sadist
Az Independent International Pictures első egészestés mozija, az Satan’s Sadist pontosan attól szép és jó, hogy egyetlen hithű sátánimádó sem emeli benne köszönésre kalapját a vásznon, viszont annál több emberi kegyetlenséget és perverziót ábrázol – mely utóbbi fogalmak mind megtalálhatók a Mennyből letaszíttatott Angyal repertoárjában.
Valentin napra, randi helyett
Sas Tamás: 9 és fél randi
A szirupra és tökéletes párkapcsolatra áhítozó lelkekre való tekintettel nem múlhat el év, pláne nem Valentin-nap kiadós Sas Tamás-féle szerelemi beöntés nélkül. mi, kis magyar nézők csak abban reménykedhetünk, hogy lankad a giccstrend iránti beteges vonzalom, különben néhány éven belül Valentin-napon meghasad a filmvászon és eltörli a teremtő a föld színéről a magyar filmgyártást.
Ha egyszer egy elnök kinyitja a száját...
Ron Howard: Frost/Nixon
Ami a németeknek a II. világháború és az NDK, az Amerikának Vietnám és a Watergate. Míg az előbbiek lassan, de biztosan feltárják múltjuk sötét foltjait, addig az utóbbi, úgy tűnik, leragadt a hetvenes évek temetőjében, s az ott felbukkanó szellemekkel viaskodik immáron három évtizede.
Már Robert De Niro és Al Pacino sem a régi
Jon Avnet: A törvény gyilkosa
Egy hangzatos cím mögé rejtett mozi, ami igen messze jár attól, hogy erényeket lehessen a javára írni, viszont nagyon közel áll ahhoz, hogy még többet ártson nem is egy, hanem rögtön két színészikon sokáig példaértékűnek tartott életművében.
Robert Redford tökösségben alulmúlta önmagát
Robert Redford: Gyávák és hősök
Mindig nagy szomorúsággal tölt el, amikor egy sikeres, mondhatni intézménnyé váló személyiség úgy kezd kapálózni az amúgy biztonságos környezetben, mint akit épp egy több mázsás szürke cápa készülne a sötétség mélyére rántani.
Al Pacino esete a telefonnal
Jon Avnet: 88 perc
Nehéz elhinni, hogy egy olyan színész, mint Al Pacino egzisztenciális gondok miatt ugrik bele egy olyan produkcióba, mint amilyen a 88 perc. Ám ha ránézünk az utóbbi évek amerikai filmes termésére, engedékenyek lehetünk, hisz a vele együtt megöregedő filmcsillagok sincsenek jobb helyzetben.
Attack of The 50 Ft. Woman
Paranoia a vásznon III.
Bizonyára sok férfitársam nem örülne annak, ha fény derülne rá: boldog párkapcsolatában egyszer-egyszer mégis rövidzárlat keletkezett a hűség áramkörében. Akkor meg végképp gondban lennének ezek az egyének, ha párjuk egy nap úgy adná tudtukra felismerését, hogy fél kézzel letépi a zárlatot okozó nő háza tetejét. Ugye-ugye, nem lenne kellemes.
Queen of the Outer Space
Paranoia a vásznon
Ha a Roswellben történt események, a szovjet rém képe, illetve az abból politikai karriert csiholó McCarthy szenátor nem lett volna elég az amerikai nép amúgy sem nehezen manipulálható agyának, Hollywood tett róla, hogy a bátrak földjének lakói szabadidejükben se feledjék: a messzi-messzi galaxis sokmillió békés polgáron túl rejt néhány veszedelmet is, s ha a kisemberek nem fognak össze, nemcsak a nehezen felépített kapitalizmus kerül veszélybe, hanem az emlőin felcseperedő boldog jövő is.
The Giant Behemoth
Paranoia a vásznon II.
Az atomkorszakba lépvén nem véletlenül kísértette az embereket annak a gondolatnak a réme, hogy most már valóban sec perc alatt el lehet tüntetni a föld színéről egy egész civilizációt. Jogosan aggasztotta őket az a kérdés is, hogy a fent említett pusztítás vajon milyen utóhatásokkal lesz majd azokra, akik mégis életben maradtak.
Karlovy Vary 2008 - Gondolatok filmfesztivál után
Ha az elkövetkező években nem mozdul el a fesztivál arculata és kínálata még inkább a tömegvonal irányába, Karlovy Vary akkor is megmarad azon filmes panorámák egyikének, amerre évente egyszer jólesően tekinthetünk.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés