bezár
 

építészet

2010. 10. 22.
Negatív varieté
Fotóinstalláció megnyitó – 2010. október 9. – Mai Manó Ház, Napfényműterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Moholy-Nagy László 1922-ben filmforgatókönyv vázlatot készített A nagyváros dinamikája címmel. A film sosem készült el, a forgatókönyvet a Széchényi Könyvtár őrzi, a Negatív Varieté sziluett színház felfedezi, a fényképész fényképezi, a látogató megnézi.
A fotóinstalláció a Mai Manó ház fekete-fehérbe öltöztetett Napfényműtermében kapott helyet. A tér egyszeregy: fehér fal, fekete fal, közép tájékon felülről, egymás mellé befüggesztett méretes fotónegatívok. Az egyik fehér falfelület vetítővászonul szolgál: a Negatív varieté című színházi előadás fekete-fehér fényjáték táncos felvételei forognak.

Vegyük sorra a rétegeket: Moholy-Nagy László 1922-ben filmforgatókönyv vázlatot készített A nagyváros dinamikája címmel. A film sosem készült el, a forgatókönyvet az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. 

Miközben Moholy-Nagy a forgatókönyvét készítette, kamera nélküli fényképezési technikával kísérletezett: fényérzékeny papírra, kamera nélkül, a napfény segítségével készített „fotogramokat”.

Aztán van egy tánccsoport, akik Moholy-Nagy forgatókényvéből ihletett tánc/mozgás koreográfiát adnak elő színpadon. Az előadásból készült felvételekből árnyjáték filmet készítenek.

Zenét ír hozzá Zagar. A próbákat végigfényképezi Bujnovszky Tamás. A Mai Manó Házban kiállítás keretében bemutatják a fotókat. Moholy-Nagy allúzió.

Majd a megnyitó után a Nagymező utcában meleg tea mellett levetítik a filmet, miközben a táncosok figyelik a kész művet.

Sok előzmény, sok történés, sok-sok réteg, mindezt nagyon egyszerű felületen és módon előadva: fény-árnyék, fekete-fehér.

nagyobb méret: kattintás.



















Fotók: Bujnovszky Tamás


A fotóinstalláció alkotói:
Bujnovszky Tamás fotográfus
Balogh Balázs média designer
Samu Bence interaction designer
Zene:
Zságer Balázs – Zagar
Kurátor:
Szépvölgyi Viktória

A fotóinstalláció megtekinthető 2010. október 10-25. között.
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Nyitvatartás: minden hétköznap 14.00-19.00
hétvégén 11.00-19.00
Bővebb információ: http://negativvariete.hu/

nyomtat

Szerzők

-- Répás Éva --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés