bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Répás Éva --

felhasználói adatlapja

Répás Éva által feltöltött cikkek:

Tudunk meglepetést okozni – interjú Mezei László építésszel
Van-e élet Budapesten kívül? Hátrányban van-e egy vidéki kisvárosban élő és dolgozó építész a fővárosiakhoz képest? Mezei László építész egy dunántúli kisváros, Pápa szemszögéből nézi és műveli az építészetet.
Negatív varieté
Fotóinstalláció megnyitó – 2010. október 9. – Mai Manó Ház, Napfényműterem
Moholy-Nagy László 1922-ben filmforgatókönyv vázlatot készített A nagyváros dinamikája címmel. A film sosem készült el, a forgatókönyvet a Széchényi Könyvtár őrzi, a Negatív Varieté sziluett színház felfedezi, a fényképész fényképezi, a látogató megnézi.
Élőgépek
Mára természetesnek vesszük, hogy az étel, a víz és az energia jön valahonnan, a végtermékek pedig, a szemét és a szennyvíz, megy valahova. Amit „beviszünk”, a figyelmünk központjában van, legyen egészséges anyagokból, és a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazza. De mi a helyzet azzal, amire már nincs szükségünk? Erre is van szimpatikus megoldás: környezeti és építészeti szempontból is.
LOSK 0101/1: valahol mélyen
Van egy hely a föld alatt, ahonnan a halottak a felszínre kerülnek. Ugyanitt van egy altatógép az 1960-as évekből, amivel Madonnát altatták. Erről a helyről ereszcsatornák indulnak az ég felé, és sosem találkoznak a háztetőkkel. Vannak továbbá a felszínen kéménynek álcázott szellőzőkürtők, virágágyásban locsolócsőnek álcázott gázolajtartály feltöltő csonkok, amit hol tejesautó, hol locsolókocsi töltött fel nem is olyan régen gázolajjal. Mindezek felett pedig ott ül Hadik András lovon, aki megsarcolta Berlint. De az már régen történt.
Kulturális Örökségvédelmi Napok 2009-ben
Ebben az évben is megrendezésre kerül a KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI hétvége szeptember 19-20-án. A program ideje alatt országszerte sok száz épület kapuja nyílik meg a látogatók előtt, amelyeket máskor zárva találunk.
Lebontják az Erkel színházat
MTI/PRAE.HU
Az évek óta halogatott döntést meghozták: az életveszélyessé vált és bezárt egykori Népoperát, azaz a mai Erkel Színházat lebontják. Többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyén, amely megfelel a mai biztonsági, színházműködési és technológiai követelményeknek, előírásoknak.
Könyvfesztivál: kritikus tömeg a Marczibányin
Marczibányi tér - Budapest - 2008. 04.24.
A könyvesztiválra kritikus tömeg gyűlt össze Budán. Egyelőre az autósokkal farkasszemet néznek. A helyzet feszült. Tudósítónk képes jelenteni a helyszínről a következőket.
Szeles üzlet
Épül a világ legnagyobb szélerőműve
Fogy az olaj, pedig egyre több energiára van szükségünk, lehetőleg anélkül, hogy saját környezetüket tovább szennyeznénk az energia előállítása során. Mi jöhet még? Napenergia, szélenergia, geotermikus energia, hullámenergia, árapály energia, vízenergia, biomassza, hulladékból származó biogáz.
Tezuka félig kékben a KÉK-ben
(Bubbles from Japan – kiállítás megnyitó március 4. 19:00, Kortárs Építészeti Központ)
A Kortárs Építészeti Központban (KÉK) Takaharu Tezuka japán építész megmutatta, hogy szokásához híven kékbe öltözött: pólója, zoknija és órája is kék. Pirosba öltöző feleségét, Yui Tezukát pedig otthon hagyta Japánban, gyerekeiknek holnap ugyanis iskolába kell menniük, felügyeletüket nem tudták másra bízni.
Budapest energiáiról dramolettben
A nagyváros Energiája - Merlin színház - Energia Café – Február 27. 18:00
Meglepően sokan voltak a Merlin színház kávézójában szerda este, bár nem biztos, hogy mindenki a meghirdetett programra érkezett, egyesek csak kávézgattak. 2008 az energia éve - ennek kapcsán minden hónap utolsó szerdáján beszélgetéssorozat indult meghívott vendégekkel az energiáról, és hozzá kapcsolódó témákról, az elsőt dramolett-szerű beszámolónkban örökítettük meg.
Casa Pentimento – Ecuador, Quito
Építész: Jose Maria Saez és David Barragán
Ha már egyszer kint dúl a hideg, ne érezze senki, hogy az építészet is fagyos, rideg. Igenis szeretnénk, ha melegséget hozna a beton, az üveg és a fém a téli latyakba. A világ túlsó felén, ahol most is öröm az élet, építészetet csinálnak. Olyan körülmények közt teszik le a nyomukat a világ építészeti tudatába, ami számunkra se idegen. Az első ház, amit megmutatunk: Dél-Amerikából, Ecuador fővárosából, Quitóból egy tehetséges építészcsapat háza.
Reneszánsz kert, a falakkal körülvett természet
A városi polgárok a földi életre már másképp tekintettek, mint a középkori ember. A tehetősebbeknek városi palotájuk, házuk mellett vidéki villájuk, birtokuk is volt, s ebben is hasonlítani igyekeztek az ókori Róma lakóira. A kertek vidám hangulatot sugároznak, elmaradhatatlan kellékeik a pergolák, díszes edényekbe ültetett növények, az utakat örökzöldek szegélyezik, találhatunk madárkalitkákat és sokféle vízfelületet.
Szüret előtt
Langenlois, Ausztria, Loisium. Tervező: Steven Holl
A Michelin guide csillagokat osztogat az éttermeknek. Egy kétcsillagos megéri, ha arra járunk, tegyünk egy kitérőt érte, a három csillagért viszont céltudatosan is ellátogathatunk oda. Ha az építészeket is értékelnék, az amerikai Steven Holl építész mindenképpen háromcsillagos minősítést érdemelne, ezért az általa tervezett épületeket, ha tehetjük céltudatosan nézzük meg. Főként, ha nem kell messzire mennünk.
Építészet, pszichológia, Ferzan Özpetek
Ki ne rajzolt volna óvódás korában kis házikót ablakkal, ajtóval, kéménnyel, esetleg emberekkel, kerttel? Legtöbbünkkel az is előfordult már, hogy házzal, épülettel álmodott, majd másnap hosszasan kereste magában a választ az álom okára. Környezetünk nyomot hagy bennünk, aztán elemei szimbólumként tűnnek fel álmainkban, gondolatainkban.
Hivatalosan: garniszálló
A garniszálló francia eredetű szó, annyit jelent, hogy a szükséges kellékekkel vagy díszítményekkel ellátott szálló, ha szobáról van szó, akkor bútorozott szoba. Ezek a kis szállodák kifejezetten szerelmi légyottok lebonyolítására szolgáltak, titkos találkahelyek voltak. Valamikor régen.
Tér és ima
Időszaki kiállítás - Pannonhalmi Főapátság, 2007. március 21.- 2007. november 11.
A Pannonhalmi Főapátság több alkalommal rendezett már időszakos kiállítást, ami évről évre március 21-én - Szent Benedek ünnepén – nyit, és november 11-én - Szent Márton ünnepén – zár, ahogy az idei Tér és imádság című is.
Hotel Everland
Mobil hotelt hozott létre egy svájci művészpár. Sabina Lang és Daniel Baumann alkotása jelenleg a Lipcsei Kortárs Művészetek galériájának tetején áll 2007. augusztusáig, majd szeptemberben Párizsba „költözik”.
„Volt Győrben egy tervezőiroda….”
HAP Galéria – Kiállításmegnyitó és könyvbemutató 2007. február 20.
Kállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatót szervezett a HAP Galéria 2007. február 20-án. A kiállítás anyagául az 1950-től 45 éven át működő Győri Tervező Vállalat számos munkája szolgál. A könyvbemutató tárgya a Modern és Szocreál – Építészet és tervezés Magyarországon 1945-1959 című könyv.
Rakj fészket, grillcsirke!
Az utópisták szerint majd halálra fagy mindenki, mások azt mondják, itt sivatag lesz, a xenofóbok állítják: népvándorlás indul, és egymást pusztítjuk el, de - jövendölik a Mad Max-hívők - előtte még elfogy az olaj. Olyan hülyék vagyunk, hogy mind elpusztulunk?! Inkább készüljünk fel! Vegyünk télikabátot és fürdőruhát, adjuk el a horvát nyaralót, dobjuk ki a síbakancsot, és építsünk olyan házakat, amelyek ellenállnak az új klímának!
"Túltiszta"? "Túlfehér"?
„Csak csontváz, hús nincs rajta... ez őrjítő, itt ha egy kis szivarhamut leejtesz már baj van…” - írta egykor Füst Milán. Országunk nem dicsekedhet számtalan világhírű építésszel, Kozma Lajos az egyik kivétel. November 23-án az Iparművészeti Múzeumban kiállítás nyílt Az új ház – Kozma Lajos modern villái címmel.
Város-Páros
Vancsó Zoltán: Város-Páros / Budapest-Párizs c. fotókiállítása
Két város: Budapest és Párizs. Vajon miben hasonlíthatnak egymásra? Két esetben találhatunk sok hasonlóságot közöttük: ha nagyon távolról szemléljük a két várost, vagy épp ellenkezőleg, a részleteket nézzük alaposan és figyelmesen.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés