bezár
 

színház

2008. 05. 23.
Bemutatkozik az első Európai Színházi Társulat
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkozik az első Európai Színházi Társulat A júniusi Nápolyi Színházi Fesztiválon mutatkozik be Euripidész: A trójai nők című drámájával az első Európai Színházi Társulat. A 24-34 év közötti, belga, francia, olasz, portugál és spanyol színészeket több száz jelentkezőből válogatták ki. A rendezőpáros olasz, de a következő darab színre vitelét már más nemzetiségűek kapják.

A színházi csoport létrehozásának ötlete a nápolyi fesztivál igazgatójától, Renato Quagliától származik, aki a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta: a cél a színházi viszonylatban szép számmal meglévő kulturális különbözőségekben való túllépés.

A rendezők szerint a társulat tagjai közül a legfelkészültebbek a portugálok, kivételes a pedagógiai és a technikai felkészültségük, többen szereztek külföldön diplomát. Természetes adottságuk van a játékhoz, amely náluk nem a formán, hanem az érzelmeken alapul. Ezzel ellentétben az olaszoknál inkább a forma kap hangsúlyt, a színészek nem engedik az érzelmeket felülkerekedni, még a próbaszereplésen is felépítették a maguk rendezési kereteit, és megzavarodtak, amikor ezeket a vizsgáztatók megpróbálták szétszedni. A kiválasztásnál a jelentkezőknek az euripidészi műből kellett egy monológot, valamint egy általuk választott anyagot előadniuk.

Mivel nem minden színész tud angolul, a próbákon mindenki a saját nyelvén ad elő, és valószínűleg így lesz ez az előadásokon is.
Azért esett a választás A trójai nőkre, mert Euripidész műve "napjainkról, a jelenkori barbárságról is szól. A lángokban álló Trója utolsó órái a szenvedés poklaiba való leszállást szimbolizálják, mint a dárfúri halottak, az iraki merényletek, a ruandai vérengzések" - mondta Virginio Liberi, az egyik rendező. A antik színművet másképpen is aktualizálták: részleteket vettek be Anna Politkovszkaja, a két évvel ezelőtt megölt orosz újságírónő riportkötetéből, és Susan Sontag A szenvedés képei című művéből, amely a háborús borzalmak médiabeli banalizálása ellen emel szót.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral
színház

Inkognitó a Pesti Színházban
451 Fahrenheit a Radnóti Színházban
Deres Kornélia Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés