bezár
 

színház

2008. 05. 23.
Prágában nagy sikert aratott Václav Havel Távozásának ősbemutatója
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prágában nagy sikert aratott Václav Havel Távozásának ősbemutatója Hatalmas közönségsikert aratott Václav Havel új színdarabja, a Távozás (Odcházení), amelyet csütörtökön mutattak be a prágai Archa színházban. A zsúfolásig megtelt nézőtér vastapssal jutalmazta az előadást.

A Távozás egyértelműen a rövidesen záruló prágai színházi évad legnagyobb eseményének, szenzációjának számít, s a pénteki cseh lapok szerint teljesen jogosan.

A darabot David Radok rendezte, a férfi főszerepet a szerzővel egykorú 71 éves Jan Tríska alakította, aki ugyan tartósan az Egyesült Államokban él, de a rendszerváltozás óta gyakran lép fel Csehországban is. A női főszerepben - amelyet Havel felesége, a népszerű színésznő Dagmar Havlová számára írt - végül a 34 éves Zuzana Stivínová alakította. A volt first lady egészségi problémái miatt május elején kénytelen volt lemondani a szerepet. 

A nézők nagyszerűen szórakoztak, élénken reagáltak a színpadon elhangzottakra, illetve a hangszórókból hallható megjegyzésekre, amelyeket maga Václav Havel olvasott fel a rá jellemző humorral és iróniával. A darab befejezése után színpadra lépő Havelt is percekig állva ünnepelte a közönség. Jelen volt Václav Jehlicka, kulturális miniszter és a cseh társadalom és kultúra számos ismert egyénisége.

David Radok és az általa kiválasztott színészek hat hét alatt készítették el a Távozást, s az egész produkció állami támogatás nélkül, szponzori pénzekből lett megvalósítva.

Havel eredetileg a Nemzeti Színháznak szánta a darabot, de amikor az nem volt hajlandó elfogadni azt a feltételt, hogy a női főszerepet az 55 éves Dagmar játssza, átadta a Divadlo na Vinochradech társulatnak, amelynek felesége valaha tagja volt. Ez a színház azonban pénzhiány miatt volt kénytelen lemondani a bemutatót, így végül is az Archa lett az ősbemutató színhelye.

"Mindig nagyon sajnáltam, hogy nem tudtunk megegyezni, s nem mi mutathattuk be a darabot. A mai előadás után még inkább sajnálom" - jelentette ki a premier után Ondrej Cerny, a Nemzeti Színház igazgatója.
 
A cseh sajtó szerint a darab fordítási, illetve előadási jogát már legalább kéttucat külföldi színház vásárolta meg. Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színház az idei év őszén tűzi műsorára.

A premier alkalmával az Archa színházban fotó és dokumentum kiállítás is nyílt Havel korábbi színházi tevékenységéről, illetve alkotásai hazai és külföldi bemutatóiról.

A Távozás egy öregedő kancellárról szól, aki sok éves szolgálat után búcsúzik hivatalától. Az élet, a közösségszolgálat, illetve saját munkája értelméről az öregedő politikus egy nagyon közeli, régi barátnője társaságában elmélkedik. A mű Shakespeare tragédiájának, a Lear királynak a jegyeit viseli magán, és a szerző szerint "egyfajta reflexió a politikusok automatizált nyelvezetére".

"Lenyűgözött egy királynak a története, aki elveszítette királyságát, hatalmát, s egyszer csak rájött, hogy egész addigi világa összeomlott, amitől aztán megőrült" - nyilatkozta a darabbal kapcsolatban korábban Havel a Revue Rozrazil kulturális folyóiratnak. 
 
A színdarab tavaly őszi könyves kiadásakor a 71 éves Havel azt mondta, a műnek semmi köze sincs ahhoz, hogy megbízatása lejártával ő is távozott a cseh államfői tisztségről. Ennek megerősítésére elmondta, hogy már a nyolcvanas évektől dolgozott rajta, akkor pedig még csak nem is álmodott arról, hogy valaha elnök lesz belőle.
 

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés