bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Bartók Mária Hedvig --

felhasználói adatlapja

Bartók Mária Hedvig által feltöltött cikkek:

Nagyon szeretek mozogni
Nagyon szeretek mozogni
Interjú Várjon Dénessel pályakezdésről, mesterekről, kamarazenéről és marketingről
Évek óta a világ élvonalába tartozik, egyike a legtöbbet koncertező zongoraművészeknek. A legnevesebb koncerttermek és fesztiválok visszajáró vendége, rangos akadémiák, zenei műhelyek és mesterkurzusok tanára. Feleségével, Simon Izabella zongoraművésszel együtt a Kamara.hu, a budapesti Zeneakadémia Kamarazenei Fesztiváljának művészeti vezetője. Interjúnkban a Kossuth-díjas Várjon Dénes mutatja be pályáját, inspirációit, bepillantást engedve, mit jelent világhírű zongoraművésznek lenni a 21. században.  
Kiállítótér egy erődben
Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont
Két kivételes dolog találkozásakor valami rendkívüli jön létre. Ilyen a Komáromban található Csillag erőd és a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat gyűjteményének összekapcsolása is. A felújított Csillag erődben berendezett tárlaton helyezték el a Szépművészeti Múzeum híres szobrok lenyomatairól készült gipszmásolat gyűjteményét. Amennyire szép lett az eredmény, annyira kevéssé beszélnek róla, pedig érdemes lenne foglalkozni vele. Nem csak azért, mert egy jól sikerült újdonság, hanem azért is mert a két dolog egyébként is változatos történelmi múltján túl olyan kérdést is felszínre hoz, ami időről időre előbukkan a művészetfilozófiában: mi is a létjogosultsága a replikáknak, s milyen értékük van?
Építészet lakószemmel
Építészet lakószemmel
Egyszerű anyaghasználat és a tömegek finom játéka: a nemzetközi színtéren is meghatározó építészeti kifejezésmód egyik hazai példája Kőbányán, a Kőér közben található társasház. A könnyed hangvételű, papírdobozra emlékeztető épületet az Építész Stúdió tervezte. Ez az épület volt az első taktilis élményem a kortárs magyar építészettel.
Bepillantás a Magyar Zene Házába
Bepillantás a Magyar Zene Házába
Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában
A Magyar Zene Házának kivitelezése a befejező szakaszához érkezett, 2021 decemberében nyílik meg a közönség felé. A Sou Fujimoto tervei alapján készült épületet számos rangos nemzetközi díjjal ismerték el, a CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé válogatta. Bár az épület bejárására nem került sor, az előtérben bepillantást nyerhettünk a belső térbe, és az épületben helyezett időkapszula tartalmát is megismerhettük. 
Új esélyek a karantén idején
Új esélyek a karantén idején
Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása
A koncertközvetítések népszerűségi hulláma már korábban elindult, ám most a karantén ideje alatt kétség sem férhetett hozzá, hogy tovább növekszik az igényük és a nézettségük. A Zeneakadémia koncertfelvételeket tesz elérhetővé, amelyeket meghirdetett koncertesemények időtartama alatt lehet megtekinteni az oldalon. A Fejérvári Zoltán koncertjéről készült felvételen Johann Sebastian Bach első három francia szvitjét hallgathattuk meg (d-moll, c-moll, h-moll). Véleményem szerint helyes döntés lett volna a Zeneakadémia részéről, ha a koncert második felét is leadják, és így egyben hallható az összes, akárcsak Fejérvári február 13-i koncertjén.
Bátornak lenni és a magunk dolgát csinálni
Bátornak lenni és a magunk dolgát csinálni
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Tero Kuitunen finn designer a Budapest Design Hétre látogatott az október 10-én megnyílt Wild at Heart című kiállítása alkalmából, amelyet a Hybrid Art Space-ben rendeztek meg az ő kurátori koncepciója alapján. A kiállítás három installáció keretében, összesen tizenegy tervező munkáin keresztül nyújt bepillantást a kortárs finn formatervezés világába.
Demény Attila szerzői estje a BMC-ben
Demény Attila szerzői estje a BMC-ben
Október 14-én hétfőn nyolc művet, köztük egy kamaraoperát adnak elő többek között a Kolozsvári Magyar Opera Kamarazenekara és a Szent Efrém Férfikar közreműködésével. Több irodalmi vonatkozású mű is elhangzik, Örkény István és Weöres Sándor mellett Szőcs Géza, Visky András, Nagy László és Balla Zsófia alkotásainak ihletésével. 
Az önképzőkörtől a Carnegie Hallig
Az önképzőkörtől a Carnegie Hallig
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Fejérvári Zoltán zongoraművész, egyetemi oktató számos nemzetközi fesztivál résztvevője volt, több nemzetközi verseny díjazottja, rendszeresen koncertezik világszerte.
Ha billeg a zongoraszék, ne elégedjünk meg vele
Ha billeg a zongoraszék, ne elégedjünk meg vele
Kaposfest 2019.
A fesztivál meg meri mutatni a komolyzene könnyed arcát, mindenki megtalálhatta az ínyének megfelelő művet: a sötétebb hangulatot preferálóknak volt Sostakovics, a klasszikusok kedvelőinek Vivaldi és Mozart, a különlegességekre éhezőknek Martinu, és fesztiválhangulatra vágyóknak pedig Agustin Lara Granadája.
AJÁNLÓBAN A 14. HÉT KONCERTJEI
AJÁNLÓBAN A 14. HÉT KONCERTJEI
Érdekes-zenei koncertek Budapesten
Bár már a múlt héten is a "könnyű" kategória ajánlatai tobzódtak, ez most sem változott. Kísérleti elektronikus zene, free jazz formációk, indiai zene és nosztalgikus rock is várja az érdeklődőket. Komoly zene terén egy orgona párbajra, régi zenére és a Budapesti Vonósok sorozatára hívjuk fel a figyelmet. 
Pulzáló zene, immerzív élmény
Pulzáló zene, immerzív élmény
Ken Vandermark és a Marker koncertje a Grencsó Kollektíva tagjaival
Említésre méltó koncerten vehettem részt vasárnap (március 24-én) a Lumenben. Ken Vandermark és zenekara, a Marker, Budapestre utazott, hogy workshopot tartson és koncertet adjon. A koncerten teltház volt, még a szünet után is alig lehetett ülőhelyet találni. A budapesti free jazz színtér jól ismert alakjai vegyes formációkban léptek fel a Marker zenészeivel, hogy két szettben, 6 különböző felállással mutatkozzanak be.
Ajánlóban a 9. hét koncertjei
Ajánlóban a 9. hét koncertjei
Érdekes-zenei koncertek Budapesten
Immár második alkalommal jelenik meg az érdekes-zenei koncertajánló. Ezen a héten is bővelkedünk a szabad zenei koncertekben, melyek adott esetben az elektronikus zene világán keresztül nyílnak meg. Friss formációk és fiatal zenészek is bemutatkoznak az események során. A klasszikus zenei vonalban elsősorban a kortárs zenéé lesz a főszerep a héten, de jól ismert műveket is meghallgathatunk új interpretációkban. 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés