bezár
 

zene

2019. 04. 02.
AJÁNLÓBAN A 14. HÉT KONCERTJEI
Érdekes-zenei koncertek Budapesten
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bár már a múlt héten is a "könnyű" kategória ajánlatai tobzódtak, ez most sem változott. Kísérleti elektronikus zene, free jazz formációk, indiai zene és nosztalgikus rock is várja az érdeklődőket. Komoly zene terén egy orgona párbajra, régi zenére és a Budapesti Vonósok sorozatára hívjuk fel a figyelmet. 
Könnyű

W69

W69 Április 2. Kedd, 20:00 - Budapest Music Center, Opus Jazz Club

„A W69 alapvetően rockzenét játszik, de ehhez szükség szerint minden egyéb műfaj lehetőségeit, hanghatásait, technikai lehetőségeit is felhasználja. A zenekar nem csak zenéjével, de a legendás Woodstock fesztiválra utaló nevével is tudatosan hivatkozik azokra az évekre, amikor a világ fiatalsága olyan megtermékenyítő erővel rendelkezett, mely a kultúrában, viselkedésben, gondolkodásban, érzelmekben, a világszemléletben és a mindennapi életben egyaránt olyan változásokat hozott, melyek átalakítottak, megkérdőjeleztek sok, addig elfogadottnak tartott értéket. A „69-esek” hatása mind a mai napig érzékelhető – az ő szellemiségük „lázadó” és egyben jobbító szándékú erejét, lendületét igyekszünk megtalálni, feléleszteni és átadni, hogy béke, megértés és szeretet legyen köztünk, mely elfogadja, és megérti, hogy emberek vagyunk, ha nem is egyformák”  fogalmazta meg Baló István a W69 négyesfogat ars poeticáját.

Közreműködik:
Csókás Zsolt - gitár
Fenyvesi Márton - gitár, elektronika
Gyányi Marcell - basszusgitár
Baló István - dob
További információ ITT olvasható.

The Young Gods (CH)

the young gods Április 3. Szerda, 20:00 - A38 Nagyterem

Az ipari elektronika egyik legfontosabb zenekara és egyben egyik legnagyobb veteránja, a svájci The Young Gods sok-sok év után ismét Magyarországon! A több mint harmincéves zenekar februárban jelenteti meg új lemezét, ennek turnéján érkezik április 3-án az A38 Hajóra.

A zenekar tagjai:
Franz Treichler (Franz Muse): ének, gitár, programozás, elektronika
Cesare Pizzi: programozás
Bernard Trontin: dob, programozás
Több információ ITT.

JazzaJ / Mercury (CA) / Geröly-Rubik duó

JazzaJ / Mercury (CA) / Geröly-Rubik duó Április 3. Szerda, 20:00 - Lumen Kávézó

Geröly Tamás és Rubik Ernő Zoltán duójának ötlete több, mint 15 éve született. Közös játékuk egyik fontos viszonyítási pontja Paul Bley és Paul Motian duója. A kanadai Mercury duó műsorán javarészt olyan nyitott formájú kompozíciók szerepelnek, melyek a zenekar felkérésére születtek – többek között Malcolm Goldstein, Pierre-Yves Martel, Rainer Weins, Martin Arnold művei és saját kompozíciók. A basszusklarinét és a bőgő puhasága, homogenitása ugyanúgy megnyilvánul a hangzásban, mint a klasszikus free jazz gesztusos nyelvezete és robbanékony energiája. Mindezek mellett sokat játszanak a csenddel, mely a másik duóval közös alapot biztosíthat egy esetleges harmadik – kvartett felállású – szettre.

Fellépnek: 
Lori Freedman - klarinétok
Nicolas Caloia - nagybőgő
Rubik Ernő Zoltán - zongora
Geröly Tamás - ütőhangszerek

A koncert facebook eseménye ITT található. 

Francesco Guaiana - Bacsó Kristóf Reunion Quartet (IT/HU)

Francesco Guaiana - Bacsó Kristóf Reunion Quartet (IT/HU) Április 4. Csütörtök, 20:00 - Budapest Music Center, Opus Jazz Club
Április 6. Szombat, 20:30 - Lumen Kávézó

Francesco Guaiana és Bacsó Kristóf ismeretsége az ezredforduló tájékán, a Berklee-n kezdődött, később pedig egy nagy sikerű calabriai turnén folytatódott 2007-ben, míg Sárvári Kovács Zsolt – aki Bacsóval együtt kezdte a pályáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-dob szakán – Olaszországban töltött évei alatt ismerkedett meg Francescoval, s számos  projektet vittek sikerre a római jazz színtér élvonalbeli zenészeivel. Ebből a hármas ismeretségből formálódott aztán az ötlet, hogy az elmúlt évek tapasztalatait egy új, közös zenei hangzásban formálják meg. A megvalósításhoz negyedik társnak Ajtai Péter nagybőgőst kérték fel, akivel Kristóf és Zsolt egyaránt számos közös produkcióban vett már részt. A csapat először az Opus színpadán mutatkozik be a közönség előtt, zenéjük a kortárs jazz és a szabadzene elemeit ötvözi a muzsikusokra oly jellemző intellektuális érzékenységgel.

Közreműködik:
Francesco Guaiana - gitár
Bacsó Kristóf - szaxofon
Ajtai Péter - nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt - dob

További információ a koncertekről ITT (BMC), illetve ITT (Lumen) találhatók. 

Gentry Sultan

Gentry Sultan Április 5. Péntek, 20:30 - Lumen Kávézó

A Gentry Sultan avantgarde-ja szélesre tárja kapuit az ambient, a punk, a népek zenéje, a sramli, és a noise előtt is és továbbra is belső törvényszerűségeinek engedelmeskedve zenél az örökkévalóságnak. A négyesfogat zenéje tartalmilag és hangzásában is fúziót képez korábbi énjük speciálisan romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között.
További információ a koncert facebook eseményénél, ITT olvasható

Kuhn Fu

Kuhn Fu Április 5. Péntek, 20:00 - Budapest Music Center, Opus Jazz Club

Frissítően újító zenéjével a Kuhn Fu jól példázza, hogy önkényesen meghúzott határoknak nincs helye a zenealkotásban. A német gitáros-szerző Christian Kühn a hollandiai Gröningenben alapította igazán nemzetközi összeállítású kvartettjét, melyben rajta kívül izraeli, angol és török zenészek játszanak.Saját bevallásuk szerint zenéjük poszt-romantikus jazz/rock kavalkád, néhol viszkózus, akár egy lávafolyam, máskor viszont vad és intenzív zenei energiákat ütköztet egymással. A Kuhn Fu hangzásvilágának hajtóerejét a torzított gitárhangzások adják, Ziv Taubenfeld basszusklarinétja mellett, ami ebben a felállásban az improvizáció egyik kulcseleme is. Koncertjeiken a közönség igencsak érzelemdús zenei utazáson vesz részt, a darabokban a korai rockzene jellegzetes lüktetése mellett egészen abszurd dallamok is felcsendülnek.

Közreműködik:
Christian Kühn - gitár
Ziv Taubenfeld - basszusklarinét
Esat Ekincioglu - nagybőgő
George Hadow - dob
További információt ITT

Rebellion(s) (FR/US)

Rebellion(s) (FR/US) Április 6. Szombat, 20:00 - Budapest Music Center, Opus Jazz Club

A Rebellion(s) két kiemelkedő fúvós – a francia Sylvain Rifflet, és az amerikai Jon Irabagon – vadonatúj projektje. Programjukat országaik demokráciához vezető útját kikövező zendülések, lázadások, forradalmak és szabadságharcok inspirálták – zenei szempontból. 

Közreműködik:

Sylvain Rifflet - szaxofon, klarinét
Jon Irabagon - szaxofon
Sébastien Boisseau - nagybőgő
Jim Black - dob

További információ a koncertről ITT olvasható. 

Hailu Mergia (ET), Stella Chiweshe (ZW)

Hailu Mergia (ET), Stella Chiweshe (ZW) Április 6. Szombat, 20:00 - Trafó, Nagyterem

Ritkán hallhatunk zenészeket Etiópiából és Zimbabwéből, főleg nem egy estén, de eljött az idő, hogy ezen változtassunk. A pentatónia összeköti Kelet- és Dél-Afrika tradicionális zenéit, így nem véletlen, hogy ugyanazon a színpadon köszönthetjük az etióp jazz koronázatlan királyát és a zimbabwei mbira királynőjét.

Az eseményről ITT lehet többet olvasni. 

Nehéz

Orgona-párbaj - Sietze de Vries és Dirk Elsemann

Orgona-párbaj - Sietze de Vries és Dirk Elsemann Április 3. Szerda, 19:30 - Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A zenetörténetből számos nagy vetélkedést ismerünk. Már a középkori trubadúrok is versengtek (lásd a Tannhäuserben megénekelt wartburgi dalnokversenyt, vagy a Mesterdalnokok-beli versengést a nürnbergi iparosok között), a későbbiekből pedig tudunk Bach és Marchand párviadaláról (amely végül elmaradt, a hagyomány szerint azért, mert Marchand tudomást szerzett Bach kvalitásairól, és megfutamodott), Mozart és Clementi, Liszt és Thalberg zenei duellumáról, és sok hasonlóról. Ezeknek legújabb kori, játékos és nagyon barátságos változatát kínálja közönségének a Müpa, az Orgonapárbajok hallatlanul népszerű sorozatában.

Pályatársak lépnek pódiumra - ezúttal a holland Sietze de Vries (1973) és a német Dirk Elsemann (1977), hogy rendkívül sok és sokféle módon mérjék össze tudásukat. (Mindketten párbajoztak már korábban is a Müpában. Újbóli meghívásuk azt sugallja, hogy méltó „ellenfelei” lesznek egymásnak.) A feladványok többnyire nagyon nehezek, de mindig igen elmésen vannak kitalálva, és az esetek többségében mulatságosak is. A hallgatóság, miközben a versengést követi, elgondolkodhat azon, hogy a nagy barokk orgonista-zeneszerzők mai utódainak még mindig milyen sokoldalú tudással kell rendelkezniük… 

Ami a legfontosabb: ezeken a párbajokon nem vérzik el senki, nincs vesztes, és nyertes sincs. Azazhogy egy nyertes mégiscsak van: a közönség, amely az első perctől az utolsóig önfeledten szórakozik, miközben - talán észre sem veszi - sokat tanul a zene legkülönfélébb fogalmairól.

További információ IDE kattintva.

Jordi Savall és az Hesperion XXI - A Zeneakadémiával közös program / BTF 2019

Jordi Savall és az Hesperion XXI - A Zeneakadémiával közös program / BTF 2019 Április 5. Péntek, 19:30 - Zeneakadémia, Zeneakadémia – Nagyterem

Jordi Savall és az általa alapított együttes, az Hespèrion XXI nem pusztán a letűnt korok zenéjének autentikus megszólaltatását ambicionálja, de olyan összefüggéseket, kölcsönhatásokat, kulturális szimbiózisokat kíván élményszerűen közvetíteni, melyek révén egy sor kortárs probléma megoldásához is közelebb jutunk. A Zeneakadémiával közös program.

További információ a koncertről és a fellépőkről ITT található. 

Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében II.

Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében II. Április 6. Szombat, 17:00 - Budapest Music Center

Amikor a moderneket a klasszikusok tükre elé állítjuk, nem a szembesítés a cél: sokkal fontosabb, hogy azt éljük át, azt tapasztaljuk meg, hogy a visszatükröződés a zene alaptermészetéhez tartozik. A Budapesti Vonósok tehát ismét párbeszédre invitálják a közönséget, s olyan csemegéket kínálnak, mint Schönberg fiatalkori keringőfüzére, a Bach fiúk zenekari muzsikája, a modern magyar zene nagy klasszikusainak darabjai, vagy az új generáció képviselői közül Varga Judit, Balogh Máté és Brandenburg Ádám kompozíciói. 

A koncerten elhangzó művek: 
Arnold Schönberg: 10 Walzer vonószenekarra
Balogh Máté: Suite – ősbemutató
Arcangelo Corelli: F-dúr Concerto Grosso, op.6, Nr. 12
Balassa Sándor: Nyitány és jelenetek, op. 103

További információ ITT található. 

Fotók: az események honlapjáról, illetve a younggods.com oldalról 

nyomtat

Szerzők

-- Bartók Mária Hedvig --

A Soproni Egyetem építőművész mester szakán hallgató. Korábban 2016-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium klasszikus zongora szakán végzett, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen design- és művészetelmélet szakirányon szerzett diplomát.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés