bezár
 

art&design

2019. 10. 11.
Bátornak lenni és a magunk dolgát csinálni
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Tero Kuitunen finn designer a Budapest Design Hétre látogatott az október 10-én megnyílt Wild at Heart című kiállítása alkalmából, amelyet a Hybrid Art Space-ben rendeztek meg az ő kurátori koncepciója alapján. A kiállítás három installáció keretében, összesen tizenegy tervező munkáin keresztül nyújt bepillantást a kortárs finn formatervezés világába.

A finn design világszerte híres természetközeli gondolkodásáról, életteli megjelenéséről és kreativitásáról. Az ötvenes évek berobbanó sikerei feltették az országot a designtérképre, mi több, azóta is az élvonalban járnak. A mai fiatal tervezők egy a hagyományokban gyökerező, de radikálisan megváltozott környezethez alkalmazkodva alkotnak. Ezt a világot mutatja be a kiállítás: Tero Kuitunent kurátori koncepciójáról, a korunk kihívásaira reagáló designer hivatásáról és saját inspirációiról kérdeztem.

PRAE.HU: Honnan jött az ötlet, hogy Budapestre hozzátok a kiállítást?

Az ötlet a FinnAgora intézményé volt, akik a finn kultúrát és tudományt népszerűsítik Magyarországon. Mivel a kiállítást bemutattuk Bécsben, remek alkalomnak tűnt, hogy Budapestre is elhozzuk.

PRAE.HU: Milyen volt a bécsi megnyitó?

Nagyszerű volt, több művész, illetve a finn kulturális miniszter is jelen tudott lenni. Nagyon jók voltak a visszajelzések a sajtóban, ami azt bizonyítja, hogy a finn kortárs design és művészet érdekli az embereket.

PRAE.HU: Hogyan lettél a kiállítás kurátora?

Finnország volt az idei bécsi designhét meghívott országa. A bécsi szervezők inkább a kortárs alkotásokat szerették volna bemutatni, de a legtöbb finn designkiállítás történeti fókuszú. Engem egy korábbi németországi kortárs designkiállításom miatt találtak meg, amit a Finn Intézetben csináltam. Így kerültem a projektbe.

PRAE.HU: Mi a kurátori koncepciód?

Be akartam mutatni, hogy mi zajlik épp a finn designszcénában. Úgy gondolom, nekünk, finneknek nagy örökségünk van a designkultúrát illetően. Mindemellett fontos számomra a fiatal tehetségek támogatása és segítése. Korunkra a gyártási folyamatok jelentősen átalakultak, már nem ugyanúgy zajlanak, mint Alvar Aalto és kortársai idejében. Elmúlt az az idő, amikor Finnországban egy designer ellátogat egy gyárba és ott bemutatja az ötletét, majd megtanulja, hogyan lehetséges a kivitelezés.

Amit én látok, és nagyon izgalmasnak találom, az az, hogy a tervezők mostanság több dologba kezdenek bele, kisebb mennyiségben, egy képzőművészetileg orientált attitűddel. Úgy érzem, hogy a design reneszánszának korában élünk, ahol az emberek szabadon mozoghatnak a különféle kreatív területek között. A művészet és a formatervezés egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Tero Kuitunen

PRAE.HU: Mi a kapcsolat a kiállított tervezők között?

Mivel a kiállítás a Wild at Heart címet viseli, úgy hiszem, egy közös pontjuk az erős vizuális identitás: bátornak lenni és a magunk dolgát csinálni. Lehet, hogy elsőre nem ez jut az emberek eszébe a finn designról, pedig minden alkotónak érezhető a humora a munkáiban. Mi, finn emberek, nem vagyunk olyan komolyak, mint amilyennek tűnünk.

PRAE.HU: Manapság egyre hangsúlyosabbá válik a designerek társadalmi felelősségének kérdése. A kiállítás is reflektál erre.

A világunk már így is tele van tömve mindenféle kacattal és emiatt csak olyan tárgyak tervezésének és gyártásának van értelme, amik a legkevésbé rombolják a környezetet. Egy jól megcsinált, izgalmas tárgy egy életen keresztül használható. A legtöbb kiállításban szereplő tárgy vagy kis gyártásszámú, vagy teljesen unikális. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az elkészítése kevesebb környezeti terhelést okoz. Manapság a designnak a jelentése is átalakult, bővült: már beszélhetünk például szolgáltatás-designról és design thinking-ről is. A sok új perspektíva ellenére, véleményem szerint továbbra is nagy az igény a szép és használható eszközökre. Ezt akartam hangsúlyozni a kiállításban is, azaz, hogy ebben a mai, a digitális technológia és az internet által orientált világunkban továbbra is szükségünk van arra, hogy fizikailag érintsük a tárgyainkat.

Tero Kuitunen: Marrakesh terracotta group, Wild at heart, 2019

PRAE.HU: Jó látni a munkáidban a posztmodern hatását a természetes anyagok melletti határozott kiállásoddal vegyítve. Hogyan írnád le stílusodat?

Tervezői munkáimban az érintés aspektusait vizsgálom. Ismét csak azt mondhatom, hogy a gondolataim abból indulnak ki, hogy teljesen digitalizált környezetben kiemelten fontos a kézzel való alkotás és érintés. Az érintés három vonatkozását tanulmányozom: a felhasználói, az alkotói és az érzelmi érintkezést. A felhasználói érintésnél a tárgyak látványa által kiváltott érintési vágyat értem. Például a rojtok, amelyek több munkámon felfedezhetőek, szinte invitálják az ember ujját egy érintésre. A második az alkotói érintés, ahogyan láthatóvá válnak a darabban a kézművesség nyomai. Ez kifejezetten észrevehető a kerámiáimban. A harmadik aspektus arra vonatkozik, hogy mi érint meg téged érzelmileg. Számomra ezt a tárgyaimba tett kristályok és kövek jelentik, egyfajta spirituális kapcsolatot megjelenítve. A Wild at heart kiállításon a Marrakesh tükreimet is bemutatjuk, ezek kézzel készített, kerámiák. Az inspirációm egy Yves Saint Laurent marokkói házáról készült kép volt. A sötétkék ház, a forró időjárás és a hatalmas kert egyvelege nagyon ihlető: szeretek absztrakt dolgokhoz fizikai formát rendelni.

A Wild at Heart című kiállítás 2019. október 31-ig tekinthető meg a Hybrid Art Space-ben. (1052 Budapest, Galamb u. 6.) Nyitva keddtől péntekig, 15 – 18 óra között. 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Bartók Mária Hedvig --

Bartók Mária Hedvig a MOME design- és művészetelmélet szakán végzett, korábban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakán.


További írások a rovatból

art&design

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről

Más művészeti ágakról

Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
Spike Lee: Az 5 bajtárs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés