bezár
 

építészet

2021. 02. 26.
Bepillantás a Magyar Zene Házába
Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bepillantás a Magyar Zene Házába A Magyar Zene Házának kivitelezése a befejező szakaszához érkezett, 2021 decemberében nyílik meg a közönség felé. A Sou Fujimoto tervei alapján készült épületet számos rangos nemzetközi díjjal ismerték el, a CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé válogatta. Bár az épület bejárására nem került sor, az előtérben bepillantást nyerhettünk a belső térbe, és az épületben helyezett időkapszula tartalmát is megismerhettük. 

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett helyezkedik el, a liget frekventáltabbnak mondható részén. Az építész figyelmet szentelt a környező fák egy részének megóvására is, oly módon, hogy az az épület egyik fő vizuális elemévé is vált. A lyukacsos tetőn elhelyezkedő, első látásra körkivágásoknak tűnő, ám valójában sokszög áttörések biztosítják a fák növekedéséhez a helyet. Fujimoto hullámos tetőszerkezetét a zenei rezgéshullámok inspirálták.

Liget Magyar Zene Háza

A tervező célja a természet és az épített környezet közötti különbség határán való oldás, és a természet és a kultúra harmóniájának bemutatása. Kiemelt kifejezési eszköze a transzparencia; ezt az 'üveg épületben újabb üveg épületek elterülése' is jól példázza. Különleges mérnöki megoldás a homlokzati üvegfal, Európa legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli egybefüggő üvegfelülete, 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, amely néhol a 4 emeletnyi magasságot is eléri.

 A máris sok sikerben részesült terv megvalósulását nem sokáig kell már várni, ha minden igaz, idén megnyitják. A japán Sou Fujimoto tervei alapján magyar partnerként az M-Teampannon dolgozott. Jelenleg még javában zajlik az építkezés, de már lassan bele lehet képzelni a terekben zajló eseményeket. Az épület a jövőben három funkciót fog ellátni, az alagsorban egy múzeum lesz található, ezen kívül oktatási helyszíneket, és koncerttereket foglal majd magába.

Az időkapszulát az épület tetejének az origó pontjánál helyezték el, amely egyúttal a padlóburkolati díszítés kezdőpontja is lesz. Ebben az intézménnyel kapcsolatos dokumentumok mellett, az épülethez köthető "ereklyéket" is elhelyeztek, továbbá egy zenei válogatást, ahol a magyar zenetörténet  tág értelemben vett fontos pillanatai hallhatók. 

Az eseményen Batta András és Baán László mondott beszédet, emelett egy zenemű (Kovács Béla: After you, Mr. Gershwin!) is elhangzott, amit Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok című zenei vetélkedő első évadának győztese játszott. 

nyomtat

Szerzők

-- Bartók Mária Hedvig --

A Soproni Egyetem építőművész mester szakán hallgató. Korábban 2016-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium klasszikus zongora szakán végzett, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen design- és művészetelmélet szakirányon szerzett diplomát.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés