bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Toroczkay András --

felhasználói adatlapja

Toroczkay András által feltöltött cikkek:

A háború után ötkor
A háború után ötkor
Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
Kevés ember tudja egy zebráról megmondani, melyik az alapszíne. És Szolcsányi Ákos sem, de azt igen, melyik lakásban járt álmában, miféle hely a világ migránsként, milyen egy gyerektekinteten keresztül, vagy épp az árva-állapot tükrében. A költő legújabb, negyedik verseskötete Piros címmel jelent meg, természetesen piros színt még nyomokban sem tartalmaz.
Egy pisszenéssel vagy egy fintorral
Egy pisszenéssel vagy egy fintorral
...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
Mi sem jellemezhetné jobban jelen körülményeket, amik a glóbuszon uralkodnak, mint az átok. Borsik Miklós neve nem ismeretlen az irodalmat kedvelők számára. Még úgy is, hogy eddigi munkái inkább háttérmunkák voltak. Most elérkezettnek látta az időt, hogy előálljon a színfalak mögül. Verseit olvasva arra juthatunk, könnyű kézzel képes fojtogatásra, de közben figyelmes annyira, még ilyenkor is, hogy megnevettessen bárkit. 
A tengertől érdemes tanulni
A tengertől érdemes tanulni
Interjú Nagy Katával és Horváth Benjivel
A József Attila Kör gondozásában jelent meg idén két költő, Nagy Kata és Horváth Benji verseskötete. A helyben maradás és az utazás, a szent eksztázis és a csendes tűnődés, a családra vágyás és a szerelmi kalandozás, a gyász és a születés könyvei az Inkognitóablak és az Amnézia útja. Igazi flash volt faggatni a költőpárost, és külön öröm, hogy mindkét alkotó abban a megtiszteltetésben részesült, hogy szerepel a Horváth Péter-ösztöndíj 2016-os shorlistjén.  
Koszos és mélyre hangolt
Koszos és mélyre hangolt
A Powertrip zenekar gitáros-dalszerzőjével, Máté Évivel beszélgettünk
Noha fúvószenekarban kezdte a turnézást, jelenleg inkább a gitárokat nyúzza egy rockzenekarban. A tetoválásait (van egy pár) nem szégyelli, imádja a heroin-naplókat, a rockzenélést pedig sosem téveszti össze a felolvasóestekkel.
A nimfomániás visszavág
Lars von Trier: A nimfomániás – 2. rész
Állítólag Trier, hallva mentora beszámolóját A nimfomániás első részének bemutatójáról, örömét fejezte ki, hogy a magyar közönség, szemben a dánnal, vette a lapot és akkor nevetett, amikor kell. Habár, tette hozzá, ha a második részen is ennyit fogunk nevetni, legközelebbi filmjét rólunk fogja forgatni, mert betegek vagyunk. Spoiler-veszély.
Titkok, szokások, díjak
Interjú Krusovszky Dénessel
Krusovszky Dénes, mikor első díját kapta ezelőtt tíz évvel, azt hitte, összekeverték valakivel, mivel még csak 22 éves volt. Azóta számos kitüntetés érte, például az egyik legfiatalabbként a díj életében József Attila-díjjal tüntették ki, amit jelképesen visszaadott, legutóbb pedig a Horváth Péter Irodalmi ösztöndíjat vitte el. Három felnőtt verseskötet után gyerekverseit nemrég gyűjtötte kötetbe Mindenhol ott vagyok címmel. Természetesen arra voltunk leginkább kíváncsiak, mi a titok.
Amerikai csalódás
David O. Russell: Amerikai botrány
Régebben minden jobb volt – nincs túl sok értelme ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal a fejünkben sóhajtozni, mégis ez az emberiség egyik kedvelt időtöltése. David O. Russell legújabb filmje, az Amerikai botrány (American Hustle) is mintha így sóhajtozna. De emellett egy elég problematikus törekvését is alig leplezi: hogy jobb lesz a jónál, az eredetinél. Csak találgatunk, mi lehetett a cél, mi peregjen a vásznon: ars poetica? Szimpla szórakoztatás? Főhajtás vagy félresikerült persziflázs?
Olyan, mint az Amélie, csak több benne a szopás
Lars von Trier: A nimfomániás – 1. rész
Lars von Trier legújabb (botrány)filmje, A nimfomániás első kötete (!) a mozikba került. Már régóta lehetett sejteni a rendező előző munkáiból, a címből vagy a trailerekből, hogy ez sem lesz könnyű darab. De vajon így van-e tényleg?
Érdektelen unikornisok legelészése a Katakrézis erdejében
Fenyvesi Orsolya: Tükrök állatai. JAK+PRAE.HU, Budapest, 2013.
Fenyvesi Orsolya első verseskötete vajon tényleg gyenge és érdektelen kötet? Vagy versei komolyak és összetettek? Hangja "modoros és mesterkélt"? Vagy titokzatos-talányos, fantáziadús?
Váltott lovakkal az űrben
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve. Libri, 2013.
Sirokai Mátyás második kötetében, A beat tanúinak könyvében – legalábbis első pillantásra – egy a magyar költészetben merőben szokatlan koncepcióval állt elő. A beat tanúinak könyve összeereszti az Osho-féle meditációs gyakorlatokat, Márai Sándor Füveskönyvét, a 2001: Űrodüsszeiát, és ha ez nem volna elég: a Bibliát. A háttérben pedig még Juhász Ferenc is mintha ott ólálkodna. A civilizált humanoid verstripje? Kozmikus blöff? Módosult tudatállapotú paradigma-váltás? Mi is Sirokai könyve?
Vagyunk, mint ők
Szolcsányi Ákos második kötetéről
Második kötetében Szolcsányi a külvilágról ír, a nyüzsgő metropoliszokról, vagy épp az isten háta mögötti babonás falvakról, akárhogyis: a hétköznapi kartonálarcokról (ahogy a Moby Dick idézetben is áll), vagyis a dolgozókról, szeretőkről, az idegenekről. Kötetében mindenkinek van formája, felülete, de mögötte, a határon túl, mélyen, mindenki alaktalan, megismerhetetlen, felcserélhető funkciójával.
Eltévedni az árnyékokban másnap - mielőtt vedlik a hüllő
A '81-es költő Hüllők és Izzók című első kötetét Németh Zoltán az utóbbi évek legjobb olvasmányélményének nevezte, a könyv fülszövegében Visky András pedig arról ír: meggyőződése, hogy az olvasó egy idő után azon kapja magát, hogy hangosan olvassa a könyvet, és nem csak magának. Eltévedésekről, variációkról, hatásokról – Molnár Illés régóta esedékes debütálása kapcsán.
A nagymamák és a véres álmok
Interjú Szőcs Petrával
Szőcs Petra verseivel egyre sűrűbben lehet találkozni a rangosabb folyóiratok lapjain. Semmivel össze nem téveszthető álomszerű szövegeinek első gyűjteménye így nem is olyan meglepő, hogy hamarosan napvilágot lát, a hírek szerint a Magvető Kiadó gondozásában. A Kolozsvárról származó költő emellett filmrendező is. Költészetről, pályatársakról, első kötetéről, véres és elrontott álmairól, családtagjairól kérdeztük.
Han(g) szóló
Jeff Ament : Tone (Monkey Wrench)
A Pearl Jam basszusgitárosa, Jeff Ament 12 év daltermését összegző szólólemeze Tone címmel jelent meg. A sokféle területen tehetséges zenész egy kevesebb, mint 700 fős városból, a montanai Havre-ből származik, családja "egyszerre volt nagyon szegény és nagyon katolikus" -- ahogy ő fogalmaz egy vele készített interjúban. A csapat nemzedéki rockhimnuszának, a Jeremy című dal 45 éves írójának első szólólemezén különleges csemegével lepte meg a zenerajongókat.
Itt senki se golyóálló
Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék. Fordította: Bart István
„Én azt akarom hogy az unokám szabadon csináltathasson magának abortuszt. Én meg erre azt feleltem neki hogy asszonyom ahogy én ezt az országot elnézem emiatt egy csöppet se kell aggódnia. Amilyen irányba a dolgok haladnak nem nagyon kétlem hogy a maga unokája annyi abortuszt csináltathat majd magának amennyit csak akar. Sőt nemcsak abortusza lehet de a nagyanyját is elaltathatja majd ha neki úgy tetszik.”
Az őrült irodista meztelenül püföli a bőröket
Ez a film túl keveset fog mondani annak, aki már látta A turné (Spinal Tap), a Majdnem híres (Almost Famous), illetve a Rocksuli (School of Rock) című alkotások valamelyikét. Ha meg netán mindhárom megvolt, akkor gyakorlatilag semmit.
Trópusi zavar
Ben Stiller - Trópusi vihar
Ahogy a Zoolander a modell-miliőt állítja pellengérre, úgy próbál gúnyt űzni a Trópusi vihar is Hollywoodból, azon is belül a háborús filmekből, és ahogy a Zoolanderben, itt is rengeteg a sztár, felsorolni is hosszú: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Nick Nolte, Tom Cruise, Matthew McConaughey, Tobey Maguire. De elég-e a rengeteg muníció ellövése ahhoz, hogy a néző feltett kézzel távozzon a moziból?
Batman és az angyalok
– interjú Lakatos István képregényrajzolóval –
Harminc fokos hőség a konyhában, hűsítő fröccsök a kézben, az asztalon diktafon. Velem szemben, egy széken pedig Lakatos István, az Előszezon Csoport egyetlen grafikusa, kinek a napokban jelent meg a Miserere Homine, vagyis Ember, irgalmazz! című képregénye a legfrissebb Műút oldalain, továbbá nemsokára élete első kiállításán is túl lesz, művei szeptember 17-étől lesznek láthatók a Légó Galériában.
Nem csak a húszéveseké a világ
PG Csoport: Nem sietünk sehová - lemezkritika
A tél közepén a PG Csoport, a második x-ét meghaladó életkorú zenekar hatodik nagylemezét jelentette meg, ezúttal magánkiadásban. A címe: Nem sietünk sehová.
Medveháj
– Tolvaj Zoltán: Törésteszt –
Nem akar megszületni ez a kritika. Azon gondolkozom, hogy miért. Miért párolog el az íráskedv, amint kinyitom a gépet, de legkésőbb, mikor megpillantom a fehér, új dokumentumon villogó kurzort?
Felemás
Az Egészrész antológiáról
A JAK-füzetek sorozat 150. darabja Egészrész címmel egy antológia, méghozzá fiatal költők antológiája, amint arról a piros betűkkel szedett alcím tájékoztat minket.
Heartbreak Hotel
„A hotelszobák alapból ijesztő helyek. Nem gondolod? Vajon hányan aludtak előtted az ágyban? Hányan voltak betegek? Hányan voltak őrültek? Hányan… haltak meg? A sztoriért jöttünk ide és nem fogunk beijedni, ugye?”
Gyöngyhalászok búvárruhában, avagy a fuldoklás íze
Babiczky Tibor: Levegővétel
Karinthy 1937-ben, Somlyó Zoltán halálakor felidéz egy klasszikus, romantikus hasonlatot, miszerint a költő olyan, mint a kagyló: mindkettő kínjában izzadja ki magából az értéket – egyik a verset, másik a gyöngyöt.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés