bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Zalán Márk --

felhasználói adatlapja

Zalán Márk által feltöltött cikkek:

Hármasfogat
Három nagyjátékfilm a 41. Magyar Filmszemléről
Zsigmond Dezső: A bunkerember – Pacskovszky József: A vágyakozás napjai – Dyga Zsombor: Köntörfalak. Három nagyjátékfilm tanulságai.
Nem nyolc darab "kis Simó"
Interjú Groó Dianával, a Vespa rendezőnőjével
A 41. Magyar Filmszemlén Groó Dianával beszélgettünk második nagyjátékfilmje, a Vespa kapcsán.
A csoda nem robogón érkezik
Groó Diana: Vespa
Groó Diana első nagyjátékfilmjében (Csoda Krakkóban) a varázslat, a misztikum sorsfordító szerepet játszottak a hősök életében. A Vespa főszereplő fiúján azonban már nem segítenek.
A magyar igazság – Jancsó Miklós szerint
Jancsó Miklós: Oda az igazság
A 41. Magyar Filmszemle Jancsó Miklós új filmjével indul. A már élő legendának számító rendező több, mint ötven éve töretlenül gyarapítja filmográfiáját, valamint a róla szóló elméleti és történeti tanulmányok terjedelmét. Legújabb alkotása ugyan nélkülöz mindenféle formabontó újítást, mégis már most elengedhetetlen darabja egy rendkívüli rendezői pályának.
Noé bárkái
Roland Emmerich: 2012
Úgy tűnik, Hollywoodban még mindig a német származású rendezők felelősek a katasztrófafilmekért, hiszen az elmúlt években Wolfgang Petersen Poseidonja mellett Roland Emmerich főképp New York-ot pusztító alkotásai (A függetlenség napja, Godzilla, Holnapután) gondoskodtak a látványos trükkök, menekülő emberek és felszínes történetek felvonultatásáról.
Főpróba sokadik alkalommal
CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál
Október 8-11. között a filmesek kamerája ötödszörre közelített rá Pécsre, ahol az eddigi hagyományoknak megfelelően a közép-kelet európai országok, illetve a fesztivál történetében először, Törökország első filmes rendezői mutathatták be alkotásaikat.
Mindennaposnak számítanak az erőszakos cselekedetek
Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen (Fordította: Bart István, Magvető, 2009. 540 oldal, 3999 Ft )
A Nem vénnek való vidéket követően újabb Cormac McCarthy regény jelent meg magyarul a Magvető Kiadó gondozásában. Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendő kortárs amerikai szerző egyik korábbi írását, az eredetileg 1985-ben megjelent Véres délköröket tarthatja kezében az olvasó. A műben McCarthy egy olyan végletekig lepusztult, kaotikus világot fest le előttünk, melyben mindennaposnak számítanak az erőszakos cselekedetek, és az embert egy hajszál sem választja el az állatias viselkedéstől.
A filmkészítés poklának legmélyebb bugyrai
Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (1991)
Francis Ford Coppola 1979-re fejezte be nagyszabású művét, az Apokalipszis mostot. A kultikussá vált film elkészülésének hátteréről éveken át legendás történetek keringtek, mígnem egy bő évtized elteltével napvilágra került az a dokumentumfilm, mely kendőzetlenül ábrázolta a maratoni hosszúságú, idegtépő forgatást, és pontot tett a mendemondák végére. Ennek bemutatásával emlékezünk meg a film harmincadik évfordulójáról.
Keleten a helyzet változatlan
Ridley Scott: Hazugságok hálója
A Hollywood egyik nagy öregjének számító Ridley Scott idén ismét látogatást tett a Közel-Keleten. A Mennyei királyság keresztes lovagjai helyett azonban most egy modern, akciódús kémfilm keretein belül igyekszik enyhíteni a Kelet kontra Nyugat ellentétet, és rácáfolni a „minden arab terrorista” nézetre. Próbálkozása felemásra sikeredett.
Együtt kell jó filmeket készíteni
Beszélgetés a Moveast bosnyák zsűritagjával, Jasmin Durakovič-csal.
Jasmin Durakovič tavaly még a Moveast nemzetközi versenyprogramjában szerepelt és aratott szakmai sikert, idén már a zsűri tagjaként értékelte a filmeket. A 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon élményeiről, tapasztalatairól és a bosnyák film helyzetéről kérdeztük.
Gyorsan, mindent bele!
Indul a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett
Idén októberben Pécs városa ismét lehetőséget nyújt a közép-kelet-európai elsőfilmes rendezőknek, hogy a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül a szakma és a közönség elé tárják alkotásaikat. A vetítéseken kívül még számos érdekes kísérőprogramból válogathat az, aki a következő egy hétben a mediterrán városba látogat.
Kárhozat, lepusztultság, totális élmény: Sátántangó
Tarr Béla portré
A Sátántangó időtartama hét és fél óra. Az elkészítése éveket vett igénybe, csak késő ősszel és kora tavasszal forgatták. Tarr fél évig járta az Alföldet, a kocsmákat, nem csak azért, hogy ráleljen az ideális helyszínre, hanem hogy a saját bőrén tapasztalja meg, (ahogy ő fogalmazta) milyen a „sárban élni”. A Sátántangót az érdeklődésre való tekintettel újra levetítik október 5-én, vasárnap 14 órától. A Cirko-Gejzír retrospektív apropóján Tarr poétikájának nyomába eredtünk.
Alternatív valóságra kattanva
Interjú Massimo Amicivel
Két nyelv, két kontinens, egy nagy szerelem a filmkészítés iránt. Beszélgetés az olasz-kanadai filmrendezővel, Massimo Amicivel, a CineFest Filmfesztivál gyakori látogatójával.
Nem az volt a célom, hogy akkor csinálok egy krimit
Interjú Gigor Attilával, A nyomozó rendezőjével
Az 5. Nemzetközi Fiatal Filmesek fesztiválján, a CineFesten beszélgettünk Gigor Attila filmrendező-forgatókönyvíróval A nyomozó vetítése kapcsán.
Hosszú baktatások a kárhozat földjén
Tarr Béla portré
Tarr Béla neve – ha még nem történt volna meg – rövidesen fogalommá válik a mozgókép világában. Alkotásait sorra telt házas vetítések kísérik, a különböző filmes iskolák pedig rendre példaként mutatják be őket hallgatóik előtt. Tarr poétikájának nyomába eredtünk a Cirko-Gejzír retrospektív apropóján.
Hol az igazság az X-akták ügyében?
Az X-akták mítosz rövid áttekintése
Az X-akták tévésorozat két különleges nyomozója, Fox Mulder és Dana Scully majd kilenc évadon keresztül nyomoztak rejtélyes természetfeletti jelenségek után, és próbálták feltárni az igazságot. Kalandjaikat kétszer sikerült nagyjátékfilm formájába önteni, ám ezek a kísérletek akkor nagy csalódást okozhattak a széria rajongóinak.
Őrült szerelem
Ole Christian Madsen: Szerelem magyarázat nélkül
Vajon a szerelem tényleg minden akadályt legyőz? Még akkor is, ha a másik fél tetteit képtelenség tovább elviselni? Ezeket a kérdéseket feszegeti Ole Christian Madsen könnyen kiszámítható, a Dogma vonulat minden kötelező sajátosságát felsorkoztató filmje.
Az igazság már nem odaát van
Az X-akták mítosz rövid áttekintése - a második mozi film
Az X-akták tévésorozat két nyomozója, Fox Mulder és Dana Scully majd kilenc évadon keresztül próbálták feltárni az igazságot. Kalandjaikat egyszer már sikerült nagyjátékfilm formájába önteni, ám az a kísérlet nagy csalódást okozott a széria rajongóinak. Tíz év elteltével a sorozat szülőatyja, Chris Carter ismét csatasorba állította FBI ügynökeit, hogy még egyszer, utoljára felvegyék a harcot az ismeretlen erőkkel, és végleg lezárják a titkos akták mítoszát.
A kínai császár múmiahadserege
Rob Cohen: A Múmia - A Sárkánycsászár sírja
A Múmia-filmek harmadik epizódja ezúttal a távoli Kínába kalauzolja el nézőjét, hogy újabb, izgalmas kalandokkal teli mesével kápráztassa el. Az alkotóknak azonban most sem sikerült kellően hatásosan kiugrasztani a holtakat szarkofágjukból, mert a túlzott látványosságra való törekvés és a kidolgozatlan, sablonos történet elnyomta a filmben rejlő lehetőségeket.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés