bezár
 

gyerek

2009. 09. 30.
Mesekörút Egerben, Svédországban és Erdélyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem mese, hogy a mesére is kiterjed a svédországi Varmland , az erdélyi Kovászna, valamint a magyarországi Heves megye együttműködése.
A skandináv országban a megye szülőtte, a Nils Holgersson figuráját megalkotó Selma Lagerlöf, Kovászba megyében Benedek Elek, Egerben pedig Gárdonyi Géza szolgáltatja az ehhez szükséges összekötő kapcsot.

2004. november 13-án a svédországi Karlstadban háromoldalú szerződés aláírásával együttműködés jött létre a magyarországi Heves, a svéd Värmland és a székelyföldi Kovászna megye között.

Fő célként Kovászna megye európai integrációjának, uniós felkészülésének segítése, a tapasztalatok átadása, ennek érdekében közös programok szervezése fogalmazódott meg.

Ugyanakkor a három megye szakemberei egyéb területeken is folyamatosan keresik az együttműködés lehetőségeit, így hosszabb ideje dolgoznak annak a projektnek az egyeztetésén, kidolgozásán, melynek középpontjában a gyermekirodalom, a mesék és azok a híres írók állnak, amelyekkel e három megye büszkélkedhet.

Ugyanis a Värmland megyei Marbackában született és élt Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson-mesék írója, aki 100 éve - az első női íróként - átvette a Nobel-díjat, a nagy mesemondó” Benedek Elek pedig éppen 150 éve született a Kovászna megyei Kisbaconban.

A nevezetes évfordulókhoz kapcsolódóan, a meseprojekt eseménysorozatának részeként szerdán, A népmese napján Heves megyei és svéd vezetők tisztelegtek Benedek Elek szülőhelyén, illetve felavatták a nagy mesemondó szobrát.

Október 1-én pedig az Egri Várba érkezik Nils Holgersson és figurájának megálmodója, hiszen a Heves Megyei Múzeum és a Värmland Megyei Múzeum koprodukciójában, a három együttműködő megye vezetőinek és a budapesti svéd nagykövet jelenlétében megnyílik a Selma Lagerlöf munkásságát bemutató időszaki kiállítás.

A Svédországból érkező, "Történetek, amelyek körberepülték a világot" című tárlathoz gazdag múzeumpedagógiai programsorozat, foglalkozások kapcsolódnak, melynek mondanivalójában minden bizonnyal fontos helyet kap majd Nils Holgersson szállóigévé vált egyik gondolata is: "inkább maradjak törpe, minthogy eláruljam a barátomat".

A kiállítás december 6-ig lesz látogatható az egri Várban, majd a tervek szerint továbbutazik Kovászna megyébe, ahol Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban is megtekinthető lesz.

A meseprojekt további tervei között szerepel egy európai mesekönyv kiadása, a "Tündérkert" mesefalu létrehozása Kisbaconban és "Gárdonyi sétaút" kialakítása Egerben.

Mindehhez a jövőben európai uniós támogatás elnyerésére közös pályázatot kívánnak elkészíteni az együttműködő partnerek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés