bezár
 

gyerek

2024. 03. 31.
Vásári bábjátékos fesztivál a Népligetben
Gyereknap alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vásári bábjátékos fesztivál a Népligetben Május 25-én és 26-án, a gyereknapi hétvégén újra vásári bábjátékosok töltik meg a Népligetet; Ujjé, a Ligetben nagyszerű! címmel rendeznek ingyenes fesztivált Kemény Henrik bábművész emlékére.

A rendezvénysorozat Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének ötlete alapján jön létre, akit az a kérdés foglalkoztatott, miként lehet továbbgondolni a Kemény Henrik által népszerűvé tett, piros sapkás, furfangos, ördögökkel és a Halállal harcoló Vitéz László történeteit - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Barna Zsombor végzősként készítette el a Vitéz László menyecskét keres című produkciót, amelyet azóta is sikerrel játszik. Egy vendégjáték alkalmával hallott a Londonban évente megrendezett The Covent Garden May Fayre & Puppet Festival-ról, amelyre Anglia minden részéről érkeznek fellépni a professzionális vásári bábjátékosok paravánjaikkal, bódéikkal.

A Népligetben nyílt meg 1927-ben a Kemény Henrik gyerekkorát meghatározó Kemény Bábszínház is, amelyet a családja működtetett. Ennek kapcsán Barna Zsombor úgy gondolta, hogy angol mintára létrejöhetne egy fesztivál, ami megidézi az akkori hangulatot. Markó Róbert rendezővel, az AKI VAN Alapítvánnyal, a Pro Cultura Urbis Közalapítvánnyal és a Kőbányai Önkormányzattal együtt szervezte meg a találkozót, amelyen azok szórakoztatják a közönséget, akik a magyar vásári bábjátékos hagyomány őrzői, és egyéni produkcióikkal Kemény Henrikhez hasonlóan járják az országot.

A fesztivál, amely egyben a Kőbányai Gyereknap, május 25-én a Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióval indul, ami Pályi János kesztyűs bábjátéka. Őt követi szombaton Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa Vitéz László - Az elásott kincs című produkciója. Harmadikként látható a debreceni Vojtina Bábszínház Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című darabja, amely egy szegénylegény történetét meséli el duda, mandolin, kaval, kantale és egyéb hangszerek kíséretében.

A programban szerepel Baditz Dávid Vitéz László - Malombonyodalom című darabja, amelyben László egy bizonyos Molinári bácsi segítségére siet. A fesztivál első napján Barna Zsombor a Vitéz László menyecskét keres című produkcióval lesz jelen.

A május 25-i programot Nizsai Dániel A bábjátékos című, felnőtteknek szóló darabja zárja, amely arra tesz kísérletet, hogy bemutassa Kemény Henrik gazdag életének legfontosabb állomásait. Mozaikos portré egy különleges emberről, akinek a sorsát a 20. századi Magyarország tragikus eseményei formálták.

Május 26-án elsőként Tatai Zsolt mutatja be Vitéz László vándorúton című produkcióját, amelyben Vitéz László barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel és az ördögökkel.

A vasárnap Vitányi-Juhász István (KL Színház) Vitéz László otthonra lel című darabjával folytatódik, amelyben a főhős kedvese, Vas Juliska kiköti, hogy közös otthonuk csakis a folyóparti ördögszállta ház lehet. Vitéz László és Vas Juliska című előadásában Fabók Mancsi is e páros történetét szövi tovább.

Czéh Dániel (KL Színház) Patkó Bandi legendája című kesztyűsbáb előadását mutatja be, majd ismét Barna Zsombor következik. A Vitéz László Ángliában című előadás már azt vázolja föl, mi történik Vitéz László és Vas Juliska gyermekének megszületése után.

A fesztivál zárásaként látható darab, az Azért a kis bolondságért magyar népi szerelmes történetek gyűjtéseiből áll össze. A virágnyelven elbeszélt, népi humorral fűszerezett történetet alig-serdült és idősebb nézőknek is ajánlják az előadók, Fabók Mancsi és Keresztes Nagy Árpád.

A rendezvényen kísérőprogramokkal, köztük képregény rajzolással, bábos installációkkal, bábkészítő foglalkozással, betyár hétpróbával, a Vitéz László bábjáték automatával, körhintával, céllövöldével, gólyalábasokkal, zsonglőrökkel is várják a családokat.

Kép forrása: wikipedia.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI



bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés