bezár
 

irodalom

2015. 03. 26.
Scolar Kiadó a könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Scolar Kiadó a könyvfesztiválon A Scolar Kiadó újdonságai a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Prózája olyan, mint az északi fény, keményen tiszta, mint az északi telek.” (The Guardian)

Per Petterson: Megtagadom

A Lótolvajok világhírű szerzőjének új regénye a barátságról - két barátról, akik harmincöt évig nem találkoztak, amikor véletlenül összefutnak Osló külvárosában egy téli hajnalon.

Megtagadom, hogy alkut kössek. Megtagadom, hogy megbocsássak. Megtagadom, hogy felejtsek.

Egy kora reggelen Oslo külvárosában két férfi véletlen találkozásának vagyunk tanúi. Tommy és Jim harmincöt éve nem látták

egymást, de valaha a legjobb barátok voltak. Együtt nőttek fel egy apró kelet-norvégiai faluban - Jimet mélyen vallásos édesanyja nevelte, Tommy pedig testvéreivel együtt magara maradt szadista apjával, miután anyja megszökött a családtól.

Egy napon elege lesz a folyamatos bántalmazásból, és egy baseballütővel eltöri apja lábát. Az apa ezután eltűnik, ő és testvérei pedig pár felhőtlen hét után nevelőszülőkhöz kerülnek. Tommy mára meggazdagodott, vadonatúj Mercedesszel jár, míg Jim szociális segélyen tengődik.

Per Petterson szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat, és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy, és mi történik a sorsdöntő találkozás után.

Megtagadom - könyvborító

Kategória: skandináv irodalom (norvég)

Pontos megjelenési időpont: 2015. február

Kiadó: Scolar

Műfaj: norvég irodalom

Szerző: Per Petterson

Fordító: Földényi Júlia

Cím: Megtagadom

ISBN: 978-963-244-5502

Fogyasztói ár (ÁFÁ-s): 3450 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás

Formátum (mm): 128x205

Terjedelem: 272

Dijak és elismerések:

Winner of the Booksellers' Prize 2012
Nominated to the Youth Critics' Prize 2012
Nominated to the P2 Listeners' Prize 2012
One of the 10 Best Fiction Books 2014, Guardian
One of the Best Fiction Books 2014, TLS
One of the Best Fiction Books 2014, Sunday Morning Herald

 

A legendás-botrányos Semmi szerzőjének új novelláskötete!
Janne Teller: Minden

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást?

Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel, és állásfoglalásra kényszerít. Minden egyes novellában döntenünk kell helyes és helytelen, jó és rossz között.

Ide kattintva belelapozhat a kötetbe
A szerző utószava a magyar kiadáshoz

Minden - könyvborító

Megjelent: 2015. március
Kategória: skandináv irodalom (dán)

Pontos megjelenési időpont: 2015. március

Kiadó: Scolar

Műfaj: külföldi irodalom

Szerző: Janne Teller

Fordító: Weyer Szilvia

Cím: Minden

ISBN: 978-963-244-559-5

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 2495 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás, cérnafűzött

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 120 x 163

Terjedelem: 184

ÁFA: 5 %

 

Jolsvai  András: Holnapra jobb lesz

A Vova - azaz Vorosilov - névre hallgató vaddisznó békésen szundikál az akáctelki kiskocsma előtti dagonyában, miközben a nagyföccsre betérő hajdani horthysta katonatiszt - aki mostanság inkább parkőrként keresi a kenyerét -, a szükség esetén besúgóként „munkát vállaló” kocsmáros, a helyi focicsapat nőcsábász üdvöskéje vagy a régi idők eleganciáját őrző ügyvéd úr vakargatja-simogatja szeretettel széles tokáját.

A kocsma hálás közönsége mindeközben békés egyetértésben vesézi ki a dicsőségesen menetelő Herkules lehengerlő győzelmét... no meg Eleknek, a tősgyökeres akáctelki család legkisebb fiának a szabadulását a börtönből.

Az ismert publicista-író regényében a kora hatvanas évek Magyarországa elevenedik meg, a vaskos, majd a szorításból kénye-kedve szerint engedő Kádár-világ. Ahol hangosan kattognak a jelentéseket zongorázó írógépek, és elvtársak-kartársak-tagtársak zengik Moszkva dicsőségét - s mégis van egy apró sziget, ahol nem szűnt meg az otthonosság, létezik még a meghitt barátság, sziporkázik a humor és, ha jólétre nem is, de legalább békére találhat mindenki. E szűk pátria - Akáctelek - lakóinak összetartása nemcsak a közösséget menti át a jövőnek, hanem védelmet nyújt a mégoly különböző honpolgároknak is: a „virtigli proletárnak”, a kosztosokból élő arisztokrataasszonynak, a fifikás „anyagbeszerzőnek”, a lelkes pártmunkásnak és a kevésbé lelkesnek egyaránt.

Holnapra jobb lesz - könyvborító

Pontos megjelenési időpont: 2015. március

Kiadó: Scolar

Műfaj: magyar irodalom

Szerző: Jolsvai András

Cím: Holnapra jobb lesz

ISBN: 978-963-244-557-1

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 3 250 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás, védőborítóval

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 128 x 205

Illusztráció

Terjedelem: 320

ÁFA: 5 %

 

Kvász Iván: Tréflidolog

Divat a retro, így például külön tévécsatorna idézi fel az elmúlt évtizedek hires filmjeit és műsorait, a világháló fórumain pedig szép számmal olvashatók könnyes-bús nosztalgiázások az „akkor minden jobb volt” mottó jegyében. De mi is volt „akkor”?

Jelen kötet az elmúlt fél évszázad történéseit idézi fel alulnézetből egy bizonyos Hirsch Jenő személyes élményeinek laza füzére segítségével.

Ez az időszak az emberarcát nem lelő államszocializmustól a perifériás kapitalizmusig ível, az emlékezés hangjaiba pedig mélabú, vagányság és irónia egyaránt keveredik. „Ilyenek voltunk” - sugallja a szerző, aki találó képet rajzol arról is, hogy milyenek lettünk.

Tréflidolog - könyvborító

Pontos megjelenési időpont: 2015. március

Kiadó: Scolar

Műfaj: magyar irodalom

Szerző: Kvász Iván

Cím: Tréflidolog

ISBN: 978-963-244-552-6

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 1 990 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás, cérnafűzött

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 120 x 163

Terjedelem: 112

ÁFA: 5 %

 

Méhes Károly: Néma galambok utcája

Amikor Porr Benedek középiskolai tanárhoz elér hajdani osztálytársa halálhíre, a negyvenöt éves férfi rádöbben, talán most van utoljára lehetősége arra, hogy kilépjen a mindennapok taposómalmából, és megtegye mindazt, amit eddig halogatott. Elhatározza, hogy a tanév végén útra kel, és esetleg sosem tér vissza. Elhatározza, hogy megy, amerre az események sodorják. Élete szürreálisabbnál szürreálisabb kalandok sorozatává válik, míg végül egy krimi kellős közepén találja magát.

Méhes Károly epikus road movie-ja egy középkorúak válságában szenvedő, magányával és szüleihez fűződő kapcsolatával számot vető férfi nyarát beszéli el. Egy férfiét, aki új életet kezd, vagy talán éppen visszatalál önmagához. A pergő párbeszédekkel teli, humoros regény lapjain mindannyian magunkra ismerhetünk: mi vagyunk a magyarországi városok utcáin járó-kelő és az utak mentén autóstoppoló Porr Benedek, az olykor csetlő-botló, esendő kisember, aki azonban hatalmas felfedezést tesz: sosem késő nekiindulni az életnek.

Néma galambok utcája - könyvborító

Pontos megjelenési időpont: 2015. március

Kiadó: Scolar

Műfaj: Magyar irodalom

Szerző: Méhes Károly

Cím: Néma galambok utcája

ISBN: 978-963-244-554-0

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 2 950 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: puhatáblás, ragasztott

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 128 x 205

Terjedelem: 208

ÁFA: 5%

 

Száraz Miklós György: Lovak a ködben

Száraz Miklós György Lovak a ködben című nagyregénye egyszerre olvasható történelmi és szerelmes regényként, sőt akár esszéregényként is.

Főhőse - és egyben narrátora -, Márta egyetemi tanulmányai miatt érkezik egy felvidéki kisvárosból a „magyarok fővárosába”, Budapestre.

Úgy tűnhet, az ő néhány mozgalmas, bulikkal, izgalmas kirándulásokkal színesített diákévét beszéli el a könyv. Ám nem csak ezt! Hiszen Márta életén át- meg átvillan családjának története, bővebben a huszadik század magyar történelme is: Trianon fájdalmas következményei és az elcsatoltsággal való megbirkózás küzdelmei.

Megelevenedik a Felvidék és Erdély jelene és múltja, a magyarországi rendszerváltozás körüli-utáni évek reményei és csalódásai - ám nem szabad elfelednünk, hogy a történelem és a „nemzeti sorskérdések” mellett Száraz Miklós György könyve mégiscsak egy csodálatos szerelem története, egy olyan szerelemé, melyet soha nem lehet majd elfeledni.

Egy felvidéki kislány kalandjai az ezredforduló Budapestjén. Egy egyetemista lány tanulóéveinek története. És egy nagy szerelemé. A lány tizennyolc évesen érkezik felvidéki városkájából, és már az első nap összetalálkozik leendő szerelmével. Mondhatnánk azt is, hogy kettejük néhány bolond szerelmes évének krónikája ez a könyv. De akkor nagyon is keveset mondanánk. Hiszen a két ember közös sorsa mögött ott örvénylik és gomolyog a múlt. Két család, két csonka család sorsa is kirajzolódik ebben a sodró, hömpölygő, napsütéses és zivataros könyvben. Az országé. A nemzeté.

Almok és ábrándok, szomorú és vidám, szívszorító és kacagtató emlékképek, napsütött vagy ködbe vesző történetek színes forgataga ez a kitűnő regény. Egyszerre derűs és szomorú, és persze melankolikus is. Keserédes, miként maga az élet. Megríkat, aztán újra megnevettet. A végére megtanulunk egyszerre sírni és nevetni. Az Ezüst Macska szerzője ismét varázslatos világba kalauzolja el olvasóját.” (Forrás: moly.hu)

Lovak a ködben - könyvborító

Pontos megjelenési időpont: 2015. április

Kiadó: Scolar

Műfaj: Magyar irodalom

Szerző: Száraz Miklós györgy

Cím: Lovak a ködben

ISBN: 978-963-244-558-8

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 3 950 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: puhatáblás

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 135x213

Terjedelem: 448

ÁFA: 5%

 

Karafiáth Orsolya: Él

Itt vagyunk, ahol a part szakad. Itt, ahol egy másfél évtizedes történet véget ér, és hirtelen valami új kezdődik el. Nem minden előzmény nélkül, nyilván, mégis váratlan erővel, az eddigi ügymenethez képest brutálisan. Behajózni, kikötni és horgonyt vetni esélytelen: a megérkezés hajótörés az éles sziklaszirteken.

Szárazföld a talpunk alatt, lépteink iránya mégis bizonytalan. A szellős ligetből beérünk a sűrűjébe. Ez itt a szembenézés erdeje. Farkasok órája, sejtelmes félhomály a lángoló fehér hold alatt. Egy óriás pupillájú felvillanó szempár, prédára les. Hideg kövek, megroppanó gallyak, gödörré vájt tisztás, egyre mélyülő verem, amibe „behull a borzalom/’ Fenyegető neszek. Egy megtartó fatörzset találni, szervesülni, összeforrni, hogy ne tudjon „meghajolni, tömi, veszni” az, akihez emberhangon szól a meddő nőket kedvelő hegy. Dehogy is a csúcsra kívánna feljutni, hisz tudható: nincs, mi ott megterem. Csak hogy kordában lehessen tartani a fene vadat.

Karafiáth Orsolya hetedik kötete (mely egyben a negyedik verseskötete) az elejéről kezdi újra a történetet. A háttérben még hallható az andalító sanzonok dallama, de ez már egy sokat próbált, érett költő hangja, aki hiú ábrándok, kegyes öncsalás és a ráncokat elfedő kozmetika nélkül belenéz önmaga poklába, mert biztos magában, és tudja, mit akar. Ez a könyv sokat tud a szorongásról, a páros magányról, az ösztönök és a vágyak hatalmáról, az anyáról, apáról, a nőiségről és az erotikáról: a versvilág egyszerre fülledten érzéki és visszafogottan érzékletes. A versekben a költő módszeresen feltépi magán a sebeket. Nem kér támaszt, se biztatást, jó szót, nem számít senkire; egyedül megy be az erdő mélyébe, egyedül egyensúlyozik a sziklaszirteken.

Bátor könyv. Egy új alkotói korszak kezdete.

Él - könyvborító

Pontos megjelenési időpont: 2015. április

Kiadó: Scolar

Műfaj: Magyar irodalom

Szerző: Karafiáth Orsolya

Cím: Él

ISBN: 978-963-244-563-2

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 1 990 Ft

Sorozat: Scolar Versek

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás, cérnafűzött, védőborítóval

Formátum (mm) (szélesség x magasság ): 165 x 185

Terjedelem: 64

ÁFA: 5%

 

Ungvári Tamás: A hódító képzelet

Ungvári nagy műveltségű tanár és szellemes mesélő. A hódító képzelet című irodalomtörténeti munkájában - mint azt művének alcíme is jelzi - „regényes példákon, példás regényeken” keresztül világítja meg a regény műfajának születését és formálódását, különös tekintettel az angol sajátosságokra.

Több mint tíz regényíró színes portréját festi meg, s e portrékon keresztül sejlik fel az „író és kora”, a századok múló-formálódó szellemisége, az a műveltség és szellemi háttér, mely megágyazott e napjaink kultúráját alapvetően jellemző irodalmi műfajnak.

Ungvári színpadának főszereplői: Daniel Defoe, Henry Fielding, Tobias Smollett, Walter Scott, Dickens, Thackeray, Thomas Hardy, James Joyce, Chesterton és Graham Greene.

A hódító képzelet - könyvborító

Pontos megjelenési idő: 2015. április

Kiadó: Scolar

Műfaj: művelődéstörténet / irodalomtudomány / magyar irodalom

Szerző: Ungvári Tamás

Cím: A hódító képzelet

ISBN: 978-963-244-564-9

Fogyasztói ár (ÁFA-s): 3 750 Ft

Nyelv: magyar

Kötés: keménytáblás, cérnafűzött, védőborítóval

FORMÁTUM (mm) (szélesség x magasság ): 150x220

Terjedelem: 224

ÁFA: 5%

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés