bezár
 

színház

2017. 04. 04.
Az egész létezésünk kihívás
Villáminterjú Szabó Kimmel Tamással
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyetlen alkalommal, április 9-én láthatja a közönség Alföldi Róbert legújabb rendezését, a Passio XXI-et. A modern passiójáték főszereplőjével, a Jézust alakító Szabó Kimmel Tamással a darab aktualitásáról, az újítás lehetőségeiről és a történet magváról beszélgettünk.

PRAE.HU: Milyen gondolatok fogalmazódtak meg benned először, amikor elvállaltad ezt a szerepet?

Hogy mennyire vagány egy ilyen előadásban egy ilyen szerepet eljátszani! Nagyon boldog voltam a felkéréstől. Alföldi Róberttel már évek óta nem dolgoztunk együtt, úgyhogy természetesen alig vártam a közös munkát.

Szkéné színház

PRAE.HU: Mit jelent számodra a passiótörténet? Szerinted miért fontos, hogy erről ma is beszéljünk a színházban?

Nem vagyok vallásos, de mióta jobban megismertem Jézust, abszolút tudok vele azonosulni. Karizmatikus történet egy karizmatikus emberről. Szerintem azért fontos, hogy ezt a történetet megmutassuk az embereknek, mert manapság nem árt, ha egy kicsit magunkba nézünk, és meghalljuk miről is beszélt ez a férfi. Fontos dolgokat tanított a világnak, csak a világ hajlamos ezeket elfelejteni.Továbbá nem árt szembesíteni magunkat azzal, hogy mennyire tudunk rettegni valakitől, aki nem erőszakkal akar világot váltani, hanem szeretettel és elfogadással, illetve hogy ezzel mennyire gyarlón és buta módon nem tudunk mit kezdeni. Pedig még soha nem próbálta ki az emberiség, hogy milyen ezek mentén az alap gondolatok mentén élni, és itt most határozottan nem arra gondolok, amit az egyház csinált Jézus tanításaiból, hanem a "mag"-ról beszélek.

PRAE.HU: Akkor mit is mondhat ez a történet ma egy hívőnek, és mit egy ateistának?

Fogalmam sincs, hogy mit ad ennek vagy annak az embernek. Ezt tőlük kellene megkérdezni. De én is nagyon kíváncsi vagyok a véleményükre. Nekem azt mondja, hogy légy szabad, és élj úgy, hogy azzal ne árts másoknak!

PRAE.HU: Szerinted milyen új oldalról közelíti meg az európai kultúra alapkövét a Passio XXI?

Talán lerántja a történetről és a szereplőkről azt a mázat és áhitatos semmitmondást, ami véleményem szerint ráragadt az évek során. Hihetetlen egyszerűséggel koncentrál a vegytiszta szándékokra illetve igazságokra. Nekem ez teszi ilyen magával ragadóvá történetet, és ettől érdekel az egész. Robi  mestere annak, hogy miként kell egy klasszikust újra visszarepíteni a kezdetekhez, az induláshoz.

PRAE.HU: Hogy látod, a Passio XXI be tud illeszkedni a passiótörténetek kánonjába, vagy gyökeresen eltér majd a sémáktól?

Talán inkább az a kérdés az, hogy egyáltalán be kell-e illeszkednie. Szerintem nem.  Amíg az alaptörténet gyökeresen nem változik, addig nincs baj az újraértelmezéssel. Engem személy szerint minden hasonló akció érdekel. Mernünk kell nyitottnak és kíváncsinak lenni. Meg kell engednünk magunknak, hogy gondolkozzunk, és merjünk is gondolkozni bizonyos történetekről, akár újszerűen is.

PRAE.HU: Nem tartotok attól, hogy a pop- és rockzenék felhígítják ezt a történetet?

Úgy gondolom, hogy mindegyik dal jó választás. Beleillenek a történetbe, és adnak hozzá valami pluszt. Nekem tetszik az a gondolat, hogy olyan dalokkal tűzdelünk meg egy régi történetet, amiket a 21. században írtak. Meglepő és izgalmas pillanatokat szül. Egyébként a zenés színház alapvetően közel áll hozzám, mindig is jelen volt az életemben, hiszen zenés-színész osztályban végeztem a Színművészetin Novák Eszter és Ascher Tamás osztályában.

szkt


PRAE.HU: Ha a technikai oldalát nézzük az előadásnak, akkor mennyire igényel mást felkészültségben és színészi játékban egy Sportarénabeli monumentális tér, mint egy kőszínház?

Erre még nem tudok válaszolni, hiszen egyelőre nem az Arénában próbálunk. Majd biztos harcolni kell egy kicsit a méretekkel, de nem hiszem, hogy a helyszín problémát fog okozni. Megoldjuk. A karaktert nem kell másképp megfogni, hiszen Jézus nemcsak az Arénában Jézus, hanem egy focipályán vagy egy autóban is az. Legfeljebb a gesztusok lesznek nagyobbak egy ekkora térben.

PRAE.HU: Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást ebben a szerepben?

Nincs legnagyobb kihívás, csak kihívás van. Az egész létezésünk kihívás, úgyhogy ahhoz  képest ez a szerep csak csepp a tengerben. Inkább élvezem, minthogy kihívásnak éljem meg.

PRAE.HU: Szerinted mennyire tud majd közösségi élménnyé válni ez az előadás?

Ha egy produktumot több mint tízezren néznek egyszerre, az nem kérdés, hogy közösségi élmény. Tulajdonképpen, amit ketten néznek, az is az, hiszen egyszerre érik őket ugyanazok a hatások és impulzusok, tehát ilyen szempontból nincsenek kétségeim.

PRAE.HU: Mit gondolsz, mi történne, ha ma megjelenne közöttünk a megváltó?

Valószínűleg vagy a NAV vinné el, mert nincs adószáma, vagy az első sarkon agyon ütnék. Az is lehet, hogy pszichiátriára vinnék, és teletömnék gyógyszerrel. Az igazi kérdés az, hogy honnan ismernénk fel a valódi messiást ennyi hamis próféta közül.

 

Székely Csaba: Passio XXI

Jézus - Szabó Kimmel Tamás
Júdás - Stohl András
Pilátus - Fekete Ernő
Kajafás - László Zsolt
Péter - Feke Pál
Mária - Pápai Erika
Mária Magdola - Tóth Gabi

 

Rendező: Alföldi Róbert

 

Bemutató: 2017. április 9.

Papp László Budapest Sportaréna

 

Fotó: Gerencsér Anna

nyomtat

Szerzők

-- Dézsi Fruzsina --


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés