bezár
 

építészet

2008. 07. 08.
DINING GUIDE: Kiválasztották 2008 tíz legjobb éttermét
A nemzetközi zsüri helyszíni kóstolás alapján szavaz a győztesre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
DINING GUIDE: Kiválasztották 2008 tíz legjobb éttermét Az elmúlt év sikerei nyomán a DINING GUIDE éttermi kalauz 2008 májusában újra meghirdette a Magyarország Legjobb Étterme címért zajló vetélkedést. Az idei verseny júniusi, második fordulójában a bírálóbizottság 32 magyar és külföldi tagja kiválasztotta a legjobbnak ítélt 10 éttermet. A „Top 10-ben” francia és olasz, sőt egy orosz étterem is található.
Az igazi újdonság, hogy belépett egy eddig „ismeretlen” szereplő: Eric Schröter, aki a Balatonlelléhez közeli Chateau Viszben vezeti a konyhát.
A verseny azonban most lesz majd igazán éles, a zsűritagok ugyanis ezután személyesen is tesztelik az éttermeket, és ősszel hozzák meg végső döntésüket arról, mely vendéglátóhely nyeri el 2008-ban a Dining Guide „Magyarország Legjobb Étterme” díját.

Az előző évek „TOP 10” eredményeihez képest igazi nagy változást jelenthet, hogy belépett egy eddig „ismeretlen” szereplő, Eric Schröter, korábbi 1 Michelin-csillagos séf, aki a Somogy megyei Chateau Visz konyháját vezeti. Az ő megjelenése kissé felforgatta a szokásos élmezőnyt, amelyben évek óta hellyel-közzel ugyanazok szerepeltek, csak legfeljebb a tízen belül cserélgették a helyezéseiket.
Önálló, saját éttermével 2008-ban új szereplő Segal Victor is.
A bírálóbizottság az idei első tíz közé a tavalyi „TOP 10” közül a klasszikus orosz fogásokat kínáló Arany Kaviár, a francia bisztróra hajazó, de magyar konyhát (is) vivő Bock és a 2006-ban nyertes Lou Lou, a leginkább modern nemzetközi, illetve fúziósként leírható konyhát vezető Páva, az olasz konyha hazai zászlóshajóját, a kétszer nyertes Fausto’s éttermet jutatta be. További új szereplők a „TOP 10”-ben: a Gerbeaud ház új éttermeként üzemelő Onyx, a magyar ételeket kínáló Csalogány 26 és a pécsi JT Corso (ex-Susogó) éttermek jutottak be a legjobbak közé.

Manapság szinte „divattá” vált, hogy sikeres vállalkozók, üzletemberek, akik a sikereiket más területeken érték el, presztízs beruházásként éttermeket nyitnak, megcélozva azt a közönséget, amelyiknek bőséges a tapasztalata európai igényű és minőségű éttermek látogatásában. És nem restek tapasztalt, már komoly nevet szerzett séfekkel és gasztronómiai szakemberek segítségével újra értelmezni a kissé sivár, elhanyagolt magyar éttermi kultúrát.

A Dining Guide éttermi kalauz 2005-ben hirdette meg először a budapesti éttermek versenyét, melybe 2007-ben vidékiek is bekapcsolódtak. A program célja a hazai étteremkultúra nemzetközi szintre emelése és a vendéglátás minőségének javítása. A Dining Guide díjat 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou, 2007-ben ismét a Fausto’s nyerte.

Az „ínyenc bizottság” a következő módon dönt az éttermek rangsorolásáról: első körben minden tag megnevez 5-10 olyan éttermet, amelyet érdemesnek talál a jelölésre.
Az így kialakult listán szereplő éttermeket a második körben a bizottság tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik.
A legtöbb pontot kapott 10 étteremből áll össze egy olyan szűk lista, amelybe bekerülni már önmagában is komoly elismerést jelent.
A legjobb 10 közé jutott éttermeket a zsűritagok október elejéig személyesen is tesztelik, hogy a lehető legfrissebb tapasztalatok alapján dönthessenek. A tesztek összesítését követően alakul ki a végső sorrend, amelyet 2008 év végén is egy különleges díjátadó gála keretében hirdetnek ki.

Az értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntenek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is vizsgálódnak, az étterem küllemét, az ételek és italok választékát, az elfogyasztott ételek és italok minőségét, a személyzet felkészültségét, a kiszolgálás szakszerűségét és figyelmességét, valamint az étterem tisztaságát is gondosan szemügyre véve hozzák meg verdiktjüket.

A Dining Guide negyedévente, magyar és angol nyelven megjelenő, éttermi teszteket, ajánlókat és folyamatosan aktualizált éttermi adatbázist tartalmazó magazin.

A 2008-as Dining Guide díj bizottságának tagjai:

 

Név

Cégnév

Aczél László

Young & Rubicam, vezérigazgató

Adrian Gray

Le Meridien Budapest, igazgató

Ágoston Attila, dr.

Nova-Papír Zrt., vezérigazgató

Alpári György

Agrocorp Kereskedelmi ZRt., vezérigazgató, gourmet-szakács

Ambrus Jenő

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, főosztályvezető-helyettes

Baktay Erika

Szőcs és Társai Kft.

Bárándy Péter, dr.

Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda, ügyvéd

Braun Róbert

Braun & Partners Network, kommunikációs szakember

Csutak Tamás

Abacus Consulting, ügyvezető

David Kirkby

szabadúszó üzletember, ingatlanbefektető

Gál Pál Zoltán

Magyar Vendéglátó Szövetség, elnökségi tag

Gere Attila

Gere Borászat, borász

Heal, Stephen

Tesco

Kardos Dóra

Haas & Czjzek, tulajdonos

Kozma Zsolt

Herend Herald, főszerkesztő

Kővári Zoltán

Gusto Magazin, kiadó

Kutas István

EON Zrt., kommunikációs igazgató

László Géza, dr. 

szabadúszó üzletember

Ledényi Attila

EDGE Communications, ügyvezető igazgató

Márton Dávid

Rádió 1, alapító

Radnóty Zoltán

HB Reavis Group

Robert Somogyi

World of Luxury Zrt., vezérigazgató

Sárecz Zsolt

Invitel Zrt., vezérigazgató-helyettes

Stiller Gábor

Five Stars, idegenforgalmi szakember

Straub Elek

Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, elnökségi tag

Széphalmi Géza, dr.

AIG New Europe Fund, igazgató

Tóth Péter, dr.

Wiszkidenszky és Tóth ügyvédi iroda, ügyvéd

Trinn Gábor, dr.

Trinn Ügyvédi Iroda, ügyvéd

Ungár Tamás

Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete, elnök

Vajda Péter

szabadúszó üzletember, író

Vértes András, dr.

GKI Gazdaságkutató Intézet, igazgató

Wiszkidenszky András

PrintXBudavár Zrt., vezérigazgató, Dining Guide-kiadó, a zsűri elnöke

 

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés