bezár
 

irodalom

2016. 01. 02.
George R. R. Martin bevallotta: nincs kész A tél szelei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
George R. R. Martin bevallotta: nincs kész A tél szelei George R.R. Martin szombaton, helyi idő szerint nem sokkal éjfél után honlapján közölte olvasóival a szomorú hírt. „Én sem örülök, hogy ezt kell mondanom, de így van. Ha most csalódottak vagytok, nem vagytok egyedül.” Tudja, hogy a kiadója, a fordítói, a külföldi kiadók, mindenki csalódott, de szerinte a legcsalódottabb ő maga. Hónapok óta semmi nem okozna nagyobb örömet neki, mint hogy 2015 utolsó napján, vagy még előtte azt mondhassa, „Kész vagyok A tél szeleivel!” 

De a könyvet még nem fejezte be. És nem is néz ki úgy, mint ami holnap, vagy a jövő héten kész lesz. Már több száz oldal meg van írva. Rengeteg fejezet. De még sok van hátra. Több hónapnyira van még attól, hogy befejezze – ha jól megy az írás. És még hátra van a sok javítás és újraírás is. Megjegyzi: mondhatná, hogy „Bocsi, fiúk, lányok, még írok. Majd ha kész lesz, kész lesz.” Ez az, amit mindeddig csinált. De most, hogy nemsokára kijön a hatodik évad, megszegi a saját szabályait, és egy kicsit többet mond.

A kiadóval már tavaly tavasszal, amikor az ötödik évad befejeződött, megbeszélték, hogy A tél szelei még a hatodik évad előtt kész lesz. Ehhez persze nekik is szükségük lett volna a kéziratra, mégpedig október vége előtt. Ez Martin számára is tartható határidőnek tűnt… májusban. Így tűzte ki maga elé az első határidőt: Halloween.

Sajnos az írás nem ment olyan gyorsan, mint ahogy szerette volna. Okolni lehet azt, hogy túl sokat utazott, hogy nem csak ezt a könyvet írta. Azt is lehet mondani, hogy már öreg, vagy csak egyszerűen lassú… De azt ravaszul leszögezi, hogy az írás néha jól megy, néha rosszabbul, és ez már húsz éves korában is így volt. A tavaszból lassan nyár lett, és egyre több rossz napja volt, mint jó. Augusztus közepén tudatosult benne: „Nem leszek kész október végére.” Szerinte az olvasói el sem tudják képzelni, hogy ez mennyire rosszul esett neki.

Ezután Martin találkozott a kiadójával, elmondta nekik, hogy nem lesz kész határidőre. Meglepetésére nem fogadták olyan rosszul a hírt, ahogy várta. Azt mondták, ha év végére befejezi, ők fel tudják gyorsítani a munkálatokat annyira, hogy március végére megjelenhessen a könyv.

Erre nagyon megkönnyebbült, hiszen volt még két extra hónapja! Újból úgy gondolta, hogy meg tudja csinálni.

De most itt van január elseje, és a könyv még nincs kész. Esküszik, hogy ő megpróbálta. De nem sikerült. Nem lett kész a halloweeni határidőre, de még az év végire sem. És ez azt jelenti, hogy A tél szelei nem lesz kész április, vagyis a hatodik évad előtt.

Martin nem fog mentségeket keresni, mert nincsenek, mint írja. Senki mást nem szabad érte hibáztatni – sem a kiadót, sem az HBO-t, sem Davidet és Dant. Nem fog újabb határidőket kijelölni, amiket úgysem tud betartani. Visszatér a régi álláspontjához: „Majd ha kész lesz, kész lesz. És olyan jól írom meg, ahogy tudom.”

A következő kérdés az: „A sorozat el fogja spoilerezni a könyvet?”

Talán. Igen és nem, mint írja. Nem gondolta volna, hogy a sorozat egyszer utoléri a könyveket, de most megtörtént. Sok könyv volt, amit csak a belőle készült film megnézése után olvasott el. Biztos vannak olyanok, akiknek a Tűz és jég dala is ilyen. De egy dolgot figyelembe kell venni: ezek a filmek, és a sorozat eddigi évadjai kész anyagból dolgoztak. A hatodik évad egy még befejezetlen könyv cselekményén alapul, ezért sok minden nem úgy fog benne történni, ahogy majd a A tél szeleiben, esetleg A tavasz álmában.

Igen és nem. A hatodik évad nyilvánvalóan sok kulcsfontosságú fordulatot elárul majd az új könyvekből, de nem mindent.

SPOILER! HA NEM OLVASTAD AZ EDDIG MEGJELENT KÖNYVEKET, ÉS NEM LÁTTAD A SOROZAT MIND AZ ÖT ÉVADÁT ITT HAGYD ABBA AZ OLVASÁST!

Mago, Irri, Rakharo, Xaro Xhoan Daxos, Pyp, Grenn, Ser Barristan, Selyse, Shireen, Stannis, Mance, stb… Ők a sorozatban már mind meghaltak, de a könyvben még élnek. Igen, vannak közülük, akik meg fognak halni, de vannak, akik nem. És azok, akik a könyvekben is meghalnak sem biztos, hogy ugyanakkor, vagy ugyanúgy. A másik oldalról pedig ott van például Balon Greyjoy. Ő a könyvben már nem él, de a sorozatban igen. A testvérei; Euron és Victarion pedig még nem is szerepeltek a sorozatban. Jhiqui, Aggo, Jhogo, Jeyne Pool, Dalla, Arianne, Quentyn, Willas Tyrell, Ser Garlan, Lord Wyman, stb… sem szerepeltek a sorozatban, pedig a könyvek fontos karakterei.

Most a Trónok harca a világ legnézettebb sorozata. Rengeteg díjat és kitüntetést nyert. Hihetetlenül jó sorozat remek színészekkel, forgatókönyvírókkal, rendezőkkel…

A tél szelei is jó lesz. Legalábbis Martin reméli. Rajta nem múlik, mindent megtesz, hogy gyorsan befejezze, de ami még fontosabb, hogy jó is legyen.

Amíg kész nem lesz, csak ezt tudja mondani: „Élvezzétek a sorozatot. Élvezzétek a meglévő könyveket.”

George R.R. Martin közben tovább ír. „Egyszerre egy fejezetet. Egyszerre egy oldalt. Egyszerre egy szót. Ez minden, amit tenni tudok.”

Az író honlapján a bejegyzés: http://grrm.livejournal.com/465247.html

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés