bezár
 

irodalom

2017. 12. 02.
Hét ok, amiért karácsonyfa alá kell kerülnie a Szabadesésnek
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sokan vágynak izgalmas olvasmányra, a kőkemény valóságra, ezért kortárs krimit olvasnak. Elég a skandináv szerzők sikerére utalni. Jó stílus, markáns karakterek, izgalmas pszichológia, annak a világnak az ismerete, melyben élünk. Nos, ilyen könyv Molnár T. Eszter Szabadesés című regénye is, csipetnyi humorral fűszerezve. Akik eddig olvasták, azt vallják, nem lehet letenni.

1. „lélektani családregény”

„A bűnösök lelepleződnek, de közben Peter Brenner, az ügyvéd élete szilánkokra hasad. Vagyis valamiféle lélektani családregény is el van rejtve a könyvben (…). Igazából egyetlen szó festi a legtalálóbban Molnár T. Eszter munkáját: tehetség.”

Bán Zoltán András, Magyar Narancs

2. „szenvedélyes, különös emberek”

A „karakterábrázolás” kifejezésbe bele is kapaszkodnék, mert a Szabadesés ebben a legerősebb – skandináv hagyományok szerint építkezik, így a központi bűnesetre és annak elkövetőjére is elég hamar fény derül, onnantól kezdve pedig a hangsúly a kérdéseken van: miért tette, hogyan, és egyáltalán, kik ezek a maguk módján mind szenvedélyes, különös emberek?

Kalapos Éva Veronika, WMN

Szabadesés

3. „humor”

Aki ismeri Molnár T. Eszter ifjúsági regényeit, tudhatja jól, hogy alkotásainak szerves része a humor. (...) könnyed, elegáns szellemesség, irónia

Pethő Anita, Egy olvasó naplója

4. „klassz(ikus)”

„van még valami ebben a könyvben, ami a plusz, ami a nagy művek sajátja: szerves, fonódó, bölcs tudás az életről, minden megmutatásának a képessége, arányérzék, írástudás, szerkezeti felépítés, szóval minden olyasmi, ami egy klassz(ikus) irodalmi műbe kell.”

Nagy Koppány Zsolt, Magyar Idők

5. „minden apró részlet, mozzanat egyszer már megtörtént vagy megtörténhetett egy laborban”

A helyszín Heidelberg, ami elsőre fura választásnak tűnhet egy magyar írótól, viszont Molnár T. Eszter évek óta Németországban él, innentől kezdve otthonról írt az itthoniaknak, hitelesen mozgatja a szereplőit(…), és ez különösen igaz azokra a jelenetekre, amelyek a kutatólaboratórium falai között történnek, hiszen a Szabadesés írója biológusként végzett és dolgozott, nyilván minden apró részlet, mozzanat egyszer már megtörtént vagy megtörténhetett egy laborban (ha nem itt, akkor másutt).

Kiss Orsolya, Könyvesblog

6. „erős a stílusa”

Molnár T. Eszter remekül ír: az a minimum, hogy erős a stílusa, hogy jól van felépítve a szöveg, vagy hogy visz magával a lendület előre, de közben egészen megragadó, ahogy bevezet minket Brenner életének felső osztálybeli posványába. Talán ezek a részek a regény legerősebb pillanatai”

Szabó Dominik, Ekultúra

7. „a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást”

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan, valamint arról is, hogy nem csak a vagyoni, hanem bizony a kapcsolati tőke és a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást, és torzíthatja el az igazságképünket (…). Ezzel kapcsolatban elgondolkodtató, hogy a kiönteni készülő Neckar vajon csak a nyomasztó hátteret kívánja erősíteni, vagy a duzzadó gonoszságot, bűnt és az önazonosság elvesztését kívánja szimbolizálni.

Beke Zsolt, Litera

Az írónő honlapja: www.molnarteszter.hu

Az írónő Facebook-oldala: https://www.facebook.com/Moln%C3%A1r-T-Eszter-103325443553605/

Molnár T. Eszterrel interjú készült a Nők lapja Caféban, a Bárka online-on, a Vasárnapi hírekben, a Magyar Nemzet Magazinban, a 168 órában és az MR1 Kossuth Rádióban, ezek elolvashatók a honlapján.

Molnár T. Eszter

Kapható: Libri és Líra könyvesboltok, valamint a Bookline-on.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés