bezár
 

art&design

2009. 09. 12.
Egy új kelet-közép-európai art fresh alternatívája
(pályázati felhívás)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ART AND DESIGN Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. (továbbiakban kiállítás szervező) a szervezője annak a korszakalkotó művészeti kezdeményezésnek, melynek célja az interkulturális párbeszéd megindítása és fejlesztése Magyarország és a környező országok kortárs művészetében.
A négy napos művészeti vásár kétszáz művésznek kíván kiállítási lehetőséget biztosítani. Céljai között szerepel többek közt a művészek minél szélesebb skálájának reprezentálása, az alkotások szabad piaci versenyben való értékesítésének egyidejű lehetőségével, melyet a szakma felvonultatásával és 15 ezer tervezett látogató jelenlétével kíván biztosítani. A projekt érték és hagyományteremtő célzattal jön létre, a részvétel kétségtelenül presztízs értékű.


Hogy miért érdemes részt venni a projektben?
  • Egy új kelet- közép-európai art fresh alternatíváját teremti meg
  • A régió művészeti jegyeinek – melyek egyértelműen elhatárolják a nyugat-európai trendektől – összesítése, tudatosítása. Egységes megjelenés biztosítása a régió művészeinek a piacon.
  • A kelet-közép-európai szakmai elit (művészek, műgyűjtők, kurátorok, művészettörténészek stb.) meghívásával a vásár presztízsének emelése, a vásáron résztvevő alkotások értékesítésének egyidejű lehetőségével.
  • Az évente ismétlődő vásár megrendezésével egy új brand jöhet létre.
  • A projekttel – mely a kelet-közép-európai művészeti piac erősítését célozza – sikerülne a régió kortárs művészetét Budapesten koncentrálni.

A részvétel feltételei:

A jelentkezések alapján szakmai bizottság választja ki azon műveket, művészeket melyek a meghirdetett projekt művészeti, szakmai elképzeléseibe illeszkednek.

Postai úton kérjük 2009. szeptember 30-ig beküldeni a kiállítás szervező 1061 Budapest, Király u. 26. szám alatti székhelycímére „művészeti vásár” jeligével az alábbiakat:
  • A részvételi szándéknyilatkozat a művész által kitöltve és aláírva.
  • A szelekció sikere érdekében printeket azon 7-10 db művészeti alkotásról, melyeket a művész a vásár során szerepeltetni kíván.
  • Valamint 3 db, a művész szakmai életútját összefoglaló esszét, cikket. (Már megjelent, vagy e célra készített.)

Amennyiben a szakmai zsűri kiválasztja a művész műveit arra, hogy a projektben részt vegyenek, úgy erről a művészt a kiállítás szervező írásban értesíti.

Mindezek után a Művésznek az alábbi feltételeket szükséges teljesítenie:
  • A művészeti vásár megvalósítása érdekében 200 euró standbérleti díj előleg megfizetése a projekt szervező részére.
  • Továbbá a stand installációjáért 100 000 Ft-ot, mely összeg tekintetében a kiállítási projekt szervező lehetőséget biztosít arra, hogy a művész a fizetési kötelezettségét kiváltsa azzal, hogy a szakmai zsűri ezen értéknek megfelelően műveiből 1 db alkotását kiválassza. (Az előleg és az installációs díj befizetésének módjáról és határidejéről a kiállítás szervező a kiválasztott művészeket a jelentkezési lap egyidejű elküldésével írásban tájékoztatni fogja.)
  • A művész vállalja, hogy a hozzá beérkező hírleveleket továbbítja e-mailben a potenciális érdeklődőknek (korábbi ügyfeleinek, a kultúra iránt érdeklődő ismeretségi körének). Ezen feladat a művészeti vásár PR kommunikációs tevékenységének sikerét szolgálja. A művészeti vásár eredményessége szempontjából mindez elengedhetetlen feltétel.

Ha műveit a szakmai zsűri kiválasztja a projektben való részvételre, a kiállítási projekt szervező soron kívül megküldi Önnek a projektben való részvételre feljogosító jelentkezési lapot, melynek melléklete a projekt általános szerződési feltétele.

A jelentkezési lap keletkeztet szerződési jogviszonyt a felek között, mellyel a szakmai bizottság által kiválasztott művész standterületet bérel a projekt szervezőtől, valamint megrendeli a stand installációját.

Az ART AND DESIGN Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. célja a kortárs művészeti piac élénkítése, illetve a kortárs kelet-közép-európai művészek szakmai fejlődésének elősegítése, ezért az értékesített alkotások után járó jutalékra jelen kiállítási projekt keretében nem tart igényt.

Az ART AND DESIGN Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben szeptember 30-ig nem jelentkezik 200 művész a projektre, annyiban nem köteles a művészeti projekt elindítására vagy egy későbbi időpontot választ a projekt megrendezésére, melyről természetesen a kiállítás szervező értesíti a már jelentkezett művészeket és a befizetett összegeket soron kívül visszautalja.

Korra, nemre, művészeti ágra való tekintet nélkül várjuk minden kedves képzőművész (szobrász, festőművész, fotós, grafikus stb.) jelentkezését. Jelentkezni a mellékelt részvételi szándéknyilatkozat kitöltésével, a 3 db esszé és az alkotásokról készített printek ART AND DESIGN Kft.-hez történő megküldésével lehet. Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 30.
 


Tényfeltáró kérdések a Tisztelt Művészeknek!

Elgondolkodtak már valaha a következő kérdéseken:
  • Hova sorolja Ön a művészetét? Tűrt, támogatott vagy tiltott?
  • Hogyan hat(ott) a gazdasági válság a művészekre? Önre milyen hatása van/volt?
  • Ön szeretne ott lenni a baseli Art Fair-en, a londoni Art Freeze-en és a berlini Art Frisch-en?
  • Mi Közép-Kelet Európa 10 országának, a 2000 éves kultúrát összegző, 20 nyelvet beszélő régió művészeinek üzenete a világ felé?
  • Ön szerint fel kell vállalni azokat a művészeti jegyeket, amelyek „stigmatizálják” ezen országok művészeit? Melyek azok a Közép-Kelet Európai értékek amelyeket a világ fontosnak tekint? Ön melyeket tartja fontosnak, melyekre hívná fel a figyelmet?
  • 10 országban több mint 100 millió lakost 25000 művész szolgál ki, ők azok akik 20 éve várják egy Közép-Kelet Európai művészeti verseny megvalósítását. Ön milyen lehetséges megoldásokat javasol a régió művészetének feldolgozása, pozicionálása és helyzetben tartása érdekben?
  • A miami és moszkvai Art Basel kiállítások mintájára Ön szerint, hogyan valósítható meg egy Közép-Kelet Európai, kiváltképp Budapesti verseny a régió művészei között(Art Fresh)?
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bárminemű észrevétele, megjegyzése vagy javaslata lenne, ezt az alábbi e-mail címre küldheti el: info@artmanager.hu

Javaslataikat előre is köszönjük, elősegítheti az Art Basellel közösen egyeztetve végzett felmérésünket.


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés