bezár
 

220VOLT

2017. 12. 16.
1967 - az ördög tinnitusza
Életrajzi töredék
Tartalom értékelése (9 vélemény alapján):
1967 - az ördög tinnitusza Estefelé elcsendesedett a lakótelep. Nem berregett a pöcsköszörű, a házmesterek pihenni készültek nem kergették a kölyköket, a szomszédok nem üvöltöztek egymással, a házak oldalán a súrlófény volt az úr. Fülledt nyári délutánokon naplementében az idősebb görög srácok hármas-négyes csoportban felültek a pad tetejére. Előkerült két-három western gitár, zenéltek, énekeltek, doboltak a gitár hátoldalán. Mi, kisebb gyerekek a füvön fekve hallgattuk a zenét – fantasztikus volt... 

Elkezdődött a varázslat. A rádióból jól ismert számok élőben itt szóltak. Beatles, Animals, Hollies három gitáron, és valaki mindig énekelt közben. Görög dallamok is legurultak a padról, akkor hallottam először szirtakit, a Zorba, a görög zenéjét. Ha átadtam magam a zenének, elfogott valami furcsa meleg érzés, a zene izgalma, szabadsága, ugyanúgy, mint otthon a lakásban, a rádió előtt. Minden olyan könnyű lett, álomszerű, légies, varázslatos hangulat, olyan, amilyet az ember sokszor szeretne átélni. Zenehallgatás közben meglepő dolgok történtek. A kevés arra járó emberből hallgatóság lett, az arcvonások kisimultak, jókedvűek, érdeklődők lettek. Meglepő dolgokat láttam: a mi Hitlerünk titokban szélesre tárta az ablakát, a Tárgyilagos arra jártában mintha mosolygott volna… A zene lenyűgözött mindenkit. Megéreztem a mindenhatóságát, elhittem, éreztem, láttam, hogy különböző emberekből valószínűleg ugyanazokat az érzéseket váltja ki. 

Vagy mégsem? 

Nyári vasárnaponként az emberek nyitott ablakoknál ebédeltek. A lakótelepi családapák frissen mosott fehér atlétatrikóban merték a levest a tányérjukba, az asszonyok konyhai kötényben mosolyogtak a gyerekekre, akik fehér zoknis lábukat lóbálták a székeiken, marokra fogták a kanalat, és önfeledt boldogsággal szürcsölték az ebédet. Rántott hús és uborkasaláta illata terjengett a környéken – sok ember gondolta úgy, hogy ez tényleg a szocializmus legszebb barakkjának a csúcsmenüje, a jólét kezdete, maga a létező frizsiderszocializmus. Ilyenkor akkora volt a csend, hogy az evőeszközök csilingelése a fajanszokon szinte lepergett az ablakból a lábam elé, a térdemig ért, már nehezítette a járásomat: sétám erőltetett menetté vált, amint a füleimet elérték a Jó ebédhez szól a nóta iszonyatosan kedélybeteg hegedűszólamai.

Gyötrelmes képeket generált ez a zene. Úgy éreztem, mintha a füleimen keresztül megmérgezték volna a lelkemet, sötét, mélyen depressziós világba lódított ez a majdnem muzikogén sokk. Összemosódott a fejemben minden, víziómban az atlétatrikós apukák már tele szájjal röhögtek, kanalukat az asztalhoz csapkodták, az egész épület elgörbült, majd kiegyenesedett – egyszerre egy hegedűhúr elszakadva kivágódik az ablakon, a nyakamra tekeredik, és fojtogatni kezd…

Jóebédhezszólanóta, te az ördög tinnitusza vagy!

Úgy éreztem egy szörnyű pillanatra, mintha a túloldalon lennék, majdnem ugyanúgy, mint a csapatzászló-avatáson. Rájöttem, hogy bizonyos zenék a fogékony hallgatóra fizikailag hatnak, s a rosszak negatív testi tüneteket produkálnak, és nem lehet végighallgatni őket, míg más zenék hatása pozitív, és örökre berendezkedve laknak a fülben, szépen, otthonosan.

Azt is megfigyeltem, hogy az élet fájó, sokszor megalázó dolgaira nem kapok magyarázatot, a felnőttek nem törődnek az ilyesmivel, viszont a magyarázatok híján a zenéből lehet – legalábbis én tudok – tájékozódni. A mozgalmi dalok rossz érzést, szorongást okoznak, a háborúhoz kötődő marsok nem lehetnek hitelesek egy gyerek számára. Az átkozott Jó ebédhez szól a nóta műcigány muzsikája teljesen ismeretlen dallam- és ritmusvilágba ránt át, szinte agyonüti az embert az a kínlódó hangulat.

Ma azt mondják erre, hogy valami átmegy. Átjött a másik oldal is. Fel tudtam idézni magamban a Don´t Let Me Be Misunderstoodot az Animals előadásában, és, bár nem tudtam angolul, megértettem a zenét. Ez a néhány sor a szám végéből való, és milyen igaz!

Ó, bébi, tudod, ember vagyok,
Mint bárki másnak, jár az agyam,
Olykor sokáig bánt egy-egy dolog,
Egy buta kis szimpla ügy, ami a rovásomon van 

De én csak egy lélek vagyok, ki jót akar belül –
Uram, ne hagyj engem megértetlenül!
Igen, egy lélek vagyok, ki jót akar belül – 
Uram, ne hagyj engem megértetlenül! 
Igen, csak egy lélek vagyok, ki jót akar belül – 
Uram, ne hagyj engem megértetlenül!* 

Rájöttem, hogy a zenéből meg lehet érteni a világ rám eső részét. Notórius rádióhallgató lettem, ezentúl megpróbálkoztam a zenén keresztüli világlátással. Beiratkoztam az iskolai gitártanfolyamra. A szolfézzsel nem volt bajom, viszont azon a télen egy szánkó végigment a bal kezem mutatóujján, idegsérülést okozott, így nem éreztem a húrokat, abba kellett hagynom a gitártanulást. 

Ezentúl egyszer sem hagytam ki soha, ha a görög srácok kint zenéltek, emellett a rádió maradt a fő zeneforrásom. Egyelőre.  

 

The Animals
The Animals
A képre kattintva zene szól: Please Don't Let Me Be Misunderstood* Falcsik Mari fordítása

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kreutz László --


További írások a rovatból

220VOLT

Négyujj Mester tanításai Négyujj Mester tanításai
Nem karácsonyi történet (életrajzi töredékek)
220VOLT

Palicsi anzix Palicsi anzix
Hét emlék (életrajzi töredékek)

Más művészeti ágakról

gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
irodalom

Két napig a test körül Két napig a test körül
A Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciáról
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés