bezár
 

zene

2018. 02. 13.
Tat tvam asi
Melis Lászlónak
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Tat tvam asi Tat tvam asi - "Én az vagyok". Azzá válsz, ahogy magad képzeled. Azonosulsz a gondolataiddal, világgal, emberekkel benne. Melis Laci így volt önazonos, e világban élő, hangjaiban igazi. 9 éves voltam, mikor megismertem, akkor különcnek gondoltam. Mióta én is különc vagyok, csodálatra méltó példakép lett, ahogy a jég hátán is képes a szabad alkotásra, örömzenélésre. A máz nélkül, tisztán, egyenesen élés most nem divatos, nem az kerül rivaldafénybe, aki így működik. Azokat később fedezik fel, mikor már késő. Tudta és elfogadta.  

A Bakkhánsnők című operája próbáján instruálta a zenekart egy elementáris erejű tánczenében, ami sehogy sem állt össze technikai gondok miatt. Aztán volt egy pár ütem, ami sokszori próbálkozás után végre sikerült. Beindította a zenét, a zenészeket, s akkor mondta: "Ez az, baszkikáim! Így kell!" Meghatározó percek voltak nekem, mikor minden zenész mosolygott, elfogadta a másikat, a gát ledőlt köztük, csak a zene maradt. Végtelen Wagner-opera paródiái, páldaértékű önritikája, mélyen bevésődött zenei tanácsai, apai szeretete (egyszer, még gyerekkoromban, mikor látta, hogy bántom a húgom, azt mondta, ha még egyszer ilyet csinálsz, bebaszlak a zenekari árokba), szókimondása, természetessége, őszintesége bármilyen közegben. Ezek voltak számomra csodálatra méltók.

A zenéjét mindenkinek ismerni kéne. Hallgassátok meg legalább ezeket: Henoch apokalipszise, Csellómánia, Örmény legenda, Jászok, Etude for three mirrors, Gyöngykánon, Bakkhánsnők, Dionysia.

Laci most már nem fog felhívni kora reggel, hogy Mozartról meg Kurtágról beszélgessünk. Nem fogom MIDI fájlokból tanulni ógörög nyelvű műveit, nem szenvedünk együtt álszakállban sötét színpadon, nem látom a cinkos, egyetértő tekintetét egy jó nő láttán. Amit hagyott, a zenéje, az 100%-ban Ő, nem egy  'mache művészkedés'. Azon keresztül megismerhetitek, én meg talán dumcsizhatok vele, ahogy eddig.           

Melis László: TAT TVAM ASI

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
Fischer Iván változata A Müpában
Voicingers workshopok Budapesten
zene

Az improvizatív zene ünnepe Budapesten Az improvizatív zene ünnepe Budapesten
Mats Gustafsson az Újbuda Jazz fesztiválon

Más művészeti ágakról

Tom Hooper: Macskák
A Szépírók XV. Fesztiváljának második napja
irodalom

Hogy néz ki a krimiíró, ha nő? Hogy néz ki a krimiíró, ha nő?
Egy női krimiíró mindennapjai 3.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés