bezár
 

gyerek

2018. 02. 21.
Biztonságos mesenézés
Elindult a Pagony youtube-csatornája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Biztonságos mesenézés A Pagony kiadó elindította youtube-csatornáját, a Pagony TV-t. A kiadó célja, hogy a gyerekek ne a túl sok ingert árasztó, villódzó mesékkel, hanem nyugodt, biztonságosabb történetekkel találkozhassanak. A Pagony TV-n olyan régi és új könyveket nézhetnek és hallgathatnak a gyerekek és a szülők együtt, melyek inkább hangoskönyvnek nevezhetők, ám az illusztrációk lassú mozgatása, valamint maga a médium is vonzóvá teszi ezt a fajta a nyugodt tartalmat a gyerekek számára. A meséket színészek és a szerzők olvassák fel.

A mai gyerekek olyan világba születnek, ahol meg kell tanulniuk, hogyan kontrollálják és használják a szórakoztató- és információs fejlesztések legújabb találmányait, hogy ne az eszköz használja őket. A teljes tiltás csak egyre fokozza a vágyat bennük. Mivel a kis- és nagyobb gyerekek még korlátlanul szeretnék bámulni a képernyőt, ennek korlátok közé szorítása minden esetben a szülő feladata, felelőssége.

A szakemberek szerint is érdemes olyan szűrt, biztonságos és rövid tartalmat kell keresni a világhálón, ami maximálisan nekik való: amiben nincsenek gyorsan váltakozó képsorok, túl gyors hang- és képváltások. Egy lassú, békés, igényes és nyugodt helyet, ahol védve vannak a káros ingerektől.

Az egyre népszerűbb, és minden héten friss tartalommal bővülő Pagony TV-n a régi és új Pagony-könyvek közül válogathat együtt szülő és gyerek. A nyugodt, jótékony hatású történeteket a szerzők, vagy színészek olvassák fel, ami sokat ad a mesék élvezetéhez. A kiadó videócsatornáján rengeteg mese közül lehet válogatni. A videók rövidnek számítanak, mindössze pár percesek, bár vannak hosszabb lélegzetű Grimm-történetek is, amik tökéletesek a nagyobb korosztálynak, a kisiskolásoknak.

A lejátszási listák segítséget nyújtanak a kiválasztásban: vannak korosztály szerinti playlistek: a "Kicsik kedvenc meséi" a 2-5 éves gyereknek, a "Nagyovisok kedvenc meséi" a 4-7 éves korosztálynak, míg a "Legjobb mesék nagyoknak" a 6-10 éves gyerekeknek nyújtanak igényes és biztonságos szórakozást. Ugyanakkor vannak műfaji besorolású meselisták is, mint a "Rövid mesék és versek hétköznapokra", vagy a "Vicces mesék", valamint szerző és könyvsorozat szerint is érdemes válogatni: külön csatornán vannak a kuflik, Berg Judit, Vadadi Adrienn és Dániel András meséi.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés