bezár
 

zene

2018. 05. 29.
Nem félni a kortárs Tamarazenétől
Mózes Tamara szólókoncertjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A behatárolhatatlan műfajoktól, kategorizálhatatlan művészi megnyilvánulásoktól, az ismeretlentől való félelem elmaradott magatartás, amit gyorsan le kell vetkőzni, és megismerni minél több velünk egy időben alkotó művészt, művészként azokra reagálni, nézőként tőlük tanulni. Azonos zenei stíluskörön belül tevékenykedők közt is van olyan, aki a másik létezéséről se tud. Szerencsés helyzetemnek köszönhetően van lehetőségem ajánlani nektek egy must see-must hear előadót, Mózes Tamarát.

Mózes Tamarából ömlik a zene, saját és sajátos, párbeszédszerű, kidolgozott, kristálytiszta. Az Óbudai Társaskörben koncertezett a minap. Az első félidőben Moozing című lemezéről játszott, szinte egybekomponált, megszakítás nélküli zenefolyamot. Azért mondom a párbeszédet, mert Tamara zenéje őszinte, sosem naiv, izgalmas témákkal valóban megszólította a közönséget, mely pedig nem csak hallgatott, de nagyon hamar bele tudott helyezkedni, képes volt igazán elrévedni ezeken a zenei gondolatokon. Talán az első percekben szokatlan, vagy idegen világ lehetett számukra, de a félidő végére mindenkit meggyőzött az a különös zenenyelv, amin Tamara működik. Lehetne bizonyos előadókhoz hasonlítani, csak hogy magatokban be tudjátok határolni, mi is az a stílus, amit ő képvisel, de pont ezt nem szeretném! Kategóriarendszerbe szorítani egy kortárs (azaz velünk egy időben születő) művészi alkotást botorság. 

A második félidőben a Cross-folk című lemezről válogatott. A cross szócska hallatán mindig szkeptikussá válok, de ezen a koncerten meg lettem győzve, hogy ízléssel is lehet csinálni. Mózes Tamara zongoraművész. Jazz énekes. Zeneszerző. Gondolkodó előadó. Persze könnyebb út az, ha valaki létező brandet követ, ha beáll a sorba, és egy lesz a sokból. Ha több dologban jó, arra gyakran hiszik, hogy egyikben sem igazán. De ez rossz felfogás, mert az a több dolog igazából egy darab nagyobb dolog, amiben tehetséges vagy. Mózes Tamara egy ilyen zenei fogalom.

Hallgassátok, és a koncert napján olyan hülyeségekre hivatkozva, mint rossz időjárás, meg pénzhiány, ne gondoljátok meg magatokat, járjatok ilyen eseményekre, dőljön belétek a kortárs kultúr!

MÓZES TAMARA (ÉNEK, ZONGORA) SZÓLÓESTJE

2018. május 26., szombat - 19:00, Óbudai Társaskör, Nagyterem.

Mózes Tamara: Moozing, Cross-Folk

nyomtat

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés