bezár
 

irodalom

2018. 06. 10.
Hazugságok hálójában - életképek egy villamosról
Forgalmi kitérő – villamosszínház Molnár T. Eszter és Totth Benedek közreműködésével a Margó Irodalmi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pro Progressione és a Dunapest Fesztivál csapata különleges színházi performanszra készül, amiből a Margó Irodalmi Fesztivál negyedik napján kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A villamosszínház – ahogyan az alkotók az előadás műfaját meghatározták – pontosan az, aminek látszik: egy mindennapi élethelyzet elevenedik majd meg a 2-es villamos szerelvényein pontosan úgy, ahogyan azt mi magunk is átélhetjük nap mint nap, iskolába vagy épp munkába menet.

A pillanatnyilag még csak felolvasószínházi változatban létező darabból – ami kifejezetten a Dunapest Fesztiválra készül – Molnár T. Eszter és Totth Benedek írók, Ördög Tamás, az előadás rendezője, valamint a Pro Progressione képviseletében Péter Benjamin olvasott fel részleteket, életre keltve a magyar társadalom típusfiguráit.

A Forgalmi kitérő egy szerető csúfos lebukását meséli el, ami a zsúfolt villamoson családi drámába fordul. Juli, a 39 éves, önértékelési gondokkal küzdő franciatanárnő titokban találkozik férje legjobb barátjával, Ákossal, a 39 éves, nős, háromgyerekes, jóképűnek mondott vállalkozóval, aki annak ellenére, hogy az apósa államtitkár, már régen elherdálta a családi vagyont, és súlyos adósságokba verte magát. A fél éve tartó viszonyról felesége, Anikó (32), mit sem sejt. Juli nem ilyen szerencsés, férje, Tibor, a 40 éves mérnök és honvéd százados gyanakszik, bár sejtelme sincs, hogy ki lehet a harmadik fél.

Egészen addig, amíg az egyik megállóban fel nem száll a villamosra, és egy kínos közjáték után le nem buktatja feleségét és Ákost. A veszekedésből aztán a fegyver előkerülésével igazi dráma lesz, amit a bravúrosan megírt mellékszereplők változtatnak vígjátékká. A karót nyelt BKV-ellenőr és a csodabogarakat reprezentáló hittérítő – aki a paráznaságot tartja a legnagyobb bűnnek – ismerős emlékképeket ébreszthet a fővárosi tömegközlekedést használó emberekben.

Ahogyan az utazás során a gondolataink el-elkalandoznak, úgy lép ki néhol a darab is saját valóságából, és flashbackekből, lopva megejtett chatelésekből lassan kirajzolódnak előttünk az előzmények, egyre jobban belebonyolódunk a hazugságok hálójába.

Hogy mi történik Julival, Tiborral és Ákossal, mire a villamos befut a végállomásra, arra a Margó Fesztiválon nem kaptunk választ, a Dunapest Fesztiválon azonban majd bárki az előadás részesévé válhat, ha felszáll a 2-es villamosra.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Vass Antónia --

1990-ben született Székesfehérváron, az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakán végzett. Rendszeresen ír színházról és irodalomról különböző portáloknak, emellett fotózással is foglalkozik, leginkább színházi előadásokat fotóz. 2015-ben színikritikusi ösztöndíjat nyert, a Prae.hu-n 2016 óta jelennek meg cikkei.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés