bezár
 

gyerek

2008. 04. 02.
Esze Dóra válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esze Dóra válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "jelenleg az életünk írja a mondókákat"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Bár tudnám! Mivel különösen felcsigáz Boldizsár Ildikó meseterápiája, már többször megpróbáltam megtalálni a saját régi mesémet, azt hiszem, nem sikerült. Gyanítom, nem volt nekem olyan. Viszont mindig rettentően zavart, hogy a legkisebb fiúnak hattyúszárny maradt a karja. Állítólag ez megmutat valamit.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Középső csoportba jártam, amikor otthon megtanultam olvasni, anyukámból betűről betűre kiszedtem az ábécét. 1974 karácsonyára többek közt egy Janikovszkyt kaptam (Ha én felnőtt volnék). Az volt az ötödik születésnapom, tisztán emlékszem, másnap reggel azt olvastam az ágyban. Biztosan a végére értem, mert eltűnődtem, miért van ráírva, hogy tizennégy forint, ha egyszer most hozták az angyalkák. Valójában nem lehetett olyasmit kiadni, aminek ne örültem volna. A könyvbe bújás és merítkezés élményét nem szedtem szét. Nem voltak könyvek. Csak olvasás volt.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Én bizony elvtelen zabagép voltam (és ez csak kicsit módosult). Delfin, mókus, pöttyös, csíkos könyvek. Germán, kelta, prágai, római regék és mondák. Gárdonyi, Grimm, Andersen, Móra, Edit Nesbith, Oscar Wilde. Az ébenfaló és Az éber bádogkakas. És két nagyon komoly szerelem: a római fiú az Aranygyűrűből (Révai József), meg persze Baradlay Richárd. (Nem a film, nem a sztár, kizárólag szöveg!!!) Látszólag kapkodás, valójában panteizmus.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Réber László munkái, illetve a Babar könyvek illusztrációi máig megdobogtatják a szívemet.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Ezt két óvodáskorú kisgyerek mellett nehéz megállapítani. Tudunk néhányat, tudtunk sokat, újra tudunk valamennyit, mittudomén. Jelenleg az életünk írja a mondókákat, ide is másolok egy jellegzetes szabadverset: "Anya, hol lakik a Szokolai Gergő?“ "A Bimbó úton.“ "Mi az a Bimbó?“ "Abból lesz a virág.“ "Milyen virág, Erdős Virág?“ "Például.“ "Na és aki az Elle-nél van?“ "Az Vass Virág.“ "De akkor miért nincs vaskalap a fejében?“

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?


Nyúlt-e vissza, nyúlt-e vissza… "Nyúl, te vissza!“ - Egész jó kis oldalindítás lehetne egy harmadrangú Beatrix Potter utánzatban. Felnőttként Hófehérke, Pinokkió, Jankó szerencséje, A boldog ember inge nagyon fontos.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?


Esténként elég gyakran végkimerülésig kell mesélnem, amíg már nem forog a nyelvem, az például kapcsolat. Meg tavaly diafilm született egy mesémből, az is. És tudom már, mit szeretnék lobbantani legközelebb. Hamarost. Majd megírom, jó?

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés