bezár
 

gyerek

2018. 11. 12.
Ne vigyük túlzásba az önsajnálatot
Gyovai Katalin Hugonnai Vilmáról, Thorról és a bogaras trilógiáról
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ne vigyük túlzásba az önsajnálatot A  gyerekkönyvkiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Gyovai Katalin, a Naphegy kiadó szerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Van-e, és ha igen, mi volt az a könyv, amit szerettél volna idén megjelentetni, de valamiért mégsem sikerült?

Minden könyvünk megjelenése a terv szerint alakult, reméljük jövőre is ilyen szerencsénk lesz!

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb, gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

Nehéz egy mondatot kiválasztani, inkább egy részletet emelnék ki Kertész Edina A lány, aki orvos akart lenni című kötetéből.
„Vilma elvégezte a tanfolyamot, és kirakott egy táblát a házuk kapujára: Hugonnai Vilma okleveles bába. Két hétig nagyon szégyellte magát, amiért nem lett igazi orvos, és elbújt a lakásban. Aztán, egy éjszaka hívták, hogy segítsen egy nehéz szülésnél, így hát Vilma ment.”

Ebből az idézetből is kiderül, hiába volt kora hőse (és a mai napig rendkívül sok nő példaképe) Hugonnai Vilma, ugyanúgy rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie, mint mindannyiunknak. Előfordult, hogy elkedvetlenedett, és inkább elbújt a világ elől, de aztán mégis inkább a küzdést választotta az önsajnálat helyett. Szerintem ez bárki számára motiváló lehet. Nem baj, ha néha elkeseredünk, csak aztán ne vigyük túlzásba az önsajnálatot.

naphegy1

PRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Katharina Neuschafer A világ legszebb mondái című kötetünk, ami november elején jelenik majd meg. Elsősorban 9-11 év körüli gyerekeknek ajánljuk, akik a könyvből megismerhetik például a Thor: Ragnarök című film szereplőinek háttértörténetét is, hiszen az északi mondákat olvasva kiderül, ki volt Thor, mi volt Ragnarök, és hol található Asgard. A gyerekek az északi mondákon kívül a kelta, görög-római, egyiptomi és sumér mondákról is átfogó képet kapnak, ráadásul Nádori Lídia kitűnő fordításában olvashatják az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen? 

Idén tavasszal nagy sikert aratott az M.G. Leonard bogaras trilógiájának befejező kötetéhez, a Bogarak harcához szervezett bogárbemutatónk, ahogy a Bors Bori-sorozat apropóján megrendezett nyomozás is remekül sikerült. Ilyen, és ezekhez hasonló, izgalmas, érdekes és színes programokat szeretnénk szervezni a jövőben is.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés