bezár
 

gyerek

2018. 11. 12.
Ne vigyük túlzásba az önsajnálatot
Gyovai Katalin Hugonnai Vilmáról, Thorról és a bogaras trilógiáról
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ne vigyük túlzásba az önsajnálatot A  gyerekkönyvkiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Gyovai Katalin, a Naphegy kiadó szerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Van-e, és ha igen, mi volt az a könyv, amit szerettél volna idén megjelentetni, de valamiért mégsem sikerült?

Minden könyvünk megjelenése a terv szerint alakult, reméljük jövőre is ilyen szerencsénk lesz!

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb, gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

Nehéz egy mondatot kiválasztani, inkább egy részletet emelnék ki Kertész Edina A lány, aki orvos akart lenni című kötetéből.
„Vilma elvégezte a tanfolyamot, és kirakott egy táblát a házuk kapujára: Hugonnai Vilma okleveles bába. Két hétig nagyon szégyellte magát, amiért nem lett igazi orvos, és elbújt a lakásban. Aztán, egy éjszaka hívták, hogy segítsen egy nehéz szülésnél, így hát Vilma ment.”

Ebből az idézetből is kiderül, hiába volt kora hőse (és a mai napig rendkívül sok nő példaképe) Hugonnai Vilma, ugyanúgy rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie, mint mindannyiunknak. Előfordult, hogy elkedvetlenedett, és inkább elbújt a világ elől, de aztán mégis inkább a küzdést választotta az önsajnálat helyett. Szerintem ez bárki számára motiváló lehet. Nem baj, ha néha elkeseredünk, csak aztán ne vigyük túlzásba az önsajnálatot.

naphegy1

PRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Katharina Neuschafer A világ legszebb mondái című kötetünk, ami november elején jelenik majd meg. Elsősorban 9-11 év körüli gyerekeknek ajánljuk, akik a könyvből megismerhetik például a Thor: Ragnarök című film szereplőinek háttértörténetét is, hiszen az északi mondákat olvasva kiderül, ki volt Thor, mi volt Ragnarök, és hol található Asgard. A gyerekek az északi mondákon kívül a kelta, görög-római, egyiptomi és sumér mondákról is átfogó képet kapnak, ráadásul Nádori Lídia kitűnő fordításában olvashatják az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen? 

Idén tavasszal nagy sikert aratott az M.G. Leonard bogaras trilógiájának befejező kötetéhez, a Bogarak harcához szervezett bogárbemutatónk, ahogy a Bors Bori-sorozat apropóján megrendezett nyomozás is remekül sikerült. Ilyen, és ezekhez hasonló, izgalmas, érdekes és színes programokat szeretnénk szervezni a jövőben is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére
Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés