bezár
 

gyerek

2018. 11. 10.
Izgalmas és cool
Rét Viki kortárs novellagyűjteményről és egy alakuló regényről mesélt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izgalmas és cool A kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Rét Viki, a Tilos az Á Könyvek és a Pagony szerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Van-e, és ha igen, mi volt az a könyv, amit szerettél volna idén megjelentetni, de valamiért mégsem sikerült?

Elindult egy regény, amit két szerzőnk, Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter ír együtt, és amiről azt hittük, karácsonyra elkészül, de időközben akkora monumentális, szépséges saga lett belőle, hogy már csak pusztán a betűk mennyisége miatt is, valamint az alkotók lelki nyugalmának megőrzése érdekében 2019-re halasztottuk a megjelenést.

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb ifjúsági könyvben szereplő mondat az idén? Miért?

Először csak nézzük meg ezt a mondatot szövegkörnyezet nélkül, egy kamasz lány szájából: "Scott elengedi a vállam, és én megint egyedül állok a sötétben." Milyen egyszerű mondat, és mégis mennyi minden benne van arról, hogy társas lények vagyunk, hogy másokhoz képest definiáljuk magunkat, hogy egy apró mozdulat választja el egymástól a kapcsolódást és a magányt. És most mondok még valamit. Ez a lány vak. (Eric Lindstrom: Nem a szemeddel látsz, ford.: Demény Eszter)

nyulkutya1PRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen ifjúsági könyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Dániel András A nyúlformájú kutya című könyvét minden kiskamasznak odaadnám, és ha csak minden tizedikük ereszti ki végre a levegőt, pfüh, szóval mégsem én vagyok repülő, már nem éltünk hiába.

PRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés és miért?

A tavalyi Szívlapát után azt hittem, nem leszek egyhamar ennyire büszke, de a Budapest Off, amit szintén Péczely Dóra szerkesztett, legalább olyan izgalmas és cool lett, és tényleg, ki gondolná, hogy egy kortárs magyar novellagyűjtemény ekkora menőség lehet, nem?

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen?

John Greennek szívesen megmutatnám a kedvenc magyar YA-könyveimet! De komolyra fordítva: nincsenek illúzióim egy ifjúsági irodalmi fesztivál megvalósulásával kapcsolatban, de egy ideális világban, ahol megtaláltuk és egy térbe tereltük az ifjúsági szerzőket és a kamasz olvasókat, az ő beszélgetésüket napestig hallgatnám.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés