bezár
 

art&design

2018. 11. 09.
Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szolnoki kedveli az állatokat; eddigi munkássága legalábbis azt mutatja, hogy nemcsak a baromfiak, hanem más kisebb-nagyobb élőlény iránt is szenvedélyesen érdeklődik. Ezt a filmtörténeti klasszikussá vált Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon dokumentumfilmje – és a hatására felállított emlékmű – is tanusítja. Nem kevésbé a Homeopatikus valóság című Ernst Múzeum-beli kiállítása kapcsán megrendezett szimpózium, melynek fókuszában a magyaroszaurusz állt.  

Állatbarátságának kifejezése mellett mostani kiállítása nem először örvendezteti meg a honi közönséget nyelvújító ötleteivel. Az alábbi szótárat annak érdekében állítottuk össze, hogy megkönnyítse az eligazodást Szolnoki unikális nyelvi és tárgyi univerzumában.

A TYÚK 1. Azon szárnyasok általános nevezete, melyeknek elül három lábujjok, s hátul egy sarkujjok van, orruk erős és inkább rövid, mint hosszú, s orrlikjokat porczogóféle hártya födi. 2. A közismeretü és használatú házi tyúk, melyet a többi fajoktól húsos taréja, meztelen füle, kettős tokája, vagy szakála, s fölmerevedő farka különböztet meg. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

CIMEROLÓGIA Címerek átírásának, átfestésének, átragasztásának gyakorlatát feltáró néprajzi, társadalomlélektani és archeológiai határtudomány, melyet Szolnoki József úttörő munkássága alapozott meg.

DEMAGÓGIA A démosz, a „ hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezete” magasröptű gondolkodóképességére kalibrált, alkalmazott tudomány.

ELMEGYÖNGESÉG „Az elmének azon állapota, melyben működni elégtelen, nem képes, erőt kifejteni nem bír; a tárgyakat föl nem foghatja stb. Máskép: butaság, ostobaság.” (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

FINNUROLÓGIA A korlátoltságban – „önmagával határos világban“ – kerengő identitásproletárok kórtana.

HUN 1. (történeti) kihalt nomád nép, melyhez különféle eredetfantáziák kötődnek. 2. (filmtörténeti) Hun volt, hun nem volt – Szolnoki József dokumentumfilmje honi hitvalló és külhoni hobbi-hunokról.

IDEGIOLÓGIA Az idegeinkre menő hamis, gyakran hazafias színezetű hagymáz homeopatikus kezelésére alkalmazott alternatív gyógymód.

IRÓNIA 1. Tudatlansággal áltató, tágabb tudással és humorral áthatott hozzáállás. 2. „Tudni azt, hogy a szigetek nem szárazföldek, a tavak nem óceánok.” (Vladimir Jankélévitch szíves közlése) 3. „Finom gúny, egy módja annak, hogy a nehezet könnyűnek lehessen tekinteni.”  (Hannes Böhringer szíves közlése)

MAGYAROSAURUS DACUS 1. A dinoszauruszok egyik neme a késői krétakorból. A legkisebb méretű sauropoda, kis méretei az izolált zsugorodás miatt alakultak ki. 2. Fejlődéstörténete, neve és mérete folytán ideális címerállat.

MINDENKI MAGYAR VOLT A Ká-medence ködös elméinek körében elterjedt ködkép. Lásd még: Mindig mindent mások követtek el.

KÁBULAT 1. (univerzális) Egyes személyek, közösségek egyszerű vagy körmönfont eszközökkel történő elkábítása nyomán előálló módosult tudatállapot,  2. (lokális) A mekkai meteorit /Ka'aba / körüli körkörös menetelés hatása.

KORONÁS CÍMER 1. (köznyelv) Álladalmi jelkép, a Nemzeti Tapéta úton-útfélen fellehető, kocsányos makkra emlékeztető eleme (vö. „ez a korona legyen ott mindenütt” /Kéri Kálmán/). 2. (vulgo) Nemzeti makk, amivel a népséget etetik.

PEDAGÓGIA „Valakit rendszeres isméretekre tanít, midőn előtte az okok és okozatok közti viszonyokat fejtegeti, s őt helyes gondolkozásra szoktatja. Szélesb. ért. tanítás és példa által eszközli, hogy valaki okjék, különösen az élet különös viszonyaiban cselekvési ügyességet szerezzen. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

VÉGTELENÜL VIDÉKI 1. A Ká-Európai medence általános másállapota. 2. Súlyos történelemmel és még súlyosabb kilátáshiánnyal terhes személy.

 

Szolnoki József Idegiológia című kiállítása 2018. november 17-ig tekinthető meg a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Pinceműhely-ben. (2000 Szentendre, Péter Pál utca 6.)

Fotók: Vajda Lajos Stúdió

nyomtat

Szerzők

-- Tillmann, J. A. --

Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés