bezár
 

art&design

2018. 11. 09.
Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szolnoki kedveli az állatokat; eddigi munkássága legalábbis azt mutatja, hogy nemcsak a baromfiak, hanem más kisebb-nagyobb élőlény iránt is szenvedélyesen érdeklődik. Ezt a filmtörténeti klasszikussá vált Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon dokumentumfilmje – és a hatására felállított emlékmű – is tanusítja. Nem kevésbé a Homeopatikus valóság című Ernst Múzeum-beli kiállítása kapcsán megrendezett szimpózium, melynek fókuszában a magyaroszaurusz állt.  

Állatbarátságának kifejezése mellett mostani kiállítása nem először örvendezteti meg a honi közönséget nyelvújító ötleteivel. Az alábbi szótárat annak érdekében állítottuk össze, hogy megkönnyítse az eligazodást Szolnoki unikális nyelvi és tárgyi univerzumában.

A TYÚK 1. Azon szárnyasok általános nevezete, melyeknek elül három lábujjok, s hátul egy sarkujjok van, orruk erős és inkább rövid, mint hosszú, s orrlikjokat porczogóféle hártya födi. 2. A közismeretü és használatú házi tyúk, melyet a többi fajoktól húsos taréja, meztelen füle, kettős tokája, vagy szakála, s fölmerevedő farka különböztet meg. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

CIMEROLÓGIA Címerek átírásának, átfestésének, átragasztásának gyakorlatát feltáró néprajzi, társadalomlélektani és archeológiai határtudomány, melyet Szolnoki József úttörő munkássága alapozott meg.

DEMAGÓGIA A démosz, a „ hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezete” magasröptű gondolkodóképességére kalibrált, alkalmazott tudomány.

ELMEGYÖNGESÉG „Az elmének azon állapota, melyben működni elégtelen, nem képes, erőt kifejteni nem bír; a tárgyakat föl nem foghatja stb. Máskép: butaság, ostobaság.” (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

FINNUROLÓGIA A korlátoltságban – „önmagával határos világban“ – kerengő identitásproletárok kórtana.

HUN 1. (történeti) kihalt nomád nép, melyhez különféle eredetfantáziák kötődnek. 2. (filmtörténeti) Hun volt, hun nem volt – Szolnoki József dokumentumfilmje honi hitvalló és külhoni hobbi-hunokról.

IDEGIOLÓGIA Az idegeinkre menő hamis, gyakran hazafias színezetű hagymáz homeopatikus kezelésére alkalmazott alternatív gyógymód.

IRÓNIA 1. Tudatlansággal áltató, tágabb tudással és humorral áthatott hozzáállás. 2. „Tudni azt, hogy a szigetek nem szárazföldek, a tavak nem óceánok.” (Vladimir Jankélévitch szíves közlése) 3. „Finom gúny, egy módja annak, hogy a nehezet könnyűnek lehessen tekinteni.”  (Hannes Böhringer szíves közlése)

MAGYAROSAURUS DACUS 1. A dinoszauruszok egyik neme a késői krétakorból. A legkisebb méretű sauropoda, kis méretei az izolált zsugorodás miatt alakultak ki. 2. Fejlődéstörténete, neve és mérete folytán ideális címerállat.

MINDENKI MAGYAR VOLT A Ká-medence ködös elméinek körében elterjedt ködkép. Lásd még: Mindig mindent mások követtek el.

KÁBULAT 1. (univerzális) Egyes személyek, közösségek egyszerű vagy körmönfont eszközökkel történő elkábítása nyomán előálló módosult tudatállapot,  2. (lokális) A mekkai meteorit /Ka'aba / körüli körkörös menetelés hatása.

KORONÁS CÍMER 1. (köznyelv) Álladalmi jelkép, a Nemzeti Tapéta úton-útfélen fellehető, kocsányos makkra emlékeztető eleme (vö. „ez a korona legyen ott mindenütt” /Kéri Kálmán/). 2. (vulgo) Nemzeti makk, amivel a népséget etetik.

PEDAGÓGIA „Valakit rendszeres isméretekre tanít, midőn előtte az okok és okozatok közti viszonyokat fejtegeti, s őt helyes gondolkozásra szoktatja. Szélesb. ért. tanítás és példa által eszközli, hogy valaki okjék, különösen az élet különös viszonyaiban cselekvési ügyességet szerezzen. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

VÉGTELENÜL VIDÉKI 1. A Ká-Európai medence általános másállapota. 2. Súlyos történelemmel és még súlyosabb kilátáshiánnyal terhes személy.

 

Szolnoki József Idegiológia című kiállítása 2018. november 17-ig tekinthető meg a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Pinceműhely-ben. (2000 Szentendre, Péter Pál utca 6.)

Fotók: Vajda Lajos Stúdió

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tillmann, J. A. --

Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.


További írások a rovatból

Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
art&design

Portré a 20. századról Portré a 20. századról
Virtuális séta a Budapest FotóFesztivál „Fotóikonok – Archívumból történelem” című kiállításon
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról

Más művészeti ágakról

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés