bezár
 

gyerek

2018. 11. 17.
Szeretek nagyot álmodni
Balázs Eszter Anna cápaveszélyről, elszánt magyar nőkről és a mexikói könyvvásárról
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Szeretek nagyot álmodni A kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Balázs Eszter Anna, a Kolibri kiadó főszerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

Idén rengetegszer jutott az eszembe a Bajzáth Mária által szerkesztett zsidó népmesés antológia (A rabbi és az oroszlán) egyik mondása Zuszja rabbiról, miszerint ha ő az Örökkévaló előtt áll majd, az nem azt fogja megkérdezni tőle, hogy miért nem volt ő Mózes, hanem hogy miért nem volt ő Zuszja rabbi.

Ahol a vadak várnak

PRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

Nehéz kérdés, mert rengeteg korosztálynak szólnak a könyveink, így hát cselhez folyamodom: A legkisebbeknek a magyar könyvpiac egyik legrégebbi és legsúlyosabb adósságát lerovó könyvünket, a zseniális Maurice Sendak Ahol a vadak várnakot ajánlanám. A gyönyörű illusztrációi mellett minden didaxis nélkül, költőien beszél (Pék Zoltán tolmácsolásában) a dacról, a félelemről és a feltétlen szeretetről. 

Ovisoknak, kezdő olvasóknak A világ legrosszabb gyerekeit Walliamstől. Akár érdemes együtt olvasni, mert akkor mi, szülők is könnyesre nevethetjük magunkat végre. Kifejezetten nem altatáshoz ajánlott.

Kisiskolásoknak ajánlanám Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körült. Ezek a történetek tuti, hogy a fiúk figyelmét is lekötik: törött kormányrúd, cápaveszély, 20 méteres hullámok, Bermuda-háromszög... és ami a legjobb, minden sztori valóságon alapul!

A felsősöknek, hogy valami direkt karácsonyit is mondjak, Nesbo (Pukipor 5.) karácsonyi kalandjai vagy az új Haig-könyv (A fiú, akit Karácsonynak hívtak záró része) lehet ideális ajándék.

A kamaszok meg döntsék el, hogy a nagy holland klasszikust, Tiuri lovag kalandjait követik-e inkább (Tonke Dragt: A nagy vadon titkai), vagy folytatják azt a regényfolyamot, amely francia létére elsőként került fel az amazon sikerlistájára, a fordítója pedig, Molnár Zsófi személyében az Év Fordítója lett: a Tükörjárók történetét...

50 elszánt magyar nő

PRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés, és miért?

Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő. Elképesztő iramban készült, két csodálatos illusztrátorral, Rátkai Kornéllal és Bertóthy Ágival. De mindez nem lett volna lehetséges, ha nincs hozzá még 4 fantasztikus kollégám, aki tűzön-vízen át velünk tart (Szabó Lea, Laza Réka, Széplaki Gyöngyi, Váradi Zsolt). Számomra nagyon fontos volt, hogy egy igazi, egyedi „infotainment“ könyvet csináljunk, és ezt szerintem nemzetközi szinten sikerült megugranunk. Az, hogy a könyv sikeres is, csak hab a tortán.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen?

Szeretek nagyot álmodni, szóval imádnám, ha olyan gyerekirodalmi fesztiválokat szerveznénk itthon is, mint amilyet Guadalajarában, a mexikói könyvvásáron volt szerencsém látni. Ott külön épületrész áll a gyerekek rendelkezésére, egész nap mennek a földön kuporgós, szerzős felolvasások, a dramatizált játékok és előadások, a szerzőkkel való közös fotózkodás. Elképesztő olvasásnépszerűsítő programja van Mexikónak, az állam rengeteg pénzt fektet a támogatására, csodálatos gyerekkönyveik vannak. De egyelőre beérném azzal is, ha végre sikerülne idehoznunk David Walliamset. Mivel rengeteget szerepel nem csak Anglia legsikeresebb szerzőjeként, de komikusként is, és a Britain's Got Talent zsűritagjaként, nagyon nehéz kimozdítani őt Angliából.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés